Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

AcoperişulAcoperişul dă personalitate casei şi o protejează de efectele distructive ale mediului

F.A. Consilier /

Nicola Bocaciu, director general al "Plannja România"

Nicola Bocaciu, director general al "Plannja România"

Din vremuri îndepărtate principala grijă a omului, în afară de a avea hrana zilnică, este cea de a avea un "acoperiş deasupra capului", subliniază domnul Nicola Bocaciu, director general al "Plannja România", producător de ţiglă din tablă de oţel.

Visul şi dorinţa oricăruia dintre noi este să avem casa proprie. Pentru satisfacerea acestei necesităţi facem eforturi uneori inimaginabile .

În perioada proiectării casei şi apoi a construirii ei, puţini se gândesc la importanţa pe care o are acoperişul comparativ cu restul construcţiei. Pe lângă forma estetică, ce dă personalitate, acoperişul are rolul de a proteja casa de efectele, câteodată distructive, ale mediului şi naturii înconjurătoare. Acoperişul este de obicei lăsat pe ultimul loc, mai ales din punct de vedere financiar. Adică i se alocă resursele cele mai puţine deşi materialul şi felul în care e făcut are o importanţă vitală pentru păstrarea în timp a calităţii întregii construcţii. De obicei costul unui acoperiş nu depăşeşte 5% din valoarea totală a casei însă el are o importanţă crucială pentru felul cum se va păstra construcţia respectivă în timp îndelungat.

Pentru acoperirea casei sunt folosite, în principal, ţigle metalice, din beton sau ceramice.

Ţiglă ceramică

Ţigla ceramică este un produs 100% natural şi asigură un mediu ambiental sănătos. Datorită formelor şi greutăţii, ţiglele ceramice asigură o izolaţie termică, fonică, rezistenţă la foc şi o stabilitate a acoperişului superioare oricăror altor tipuri de învelitori. Argila atent selecţionată şi tehnologia de producţie foarte modernă permit asigurarea unei garanţii de 40 de ani.

Faţă de anul trecut, preţul de listă la trei dintre sortimentele de ţiglă produse de "Siceram" Sighişoara a scăzut, anul acesta, cu 5%, la restul fiind cons-tante, ne-a precizat domnul Nicolae Neag, director comercial al societăţii.

Ca şi noutăţi, domnul Neag menţionează: "Avem trei sortimente de ţiglă cu un necesar de 10 buc./mp pe care le producem deja de mai mult de un an, dar care încă au nevoie de promovare. Anul acesta, la începutul verii, vom avea în ofertă şi ţigla glazurată, sortiment care nu se regăsea până acum în gama noastră de produse. În serie vom produce ţiglă glazurată cu o glazură incoloră, iar la comandă vom avea şi glazuri colorate".

Ţiglă din tablă de oţel

Pentru acoperişul din tablă de oţel, galvanizat şi acoperit cu vopsea de protecţie, materialul folosit poate fi sub formă de ţigle metalice, tablă cutată sau tablă plană fălţuită.

"Toate ţiglele metalice sunt la fel" ar zice la prima vedere oricine care nu aprofundează subiectul. Dacă stăm să judecăm drept există un gram de adevăr, spune domnul Nicola Bocaciu, director general al Plannja România: "La suprafaţă toate sunt aproape la fel, dar sub vopseaua de protecţie se pot ascunde surprize, de cele mai multe ori neplăcute. Calitatea oţelului, cantitatea de zinc/mp şi, nu în ultimul rând, stratul de protecţie influenţează calitatea produsului şi a duratei de folosire".

Calitatea oţelului folosit, stratul de protecţie HardCoat, patent mondial şi accesibiltatea la un sistem complet de montaj, recomandă produsele Plannja ca unul dintre primele alegeri pentru un acoperiş funcţional, durabil, estetic.

Tablă prefălţuită ce oferă cea mai sigură protecţie împotriva infiltraţiilor de apă

La rândul său, domnul Cătălin Voicu, director general "Bel Profile", spune că societatea sa este specializată în furnizarea de pachete complet personalizate şi integrate - produs şi serviciu - în domeniul soluţiilor metalice de acoperire. Prin gamă de produse ofertate, ce include structura din lemn, ţiglă metalică, accesorii pentru acoperiş, sistem de colectare a apei pluviale, Bel Profile are capacitatea de a furniza întregul pachet de elemente ce contribuie la realizarea acoperişului, cât şi servicii complete de montaj şi verificare tehnică.

Cea mai nouă propunere din portofoliul Bel Profile este Seamtech, tablă prefălţuită ce oferă cea mai sigură protecţie împotriva infiltraţiilor de apă la nivelul învelitorii imobilului. Seamtech este produs din materie primă prevopsită în sistem multistrat, cu strat de protecţie poliuretan, ce conferă rezistenţă semnificativ mai crescută a produsului în timp, prin comparaţie cu metoda "tradiţională" de vopsire cu strat de protecţie poliester. Închiderile învelitorii nu se realizează prin suprapunere, perforare şi înşurubare, ci numai prin fălţuire şi prinderi ascunse. Astfel, aspectul estetic al acoperişului nu va suferi prin afişarea unor pătrunderi la vedere. Datorită sistemului de prindere, învelitoarea Seamtech face faţă cu succes oricăror proiecte de acoperiş, chiar şi celor prevăzute cu unghi redus de înclinaţie, şi reduce la minim riscul infiltraţiilor.

Ţigle cu finisaj texturat de piatră naturală pentru protecţie suplimentară

Directorul general al "Final Distribution", domnul Dan Mircescu subliniază că înainte de toate, sistemul Gerard pe care îl comercializează este un sistem de învelitori metalice din oţel acoperit cu Zincalume (aliaj aluminiu-zinc), acoperit cu un finisaj texturat de piatră naturală pentru protecţie suplimentară. Ţigla Gerard este un produs inovativ creat de compania AHI Roofing din Noua Zeelandă, cu o experienţă în domeniu de la 1957.

Preluând din calităţile tuturor celorlalte tipuri de învelitori, ţiglele Gerard au în plus avantajul că acoperirea oţelului cu Zincalume le asigură o rezistenţă la coroziune de opt ori mai mare faţă de oţelul galvanizat. În plus, sunt fabricate prin presare şi nu prin roluire, iar stratul de finisaj (piatră naturală alături de răşina acrilică) este aplicat ulterior, asigurând o acoperire uniformă a ţiglei, de unde rezultă o rezistenţă sporită.

Acoperire multistrat ce asigură rezistenţă sporită la încărcări de zăpadă şi vânt

Reprezentanţii Lindab susţin că ţigla metalică Lindab Nordic 400 este un produs premium. Profilul înalt, de 60 mm, produs din oţel de calitate superioară, este protejat de o acoperire multistrat şi asigură rezistenţă sporită la încărcări de zăpadă şi vânt. Ţigla Nordic 400 este executată cu decupaj contur pentru o linie elegantă a streşinii şi suprapuneri invizibile. De asemenea, decupajul diagonal al panourilor uşurează mult montajul. Nordic 400 se pretează atât pentru construcţii noi, cât şi pentru renovări, având o greutate redusă, numai 5 kg/mp, fiind suportată, astfel, de orice structură existentă. În plus, Nordic 400 vine împreună cu o gamă completă de componente şi accessorii.

Sistemul de învelitoare cuprinde şi alte elemente în afara ţiglelor

Atunci când vorbim de un acoperiş ne referim, de fapt, la un sistem, subliniază domnul Cristian Oncică, director general al "Romada". Acesta cuprinde pe lângă tabla tip ţiglă o serie de alte elemente cum ar fi folia anticondens, şuruburile de fixare, elementele de închidere (cum ar fi coama, profilul de jgheab, profilul de fronton etc), jgheaburi, burlane, ferestre de mansardă etc. Tabla pe care o comercializează "Romada" este produsă de Megaprofil, care conform statisticilor este producătorul numărul 1 de tablă tip ţiglă în România, susţine domnul Oncică. Calitatea acesteia nu diferă de cea a principalilor concurenţi. În schimb, în ceea ce priveşte folia anticondens folosită, Cristian Oncică afirmă că este una dintre cele mai bune de pe piaţă, dar în acelaşi timp şi preţul este unul pe măsură. Şuruburile de fixare cu garnitură de cauciuc natural, produse de către Gunnebo-Germania, sunt foarte importante, acestea asigurând practic fixarea învelitorii pe acoperiş. "Dar ceea ce face diferenţa între noi şi alţii este montajul calificat executat de către angajaţii noştri, specializaţi exclusiv în acest domeniu de peste 7 ani.", mai sus-ţine domnul Oncică.

Experienţa multinaţională cumulată în cadrul filialelor O-Metall a permis elaborarea unei strategii de management radical, facilitând astfel practicarea unor preţuri accesibile cu menţinerea în acelaşi timp a unui înalt nivel calitativ, ne-a declarat domnul Gyüge Elmar, administratorul firmei O-Metall România.

Produsele comercializate de "Finn Steel", în calitate de distribuitor pe piaţa din Româ-nia a producătorului finlandez de sisteme de ventilaţie Sk Tuote Oy, reprezintă la momentul actual unica ofertă pe piaţa de specialitate a acestei game de produse, susţine Cătălin Răzvan Ormenişan, director general al "Finn Steel".

Sistemele de ventilaţie Vilpe sunt sisteme complete ce includ elementul de trecere, elementul de ventilare naturală pentru structura învelitorilor, elementul de ventilare mecanică pentru încăperile locuinţei, elemente de ventilare a subsolurilor, elemente de ventilare a coloanelor de canalizare pentru locuinţe, ventilatoare pentru Radon etc. "

Compania "Sisteme Pluviale" are specialişti cu experienţă îndelungată în acoperişuri şi sisteme de scurgere a apei pluviale. Societatea comercializează sisteme de evacuare a apei de ploaie, realizate prin tehnici precise şi complexe, din oţel suedez, de foarte bună calitate, produs de SSAB. "Încercăm să oferim clientului nostru variante personalizate în funcţie de nevoile acestuia, flexibilitate, servicii de cât mai bună calitate, livrare în timp util şi suport pentru marketing", suţine Mircea Urcan, director de vânzări la "Sisteme Pluviale".

Ţiglă din beton

Calitatea înaltă a ţiglei "Elpreco" este susţinută şi de garanţia de 50 de ani acordată de către companie celor două profile de ţiglă din mortat de beton, Skandia şi Arcadia, afirmă doamna Mariana Hopârtean, director naţional de vânzări "Elpreco" Craiova. Doamna Hopârtean spune că sistemul de învelitoare Elpreco este recomandat pentru acoperişuri în una, două sau mai multe ape, a căror înclinare este de minim 14 grade, fiind uşor adaptabil funcţional şi estetic la variate soluţii arhitectonice. Gama variată de culori permite realizarea unui acoperiş cu estetică deosebită. Acoperişul Elpreco nu creează probleme în privinţa zgomotului produs de ploaie sau de diverse alte zgomote din mediu, fiind recomandat pentru zonele în care poluarea fonică atinge cote ridicate. Datorita sistemului de montaj uscat, ce cuprinde toate elementele necesare (coame, aerisiri, parazăpezi, sistem ventilare streaşină, folii anticondens etc.), acoperişul de acest tip asigură o foarte bună aerisire, împiedicând formarea condensului, precum şi o izolare termică pe întreaga durată a anului, indiferent de anotimp, ceea ce creează o ambianţă termică plăcută. Toate aceste elemente duc la realizarea unui acoperiş pentru mai multe generaţii, subliniază doamna Hopârtean.

Acoperişul trebuie să ofere protecţie împotriva incendiilor, radiaţiilor UV, căderilor de zăpadă, vijeliilor şi vânturilor puternice, precum şi unor factori din interiorul construcţiei - vapori de apa, diferenţe de temperatură şi presiunea aerului.

Tipuri de materiale

- ŢIGLE CERAMICE

Argila folosită este un material natural, uşor, cu aspect plăcut, se montează relativ simplu. Ţiglele ceramice sunt tradiţionale în multe regiuni din România.

Ţiglele ceramice sunt disponibile într-o paletă de culori mai limitată decît în cazul ţiglelor de alt tip. De asemenea, argila se află printre materialele cu absorbţie mare de apa, ceea ce, pe termen lung, afecteaza durata de viaţă a materialului.

- ŢIGLE METALICE

Ţiglele metalice au o perioadă de garanţie de circa 50 de ani; au greutate redusă şi nu afectează structura şarpantei. Acoperişurile metalice trebuie să fie izolate suplimentar termic şi fonic. De mare importanţă, în cazul acoperişurileor de acest tip, este subventilaţia.

- TIGLE DIN BETON

Ţiglele din beton au o mai mare rezistenţă la spargere, ceea ce le conferă siguranţă la grindină şi cantităţi mari de zăpadă.

Deşi sunt grele şi solicită structura de rezistenţă, producătorii susţin că aceas-tă greutate este un factor suplimentar la asigurarea acoperişului în caz de furtună şi vânt puternic.

Ţiglele din beton au o absorbţie mică de apă, ceea ce influenţează pozitiv durata de viaţă a materialului, după turnare ele aflându-se într-un proces continuu de întărire, care durează aproximativ 80 de ani. Ţiglele din beton rezistă şi peste 100 de ani, iar garanţia acordată de producători este, în general, de 30 de ani.

Izolaţi bine acoperişul!

Indiferent de tipul de acoperiş ales, Rock-wool oferă soluţii optime de izolaţie termică şi fonică. Izolaţia corespunzătoare a acoperişurilor poate transforma o mansardă într-un spaţiu potrivit relaxării şi desfăşurării activităţilor ce necesită linişte şi concentrare. Dat fiind faptul că, în general, acoperişurile sunt responsabile pentru minim 30% din pierderile de energie ale unei case, izolaţia termică, folosind materiale de calitate superioară, este imperios necesară. Prin izolaţia corectă a acoperişului, nu se creează un climat practic şi plăcut doar la nivelul mansardei, ci în întreaga casă.

Domnul Florin Popescu, director general Rockwool România , spune: "Capacitatea de a-şi păstra caracteristicile tehnice neschimbate indiferent de condiţiile climatice poate fi una dintre cele mai importante ale produselor Rockwool. Fibrele produselor sunt hidrofobizate şi astfel, acestea nu reţin apa în masa produselor, nu îngheaţă şi nici nu îşi modifică proprietăţile de termo şi fonoizolaţie".

Punerea în operă, prelucrarea şi trans-portul produselor sunt, de asemenea, facile, fiind produse care conţin între 75 şi 95% aer în funcţie de densitatea aleasă. Aerul reprezintă cel mai bun izolator termic. Ca urmare, textura vatei minerale bazaltice realizează o izolaţie termică deosebită, pe cale naturală.

Întreaga gama a produselor Rockwool se încadrează în clasa de reacţie la foc A1, fiind incombustibile. În cazul apariţiei unui incendiu, vata minerală bazaltică de la Rockwool se comportă ca o barieră împotriva focului prelungind semnificativ efectele ce pot afecta structura de rezistenţă a imobilelor, reducând pagubele produse până la sosirea echipelor de intervenţie.

Nu în ultimul rând, produsele Rockwool sunt ecologice. Fiind produse din materiale provenite în întregime din natură, aces-tea realizează un spaţiu de lucru sau habitat deosebit de confortabil. Nereţinând apa şi îndeplinind condiţia de higroscopicitate (permite circularea vaporilor de apă), apariţia mucegaiului este complet înlăturată. Durata de viaţă a materialelor folosite în ansamblul pereţilor (exteriori sau interiori) este semnificativ prelungită.

În ultimul an, Rockwool România a lansat pe piaţă produse inovatoare cum ar fi cele din categoria "dual-density", respectiv Monrock MAX E (plăci de izolaţie rezistente la acţiunea forţelor concentrate pentru acoperişuri tip terasă destinate spaţiilor industriale), Frontrock MAX E (plăci de izolaţie pentru termosisteme), Rockmin (produs pentru izolaţii, universal, cu proprietăţi termice îmbunătăţite şi volum ambalat comprimat, pentru eficientizarea transportului) şi altele.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional