Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Judeţul TulceaLanţurile comerciale se orientează spre oraşele mici

Alexandru David Ştirile Zilei /

Municipiul Tulcea

Municipiul Tulcea

Constructorii tulceni se confruntă cu dificultăţi în vânzarea apartamentelor realizate. Proiectele începute fie de mediul privat, fie prin ANL au fost însă finalizate. Unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori din Tulcea este grupul "Coral", care a construit un mall şi două blocuri de apartamente. "Kaufland" are în construcţie o unitate în oraş, iar "Plus" a finalizat o unitate la sfârşitul anului trecut. "Lanţurile comerciale au început să construiască inclusiv în oraşe sub 100.000 de locuitori, probabil luând în calcul izolarea acestora", precizează Marcel Popescu, secretarul general al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea.

"Este foarte dificil pentru companii să-şi cuantifice afacerile şi să realizeze un plan pentru 2010, poate doar cele axate pe exporturi. Pe lângă faptul că băncile comerciale nu au dat drumul la credite, oamenii de afaceri aşteaptă să vadă şi ce taxe şi impozite locale au de plătit", explică domnul Popescu.

Potrivit aceleiaşi surse, printre cele mai importante societăţi, care concetrează şi multă forţă de muncă în Tulcea este Şantierul Naval, (n.r. deţinut de grupul sud-coreean "STX Shipbuilding"). Fabrica de alumină "Alum" Tulcea, este un alt jucător important, dar activitatea sa este dependentă de comenzile care vin de la "Alro" Slatina şi implicit de cotaţiile aluminiului la nivel internaţional. La aceasta se adaugă şi "Fabrica de Confecţii Tulcea". Cumulat, aceste societăţi ar putea folosi după spusele domnului Popescu peste jumătate din forţa de muncă a oraşului Tulcea.

În opinia secretarului general al Camerei de Comerţ Tulcea, dezvoltarea economică nu poate face abstracţie de parteneriatul public-privat. De asemenea, orice investiţie în infrastructură va aduce şi beneficii economice. Chiar dacă sunt disponibile fonduri postaderare, sistemul bancar nu vine să susţină aceste investiţii.

"Ne confruntăm cu o lipsă de reglementare a sistemului de lobby. Varianta sistemului asociativ-benevol funcţionează doar în societăţile cu un control democratic. Lumea aceasta nu primeşte atenţia cuvenită, sunt mai curând acceptate sindicatele, iar noi suntem văzuţi ca duşmani şi nu ca parteneri", declară domnul Marcel Popescu.

Potrivit domnului Popescu, mediul de afaceri are nevoie de informaţie, dar nu are acces la aceasta: "O firmă depune lunar zeci de declaraţii care sunt concentrate de instituţiile statului, însă informaţia preţioasă rezultată, de exemplu în Registrul Comerţului, nu este repusă pe piaţă".

Oamenii de afaceri au fost interesaţi în ultimul an mai ales de serviciile de pregătire profesională puse la dispoziţie de Camera de Comerţ Tulcea.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea cuprinde în jur de 430 de membri, potrivit aceleiaşi surse.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional