Smart City Industry Awards 9 - Barometrul transformării digitale urbane din România
Eduard Dumitraşcu, preşedintele ARSC Smart City / 16 mai

SCIA - Smart City Industry Awards, ajuns la ediţia a 9-a, nu mai este doar un eveniment de gală, ci a devenit între timp un indicator al maturizării Industriei de Smart City din România. De la prima ediţie organizată în 2016, SCIA a evoluat într-o platformă strategică ce reuneşte administraţia publică, companiile din tehnologie, mediul academic, parteneri internaţionali şi societatea civilă.
O piaţă în creştere, cu bugete tot mai ambiţioase - 235 de apeluri de proiecte cu o valoare de 12,8 miliarde euro pentru 2025
În ultimii ani, bugetele alocate proiectelor de smart city în România au crescut constant, alimentate de fonduri europene (PNRR, POR, CEF), dar şi de nevoia urgentă a administraţiilor locale de a răspunde provocărilor urbane: trafic, poluare, siguranţă, digitalizare administrativă. În România, peste 1.300 de proiecte şi iniţiative de tip smart city şi smart village sunt în desfăşurare, reflectând o tendinţă accelerată de digitalizare şi modernizare a comunităţilor locale. Această dinamică evidenţiază angajamentul autorităţilor locale şi centrale în adoptarea soluţiilor inteligente pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.
La ediţia a 8-a a Smart City Industry Awards (SCIA), organizată în 2024, au fost înscrise 60 de proiecte de dezvoltare urbană, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1% din PIB-ul României. Acest record subliniază interesul crescut pentru investiţii în infrastructura urbană inteligentă şi sustenabilă.
Ediţia din acest an reflectă aceste realităţi: numărul proiectelor înscrise a crescut semnificativ, iar competiţia s-a intensificat între oraşe mari, municipii medii şi chiar comune care implementează soluţii digitale şi diferite alte tehnologii - transport, energie, educaţie, etc.
De la pilot la strategie: administraţiile locale se profesionalizează
Una dintre concluziile dominante ale ediţiei a 9-a este tranziţia de la proiecte pilot izolate către strategii integrate de smart city. Dacă în 2017 un sistem de iluminat LED era considerat un proiect "smart", în 2025 administraţiile solicită platforme modulare, interconectate, cu capacităţi de analiză a datelor şi raportare automată. Tot mai multe UAT-uri adoptă abordări multidisciplinare, implicând IT, urbanism, educaţie, mediu şi transport, reflectând o înţelegere mai profundă a conceptului de oraş inteligent. SCIA 9 premiază tocmai această viziune integrată, cu accent pe sustenabilitate, impact şi scalabilitate.
Dezvoltatori, integratori, fintech & ESG - o industrie care se diversifică
Ecosistemul prezent la SCIA s-a extins substanţial. Nu mai vorbim doar de furnizori de hardware sau platforme software. La ediţia din acest an şi-au anunţat prezenţa companii de analiză de date, integratori de mobilitate electrică, start-up-uri cu soluţii ESG, furnizori de infrastructură critică şi chiar platforme fintech care gestionează modele alternative de finanţare pentru digitalizarea urbană.
Această diversificare arată că industria smart city nu mai este o nişă, ci devine o verticală serioasă în economia urbană. De asemenea, investiţiile private în R&D pentru soluţii locale cresc, cu numeroase companii româneşti care se afirmă pe piaţa europeană.
Un premiu, o confirmare, dar şi o responsabilitate
Premiile SCIA nu sunt doar o recunoaştere, ci şi o declaraţie de angajament. Câştigătorii sunt chemaţi să devină modele pentru alte administraţii, să împărtăşească din lecţiile învăţate şi să contribuie activ la ecosistemul smart city românesc. Printre criteriile de evaluare se punctează anul acesta: valoarea publică a proiectului, nivelul de digitalizare, contribuţia la sustenabilitate, impactul economic şi replicabilitatea soluţiei. Ediţia a 9-a a SCIA, programată pentru 27 mai 2025 la NORD Events Center by Globalworth, continuă tradiţia de a recunoaşte şi promova cele mai inovatoare proiecte din domeniul smart city şi smart village. Evenimentul oferă un cadru exclusiv pentru prezentarea celor mai bune proiecte, tehnologii, soluţii şi iniţiative, dezbaterea celor mai recente politici publice şi identificarea surselor de finanţare care transformă comunităţile.
România smart, dar cu paşi inegali
Ediţia a 9-a SCIA va căuta soluţii şi pentru discrepanţele regionale: în timp ce oraşe precum Cluj, Iaşi, Braşov, Craiova, Timişoara sau Oradea avansează accelerat, multe localităţi mici nu au acces la know-how sau la echipe specializate şi pregătite. Tocmai de aceea, acţiunile viitoare ale ARSC ar putea include mecanisme de mentorship şi consorţii între UAT-uri, încurajând cooperarea şi diseminarea bunelor practici.
Următoarea oprire... SCIA, ediţia 9
Smart City Industry Awards nu mai este doar o gală anuală, ci o radiografie anuală a direcţiei în care se îndreaptă România urbană. Ediţia a 9-a confirmă că piaţa se maturizează, că administraţiile devin tot mai profesioniste şi că soluţiile inteligente sunt din ce în ce mai integrate în viaţa urbană.
Pentru participanţii care doresc o experienţă de networking de elită, SCIA 9 oferă pachetul VIP Experience, care include acces exclusiv la sesiuni private, întâlniri cu lideri din industrie şi oportunităţi de colaborare strategică. Această facilitate este concepută pentru a încuraja schimbul de idei şi dezvoltarea de parteneriate în domeniul oraşelor inteligente.
Vă aşteptăm pe 27 mai 2025, la NORD Events Center by Globalworth, să celebrăm inovaţia şi să descoperim împreună viitorul oraşelor inteligente. Vă puteţi înscrie şi afla toate detaliile despre eveniment, agendă şi modalităţile de participare pe www.scia.ro.
Într-o perioadă în care Europa îşi defineşte noi standarde de urbanism sustenabil şi digitalizare, SCIA este oglinda în care România trebuie să privească, să înveţe şi să acţioneze.