Primăria Sectorului 1 a anticipat criza economică şi a orientat bugetul local către investiţii majore în reabilitarea termică a blocurilor, reamenajarea peisagistică, investiţii în infrastructura rutieră, în unităţile de învăţământ etc. Primarul Andrei Chiliman ne-a declarat: "Cu alte cuvinte, investim pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor sectorului 1. Inves-tiţiile noastre generează noi locuri de muncă şi creează facilităţi pentru atragerea de noi investitori. Astfel, cea mai mare investiţie a administraţiei pe care o conduc o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 1".
În 2009, vor fi reabilitate termic 85 de blocuri din cartierele Aviaţiei, Băneasa, Calea Griviţei, Nicolae Titulescu, Ion Mihalache şi Bucureştii Noi. Reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 1 este gratuită pentru cetăţeni. Domnul Chiliman a subliniat: "Ca să accelerăm procesul de reabilitare termică, am decis să suportăm 50% din cheltuieli. În acest fel, locuitorii sectorului 1 nu plătesc niciun ban pentru aceste lucrări, întrucât restul de 50% din lucrări este suportat din bugetul de stat. Beneficiarii programului de reabilitare termică sunt atât locatarii blocurilor reabilitate termic, cât şi firmele implicate în derularea lucrărilor, întrucât am creat activitate pentru firme şi am generat noi locuri de muncă. În condiţiile în care la nivelul întregii ţări se înregistrează peste 600.000 de şomeri, iar puterea de cumpărare a scăzut semnificativ, aceste investiţii menţin puterea de cumpărare a beneficiarilor programului de reabilitare termică deoarece facturile la întreţinere vor scădea cu cel puţin 40-50%. De asemenea, apartamentele din blocurile reabilitate termic îşi păstrează valoarea de piaţă în ciuda faptului că preţurile imobilelor în Bucureşti au scăzut semnificativ".
Primăria a finalizat deja 42 din cele 85 de blocuri planificate pentru 2009.
Program complex de regenerare urbană
Investiţii majore au fost făcute, în sectorul 1, şi în reamenajarea peisagistică. Pentru a contura o viziune de reaşezare a peisajului urbanistic al Bucureştiului, primăria a lansat "Strategia 2012 Sectorul 1" - cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei. Acest program este o premieră pentru ţara noastră şi vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei.
Primarul sectorului 1 ne-a explicat: "Programul debutează cu revitalizarea cartierelor rezidenţiale periferice. Strategia abordează în mod integrat problemele urbanistice, economice, sociale şi de mediu ale celor cinci ansambluri rezidenţiale, asigurând, astfel, coerenţă şi func-ţionalitate, două elemente esenţiale în dezvoltarea unui oraş european modern. Vrem să tratăm strada, parcul sau aleea ca pe o componentă integrată a unui spaţiu de locuit. Consider că oraşul, sectorul, strada sunt o prelungire a casei şi că, într-o casă, fiecare spaţiu are utilitatea lui. Pe scurt, vrem să utilizăm inteligent şi eficient fiecare colţ, mai ales când spaţiul este limitat, aşa cum este în oraşul nostru".
Strategia de regenerare urbană presupune dezvoltarea de idei, de proiecte, pe care Primăria sectorului 1 le-a propus spre dezbatere şi consultare publică, pentru a alege, împreună cu comunităţile din aceste zone, cele mai bune măsuri de a îmbunătăţi spaţiul public, de a consolida relaţiile sociale şi de a dinamiza economia locală.
Andrei Chiliman a subliniat: "Blocuri reabilitate termic, cu faţade noi, înconjurate de spaţii verzi sunt genul de intervenţii punctuale, pe care deja le-am început. Urmează să construim, în cartier, legături utile între bloc şi şcoală, grădiniţă, supermarket, piaţă sau parc, prin optimizarea traseelor către aceste func-ţiuni. Ultimul pas va veni de la sine: cartiere dinamice, pentru care avem o predicţie de dezvoltare socială şi economică, interconectate. Acesta este punctul în care vrem să ajungem în anul 2012".
Problema asfaltării străzilor, rezolvată în proporţie de 95%
"Suntem singura administraţie locală din Capitală unde problema străzilor este rezolvată în proporţie de 95%. Singurele străzi care nu sunt încă asfaltate sunt cele prinse în programul cu Banca Mondială", sus-ţine primarul Chiliman. "De asemenea, toate unităţile de învăţământ aflate în administrarea noastră au fost incluse în programul de investiţii şi reparaţii care implică lucrări de modernizare, reabilitare, reparaţii curente, amenajare curţi, instalaţii termice şi mansardare, totul pentru ca actul educaţional să se desfăşoare în cele mai bune condiţii", a adăugat domnia sa.
Primăria Sectorului 1 este autoritatea locală care are în administrare cele mai multe spitale şi a derulat cel mai amplu program de investiţii în sănătate. A început, încă din 2005, consolidarea şi modernizarea spitalelor pe care primăria le administrea-ză. În prezent, majoritatea spitalelor sunt clinici moderne, cu aparatură de ultimă generaţie, în care actul medical se desfăşoară în condiţii de siguranţă atât pentru medici cât şi pentru pacienţi, mai afirmă Andrei Chiliman.
Strategia pe timp de criză: majorarea fondurilor pentru investiţii
Discutând despre strategia Primăriei sectorului 1 pe timp de criză, primarul Andrei Chiliman ne-a declarat: "Strategia de cheltuire a banului public pe care am adoptat-o în acest an s-a bazat pe micşorarea cheltuielilor şi direcţionarea fondurilor de la bugetul local către investiţii. În acest sens, am adoptat propriul plan de reorganizare a aparatului administrativ, bazat pe raţiuni economice reale, nu pe măsurile arbitrare luate de Guvern. Reorganizarea Primăriei sectorului 1 a avut drept argument principal investiţiile derulate în anul 2009. Astfel, în prezent, aparatul propriu al primăriei a fost redus cu peste 100 de posturi, ajungându-se la 367 de persoane, faţă de 476 cât era la începutul acestui an, deşi organigrama prevedea peste 1000 de posturi".
Domnul Chiliman ne-a mai spus că, pentru investiţii, primăria mai are în derulare mai multe proiecte cu finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ. Vor fi atrase fonduri europene şi pentru proiecte de regenerare urbană, dar şi pentru proiecte de infrastructură - extinderea reţelelor de apă şi canal.
Deşi în cifre absolute volumul colectării veniturilor din impozite şi taxe par să fie mai mari, în realitate, încasările sunt mai mici cu 30%, ne-a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Această creştere a încasărilor se explică prin faptul că au apărut agenţi economici noi şi imobile noi, ce au generat un debit de aproximativ 10 milioane de lei, a adăugat domnia sa.
Ca strategie de îmbunătăţire a nivelului colectării taxelor şi impozitelor, primăria a intensificat procedurile de executare silită şi a extins plata electronică a taxelor şi impozitelor locale, prin intermediul internetului sau prin POS.
Cotidianul Bursa