Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

SEBASTIAN DRAGOMIR, COLLIERS INTERNATIONAL:"Cererea de noi spaţii de birouri din Bucureşti a scăzut cu peste 20"

R.R. Ştirile Zilei /

Sebastian Dragomir, Colliers International

Sebastian Dragomir, Colliers International

Activitatea pe piaţa de birouri din Capitală a debutat, în primul trimestru din 2019, cu rezultate moderate, arată datele Colliers International Romania.

Conform datelor companiei de consultanţă imobiliară, în primele trei luni ale acestui an, cererea totală de spaţii de birouri în Bucureşti era de 105.000 de metri pătraţi, din care cererea netă reprezintă 29.000 de metri pătraţi, volumul de livrări atingând 93.000 de metri pătraţi.

Sebastian Dragomir, Director Office Advisory la Colliers International, a declarat: "La prima vedere, 2019 a început cu dreptul pe piaţa de birouri din Bucureşti, cu o cerere totală de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult faţă de valoarea din aceeaşi perioadă din 2018. Entuziasmul trebuie temperat uşor, deoarece, deşi interesul pentru proiecte noi sau calitative este încă sănătos, ca să ajungem la cererea nouă excludem renegocierile şi relocările din stoc competitiv. Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp, faţă de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp - nivel totuşi satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spaţii de lucru flexibile".

Potrivit Colliers International Romania, împărţirea activităţii de închiriere în funcţie de sector arată că segmentul de IT&C a condus detaşat, înregistrând două treimi din cererea totală. Compania a mai arătat că sectorul IT este urmat la mare distanţă de companii de banking şi financiar (16%) şi de servicii profesionale (puţin peste 10%), iar în funcţie de subpieţe, cererea raportată a venit în special din Vest şi Centru-Vest.

Reprezentanţii Colliers au mai precizat: "Tot în acest trimestru au fost livrate în Bucureşti câteva proiecte mari: proiectul The Mark dezvoltat de S Immo - aproape de Piaţa Victoriei; a doua fază a complexului The Bridge în Centru Vest, dezvoltată de Forte Part-ners, dar deţinută de Dedeman; noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth. Aproape 93.000 de metri pătraţi au fost adăugaţi stocului de birouri din Capitală, care ajunge, astfel, la un total de 2,5 milioane de metri pătraţi. Până la finalul anului ar putea fi livraţi încă aproximativ 250.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri.

Piaţa forţei de muncă a fost tensionată în ultimul an, deşi interacţiunile noastre cu majoritatea clienţilor sugerează că angajatorii reuşesc în continuare să-şi găsească salariaţi în cele din urmă. Din prisma problemelor cu care se confruntă firmele pe piaţa muncii, România stă mai bine decât restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea, noi locuri de muncă apar din ce în ce mai greu, astfel s-a remarcat şi lipsa jucătorilor noi importanţi intraţi în Bucureşti - în afară de un nou operator de spaţii de co-working, nu au fost înregistrate nume noi pe piaţa de birouri - ceea ce a pus presiune pe cererea netă în ultimul an şi jumătate. În cele din urmă, dinamica temperată din piaţa forţei de muncă va fi în contradicţie cu ritmul puternic al livrărilor. Dar, deşi construcţia a peste 0,4 milioane de metri pătraţi de noi spaţii de birouri moderne a început deja (şi alte şantiere sunt programate să înceapă), Capitala se clasează printre oraşele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa".

Condiţiile de pe piaţa de birouri din Bucureşti sunt în mare parte neutre, chiriile rămânând neschimbate în ultima perioadă, conform datelor Colliers. Totuşi, pe fondul unor livrări numeroase, piaţa ar putea înclina spre una a chiriaşilor într-un viitor nu prea îndepărtat, a mai precizat compania.

Clădirile vechi, dar bine poziţionate şi calitative, precum şi proiectele noi vor continua să evolueze bine într-un context plin de provocări, dar chiria medie efectivă din Capitală s-ar putea confrunta cu presiuni în jos, posibil încă din semestrul al doilea al acestui an, au conchis specialiştii Colliers International Romania.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional