Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

Real Estate & Construction Forum, la a VIII-a ediţie

M.C. Ştirile Zilei /

Real Estate & Construction Forum, la a VIII-a ediţie

Real Estate & Construction Forum, ediţia a VIII-a, a avut loc pe 11 aprilie la Hotel JW Marriott, eveniment la care au participat experţi din domeniu.

Prima sesiune de discuţii s-a concentrat asupra sectorului de birouri, retail şi comercial din industria de real estate, tendinţe de facility management şi aspecte legislative cu impact asupra pieţei.

Estimarea livrării spaţiilor de anul acesta este de 300 mii mp, iar piaţa va fi capabilă să absoarbă 140 - 150 mii mp, se arată într-un comunicat remis, astăzi, Redacţiei noastre.

"Ne uităm la locaţie, nu există o strategie de dezvoltare. Ne uităm la ingredientele de bază - accesibilitate (mijloace de transport în comun, accesul maşinilor), dar şi la accesibilitatea unui mediu de viaţă în conformitate cu cerinţele de pe piaţă', susţine Florin Furdui, Country Manager PORTLAND TRUST.

De aceeaşi părere este şi Dimitris Pergamalis - Head of Construction and Development, GLOBALWORTH, care spune că "locatia este 100% un aspect important pentru alegerea unui nou proiect, dar şi dezvoltarea într-o zonă unde există deja un magnet. Ne interesează să păstrăm o atmosferă - în Global Worth District încercăm să aducem valoare adăugată prin evenimente de artă şi muzică. Primul proiect dezvoltat în Global Worth a fost diferit faţă de ceea ce eram noi obişnuiţi. Un proiect de birouri cu diferite funcţiuni - la parter nu sunt zone comerciale, ci zone de relaxare, trainig, ba chiar şi un auditorium cu o capacitate de 350 persoane. Încă două atriumuri generoase care oferă lumină naturală pe fiecare work station în clădirea de birouri. De exemplu, clădirile custom-made sunt mult mai dificil de gestionat, chiar dacă din prima zi noi ne-am bucurat ca avem un chiriaş - Dacia Renault, pentru care a trebuit să construim şi să amenajăm 8000 mp pentru un centru de proiectare a noilor modele de maşini. Partea de security şi access control e diferită - aspecte care trebuie abordate încă din primele faze ale construcţiei, altfel poate fi problematic.", arată sursa citată.

În ceea ce priveşte zona de retail, Costin Blideanu - Head of Leasing Retail Division, AFI EUROPE ROMANIA afirmă că "strategia noastră e să mergem către zonele unde nu sunt birouri şi să creăm o sub-piaţă, pornind de la dezvoltarea unui mall şi atragerea altor dezvoltatori în zonă. Mergem lângă oameni, lângă comunităţi. Credem în proiecte mixte - mall şi rezidenţial pentru a avea totul lângă tine, într-o rază de 5 minute. Dacă vorbim despre creşterea accelerată a e-commerce-ului, am observat o tendinţă foarte interesantă: focusul nu se mută în online şi nici nu scade în offline, ci creează modele de business de tip omnichannel. Nu credem într-o presiune a online-ului, ci din contră, clienţii noştri vor să îşi dubleze suprafeţele în mall-uri".

Pe de altă parte, la nivel regional, lucrurile stau puţin diferit, însă în acelaşi ritm de ascensiune: "Pentru noi, la Braşov a apărut oportunitatea de a adăuga un mix zonei de dezvoltare pe care pornisem. Ideea de bază a fost să aducem complementaritate şi complexitate mediului pe care îl dezvoltăm. A fost o viziune globală din strategia de a dezvolta proiecte mixte, care să intre în atenţia CEETRUS România - având mai multe componente - shopping, rezidenţial, office, entertainment, funcţiuni civice care aduc plus valoare comunităţii.", a susţinut, Ruxandra Beşe, Director Dezvoltare, CEETRUS România, potrivit sursei menţionate.

Pe partea de servicii de consultanţă în construcţii, Dumitru Minciu - General Manager, NOVART ENGINEERING a vorbit despre rolul consultanţei în procesul de organizare a unei investiţii în construcţii. "Am vrut să creăm o punte de legătură între beneficiar şi constructor, iar prin dezvoltrea unui produs precum Novart Engineering am vrut să ajungem la o abordare agile, am lucrat în sprint-uri. Am văzut ce merge, ce nu merge. Problema a fost efortul enorm de a solicita oferte şi de a le primi într-un format acceptabil. Şi aşa a venit nevoia de standardizare.", a explicat acesta.

Dacă privim la contextul legislativ, adoptarea OUG 114 a adus domeniului imobiliar o facilitate şi un potenţial suplimentar - taxa bancară: "Scopul principal al acestei ordonanţe este acela de repatriere a celor care lucrează în alte ţări. S-a introdus o facilitate fiscală, astfel încât salariaţii să primească salarii nete mai mari plus contribuţii sociale. Vorbim practic, de o creştere de 35% pentru încurajarea repatrierii. Totuşi, după publicarea OUG, am constatat că sunt anumite lucruri care nu funcţionează în practică. De exemplu, pot exista societăţi care se încadrează la creşterea salariului minim, dar nu intră în zona de facilitare. În egală măsură, introducerea taxei bancare pune sistemul financiar în dificultate, deoarece creează un cost suplimentar, ceea ce duce automat la un credit bancar.", a spus Alexandra Smedoiu - Partener servicii fiscale, DELOITTE.

Principalele provocări pe toate sectoarele din real estate par a fi lipsa forţei de muncă, calificarea personalului angajat, creşterea costurilor pentru materialele de construcţie.

A doua sesiune de discuţii a vizat spaţiile industriale şi implicaţiile în cazul tranzacţiilor, finanţărilor.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional