Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2024

Asociaţia Forestierilor propune reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcţiilor

Legea /

Asociaţia Forestierilor propune reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcţiilor
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Problemele legate de protecţia mediului preocupă toate sectoarele de activitate. România are toate resursele - păduri, lemn, capacităţi de prelucrare, specialişti şi şcoli - pentru a intra în plutonul fruntaş al ţărilor care fac paşi importanţi pentru reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcţiilor, consideră reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR). În acest context, forestierii reiterează programele şi măsurile propuse în documentul-program "România verde în 10 paşi", printre care se regăsesc: Programul "Construcţii din lemn" - autorităţile publice vor realiza case pasive din lemn şi vor folosi minim 10% lemn în toate construcţiile realizate din fonduri publice; Programul "Casa din lemn" - persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcţii din lemn; Programul "Construcţii din lemn pentru o economie verde" - persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spaţii tehnice, spaţii pentru comerţ şi producţie din lemn; Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcţii la 5%. Potrivit organizaţiei, legea europeană privind clima cere Uniunii Europene să echilibreze emisiile gazelor cu efect de seră până în anul 2050 şi, ulterior, să obţină emisii negative: "În acest sens, sectorul construcţiilor reprezintă o provocare majoră. Conform planului de acţiune pentru economia circulară din 2020, sectorul construcţiilor este responsabil pentru peste 35% din totalul deşeurilor şi pentru 5-12% din totalul emisiilor din UE. Uniunea Europeană arată limpede că produsele din lemn pot contribui la transformarea sectorului construcţiilor din sursă de emisii într-un absorbant de carbon. Promovarea produselor de stocare a carbonului este pe deplin compatibilă cu principiul neutralităţii tehnologice. Toate aceste informaţii apar în răspunsul scris al vicepreşedintelui CE Frans Timmermans la o întrebare a membrilor grupului italian Identitate şi Democraţie din Parlamentul European cu privire la "Principiul neutralităţii mate­rialelor de construcţie"".

  Pe de altă parte, în ianuarie 2022, Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European a lansat draftul raportului "O nouă strategie europeană pentru 2030 - Management durabil al pădurilor în Europa", în care se aminteşte de "adoptarea unei abordări holistice care ia în considerare multifuncţionalitatea pădurilor, inclusiv stocarea carbonului în biomasa forestieră şi produsele din lemn" şi "crearea unui cadru de reglementare care să recunoască amprenta de carbon mai mică a produselor forestiere în comparaţie cu materialele alternative". În viziunea specialiştilor ASFOR, cu ajutorul unor resurse precum păduri, lemn, capacităţi de prelucrare, specialişti şi şcoli, România are toate resursele pentru a intra în topul ţărilor care fac paşi importanţi pentru reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcţiilor.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Locuinţe

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Materiale

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Companii

  Internaţional