Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

RAPORT COLLIERS INTERNATIONAL PENTRU 2018:"Investiţiile imobiliare în Europa Centrală şi de Est au ajuns la 13,8 miliarde de euro"

R.R. Piaţa Imobiliară /

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania

Volumul investiţional în sectorul imobiliar din regiunea Europei Centrale şi de Est s-a cifrat, anul trecut, la 13,8 miliarde de euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, arată cel mai recent raport pentru regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International ("Outlook 2019: Climbing at the altitude").

Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, ceea ce înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesaţi, iar preţurile se vor plafona. Randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE, mai anticipează compania de consultanţă.

Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International, a afirmat: "Continuarea tendinţei de creştere a salariilor cu mult peste inflaţie ar trebui să susţină consumul şi chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creştere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală".

La rândul lor, specialiştii Colliers International Romania spun că tabloul economic şi politic reprezintă o sursă de îngrijorare.

În acest sens, Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, a declarat: "În România, volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, situân­du-se la puţin sub 950 milioane de euro, un rezultat bun pentru piaţa locală. Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potenţială de creştere, care este dublă faţă de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele româneşti şi cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacţiile în desfăşurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 milioane de euro. Cu toate acestea, riscurile în creştere, legate de zgomotul economic şi politic, sunt o sursă de îngrijorare".

Colliers International: "Investitorii imobiliari din Europa Centrală şi de Est trebuie să fie precauţi cu privire la riscuri"

Investitorii imobiliari din Europa Centrală şi de Est trebuie să fie precauţi cu privire la riscuri, precum supraîncălzirea la nivel de livrări, lipsa forţei de muncă, progresul în ceea ce priveşte uşurinţa competitorilor de a face afaceri în întreaga lume, fenomenul Brexit şi reduceri de fonduri europene după ieşirea Marii Britanii din UE, politica populistă din unele ţări ECE şi ris­cul taxării activelor, mai arată compania de consultanţă imobiliară

Totodată, creşterea ofertei de monedă din zona euro s-a temperat considerabil de la sfârşitul anului 2016, iar acest fapt sugerează o încetinire viitoa­re a economiei în Europa, mai spun experţii, potrivit cărora astfel de semne se văd, deja, în Europa de Vest, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, consumul şi dinamica creşterii se vor plafona în regiunea ECE.

De asemenea, raportul Colliers International mai notează: "Atitudinea consumatorilor pare să afecteze fluxul de fonduri din domeniul imobiliar din ECE. Legătura cu modelul de afaceri al investitorilor, cu aproape jumătate din fluxurile din regiune venite prin intermediul sectoarelor de retail, logistice şi hoteliere, şi cu pieţele de birouri şi industrial, indirect prin intermediul ocupării forţei de muncă, este clară. Încrederea consumatorilor a atins maxime cu aproape 6-12 luni în urmă în ECE, şi înainte de asta în România. Dacă am considera că încrederea consumatorilor prevesteşte ce se întâmplă peste un an şi jumătate, înseamnă că vârful ciclului va fi atins la mijlocul lui 2019. Analizele pe care le-am efectuat acum 12 luni sugerează că o creştere a salariilor în ţările europene în perioade de patru ani duce la o creştere mai rapidă a PIB-ului potenţial în următoarea perioadă de patru ani. Aşa cum majoritatea angajatorilor din ECE probabil ştiu deja, majorarea salariilor în regiune este o caracteristică importantă a acestui ciclu economic. Ea va continua cel mai probabil în 2019 (cu 5-10% la nivelul regiunii), deşi la rate mai scăzute decât anul trecut, ca urmare a scăderii cererii în sectorul industrial. În mod normal, această creştere este mai rapidă comparativ cu cea din UE, deci, chiar şi în faze de recesiune, procesul de convergenţă al regiunii către valorile din UE continuă".

Conform companiei, Brexit-ul va duce, cel mai probabil, la tăieri de fonduri structurale şi la o recalibrare a eligibilităţii regiunilor din ECE. Dacă mediul politic o va permite, bugetele relativ echilibrate ale celor şase ţări din regiune ar trebui, în general, să contribuie la acoperirea oricărei reduceri a fluxurilor de fonduri structurale UE, au mai arătat specialiştii, adăugând că alte efecte posibile ale Brexit-ului includ o reducere a remiterilor şi o schimbare în migraţia muncitorilor, fapt care ar putea ajuta problema regiunii cu lipsa forţei de muncă.

Nu în ultimul rând, raportul citat arată că numeroşi indicatori de încredere indică o încetinire a economiei globale, pe fondul sondajelor privind moralul din China, al preţului combus­tibilului, al importurilor chineze, al exporturilor sud-coreene, precum şi al indicilor de încredere a mediului de afaceri din Germania (cea mai puternică economie a Europei, care este posibil să se afle, în prezent, într-o "recesiune tehnică").

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional