Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

RAPORT IMOBILIARE.RO:Preţurile locuinţelor din România se află la un nivel similar celui din 2010

V.V. Ştirile Zilei /

Preţurile locuinţelor din România se află la un nivel similar celui din 2010

În primul trimestru al anului, proprietăţile rezidenţiale din România s-au apreciat cu 0,8% faţă de ultimele trei luni din 2018 şi au ajuns la un nivel similar celui din 2010, iar Botoşani a fost oraşul cu cele mai mari scumpiri în primele trei luni, potrivit celui mai nou recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro şi publicat luni.

"Astfel, nivelul actual al preţurilor solicitate de către vânzători se situează la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul lui 2010, după declinul important consemnat în primii doi ani de recesiune, mai ales în 2008", se arată în raport.

Totodată, în ceea ce priveşte valorile de tranzacţionare ale locuinţelor, cele mai recente date publicate de Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă, pentru al patrulea trimestru din 2018, un avans anual de 4,2% atât în Uniunea Europeană (UE), cât şi în zona euro. Pentru piaţa locală, creşterea anuală a fost de 5,3%, corespunzând, astfel, cu cea consemnată de Analize Imobiliare pentru valorile de listare a proprietăţilor.

"Tendinţa de temperare a ritmului de creştere a preţurilor, identificată de Analize Imobiliare încă din a doua jumătate a anului 2017, s-a menţinut şi în primul trimestru din 2019. Preţurile şi-au continuat traiectoria ascendentă într-un ritm şi mai redus decât anul trecut, astfel încât diferenţa anuală a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale a ajuns la +4,6%, în condiţiile în care, în cele trei luni anterioare, acelaşi indicator se situa la o valoare de +5,3%", a spus Dorel Niţă, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro şi Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.

În marile centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare, preţurile apartamentelor au tins, în general, să se majoreze în primele trei luni din 2019 - chiar dacă, la fel ca în cele două trimestre anterioare, marjele de creştere nu au depăşit pragul de 2%.

"Excepţia de la regulă o constituie Constanţa, acolo unde pretenţiile vânzătorilor s-au diminuat cu 0,4%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat util", se arată în comunicat.

Pentru cel de-al patrulea trimestru consecutiv, Braşovul s-a situat în fruntea clasamentului creşterilor de preţ din marile oraşe ale ţării - atât trimestrial, cât şi anual. Aici, apartamentele s-au apreciat cu 2% în primul pătrar din 2019 şi, respectiv, cu 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro pe metru pătrat util.

"Cluj-Napoca se situează pe a doua poziţie (atât în topul trimestrial, cât şi în cel anual), preţul mediu solicitat pentru un apartament majorându-se cu 1,7% în primele trei luni din 2019 şi, respectiv, cu 6,4% în ultimul an (până la 1.560 de euro pe metru pătrat util)", se arată în comunicat.

În Bucureşti, locuinţele s-au scumpit cu 1,3% în T1 2019 şi, respectiv, cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri în clasamentul anual al creşterilor de preţ se află Timişoara (+5,1% anual), Constanţa(+3,8%) şi Iaşi (+3,7%).

La fel ca în ultimele două trimestre, în T1 2019 au existat câteva reşedinţe de judeţ unde au avut loc creşteri de preţ sensibil mai mari decât în marile centre regionale, dar şi decât media naţională.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional