Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Telegondola din Mamaia - atracţie turistică funcţionează în pierdere

Dan Nedelcu Ştirile Zilei /

SC "Telegondola Mamaia" SRL a obţinut în anul 2009 venituri totale de 2,172 milioane lei

SC "Telegondola Mamaia" SRL a obţinut în anul 2009 venituri totale de 2,172 milioane lei

Articol preluat din Ziarul Bursa

Volksbank refinanţează creditul de investiţii acordat SC "Telegondola" SRL

Societatea mai are de acoperit încă un sfert din creditul iniţial, contractat pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei pe cablu de pe litoral

Consiliul local Constanţa a aprobat refinanţarea unui credit acordat de către "Unicredit Ţiriac Bank" societăţii comerciale "Telegondola Mamaia" SRL. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre aprobat de consilierii locali, în situaţia în care societatea ar fi achitat la termen rata de credit scadentă lunii septembrie 2009, ea ar fi rămas fără disponibilităţile financiare necesare achitării TVA-ului, taxelor şi impozitelor, cheltuielilor de conservare a echipamentului şi salariilor.

Cu această ocazie, primarul Radu Mazăre a declarat: "Anul trecut, turismul a mers destul de prost şi cred că anul acesta va merge şi mai prost. Aşa se explică pierderile înregistrate de Telegondolă. Această investiţie nu am făcut-o ca o afacere din care să scoatem profit la primărie, ci ca o atracţie turistică. Acesta este şi motivul pentru care preţul unei călătorii este derizoriu. De exemplu, abonamentul pentru telecabină, la Predeal, este de 45 de euro pe zi, în timp ce la noi o călătorie costă un euro".

SC "Telegondola Mamaia" SRL a obţinut în anul 2009 venituri totale de 2,172 milioane lei, din care 2,137 din exploatare şi a înregistrat pierderi de aproximativ 825.700 lei. Capitalul social al "Telegondola Mamaia" SRL este deţinut de Municipiul Constanţa - 46,51% şi SC "Mamaia" SA - 53,49%.

"Volksbank România" va refinanţa creditul de investiţii acordat de "Unicredit România" societăţii comerciale "Telegondola" SRL, în valoare de 1.200.222 euro. De asemenea societatea constănţeană va primi şi un credit de lucru (overdraft) în valoare de 800.000 de lei, de la aceeaşi bancă. Refinanţarea este compusă din sold credit, comision de rambursare în avans şi dobânda acumulată la zi. Perioada de rambursare va fi de 7 ani la creditul de investiţii şi de 12 luni pentru capitalul de lucru, cu posibilitatea prelungirii cu încă 12 luni. Dobânda pentru creditul de investiţii va fi EURIBOR la 12 luni plus marja de 3,5% pe an (circa 5%), iar pentru facilităţile overdraft VBR PRIME RATE pentru lei plus 2,5% pe an (circa 12%). Comisionul de acordare este de 0,5% pentru ambele credite, comisionul de rambursare în avans din surse bancare atrase fiind de 2%, iar cel din surse proprii de 0% pentru creditul de investiţii.

Refinanţarea se va face în baza instituirii de garanţii constând în ipotecă de rangul II asupra terenului de 3.225 mp aferent echipamentului telegondolei şi construcţiilor sale (după rambursarea integrală a facilităţii de credit de la "Unicredit Ţiriac Bank", ipoteca va deveni de rang I), gaj asupra echipamentului telegondolei, garanţia reală mobiliară asupra disponibilităţilor existente în conturile societăţii deschise la "Volksbank România" SA şi cesiunea generală de creanţe (încasările din vânzarea biletelor), a precizat directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al societăţii "Telegondola Mamaia" SRL, Ştefan Marian.

Primul credit pentru realizarea telegondolei din staţiunea Mamaia a fost făcut în anul 2004, reprezentând un contract de leasing financiar în valoare de 4.550.000 euro, încheiat de municipalitatea constănţeană cu firma specializată "Dunărea" SA Bucureşti. Pentru acoperirea leasing-ului, în anul 2007 a fost contractat un credit de la "Unicredit Ţiriac Bank", în valoare de 3 milioane de euro, pentru o perioadă de 7 ani. În prezent, din investiţia iniţială au mai rămas de returnat 1,2 milioane euro, în condiţiile unui trafic turistic mai scăzut şi cu o funcţionare a telegendolei de trei luni pe an.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional