Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2025

Piaţa materialelor de izolaţie pentru clădiri, în expansiune

Materiale /

Piaţa materialelor de izolaţie pentru clădiri, în expansiune
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa globală a materialelor de izolaţie pentru clădiri a însumat 30,41 miliarde de dolari în 2024 şi este estimată să ajungă la 31,39 miliarde de dolari în 2025, respectiv la aproximativ 41,75 miliarde de dolari în 2034, în baza unei rate de creştere anuală compusă (CAGR) de 3,22% între 2025 şi 2034, conform unui raport Precedence Research.

    Materialele de izolaţie includ o gamă de produse menite să minimizeze transferul de căldură şi să îmbunătăţească eficienţa energetică a clădirilor. Astfel de materiale inovatoare sunt cruciale în procesul de îmbunătăţire a conductivităţii termice şi minimizarea consumului de energie pentru a reduce impactul asupra mediului.

    Potrivit aşteptărilor, cererea tot mai mare de clădiri comerciale şi rezidenţiale eficiente din punct de vedere energetic şi activităţile de construcţie tot mai numeroase determinate de urbanizarea rapidă vor stimula creşterea pieţei materialelor de izolaţie a clădirilor în perioada analizată. Totodată, guvernele din întreaga lume oferă stimulente pentru promovarea construcţiilor durabile, ceea ce susţine în continuare extinderea pieţei de profil. În plus, preocupările tot mai mari cu privire la schimbările climatice sunt un impuls pentru domeniul menţionat.

    Materialele de izolaţie a clădirilor pot rezista la condiţii dure de mediu, optimizând eficienţa energetică şi durata de viaţă a clădirii. Materialele cu schimbare de fază (PCM) pot elibera şi absorbi căldura în funcţie de cerinţe şi de schimbările de fază. Temperaturile interioare pot fi reglate astfel cu ajutorul materialelor cu schimbare de fază, optimizând eficienţa energetică.

    Europa, liderul pieţei materialelor de izolaţie pentru clădiri

    Piaţa europeană a pieţei materialelor de izolaţie pentru clădiri a depăşit 13,99 miliarde de dolari în 2024 şi se preconizează că va ajunge la o valoare de aproximativ 19,41 miliarde de dolari până în 2034, crescând cu o rată anuală compusă (CAGR) de 3,32% între 2025 şi 2034.

    Europa a dominat, astfel, piaţa de profil, deţinând cea mai mare cotă în 2024, respectiv 46%. Acest lucru se datorează în principal creşterii activităţilor de renovare a clădirilor în cadrul proiectului "Valul de Renovare" al Comisiei Europene, care îşi propune să îmbunătăţească eficienţa energetică a acestora. Proiectul presupune renovarea a aproximativ 35 de milioane de clădiri, atât publice, cât şi private, până în 2030, ceea ce reprezintă aproape dublul ratei anuale actuale. Mai mult, Uniunea Europeană a impus reglementări stricte privind eficienţa energetică şi emisiile de gaze cu efect de seră, încurajând industria construcţiilor să treacă la materiale sustenabile.

    Germania contribuie major la piaţa europeană a materialelor de izolaţie a clădirilor, potrivit sursei citate. Companiile de construcţii de top din Germania oferă materiale de construcţie sustenabile şi eficiente din punct de vedere energetic, precum sticla, oţelul, cărămizile şi alte materiale de izolaţie, pentru a îndeplini reglementările stricte stabilite de guvernul european pentru protecţia mediului, în vederea reducerii amprentei de carbon. Aceste companii sunt populare pentru sustenabilitatea şi abordarea lor ecologică şi investesc substanţial în cercetare şi dezvoltare pentru a descoperi noi materiale.

    America de Nord s-a plasat pe locul al doilea pe piaţa analizată în 2024, regiunea fiind aşteptată să crească într-un ritm constant în următorii ani. Reglementările stricte privind consumul de energie din SUA stimulează adoptarea materialelor izolatoare în construcţia de clădiri. SUA şi Canada joacă un rol major pe piaţa nord-americană a materialelor de izolaţie a clădirilor, iar conştientizarea tot mai mare cu privire la beneficiile materialelor izolatoare şi construcţia tot mai extinsă de clădiri verzi vor stimula creşterea pieţei de profil. Conform unui raport publicat de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA, izolaţia utilizată într-o clădire economiseşte până la 20% din costurile de încălzire şi răcire.

    Sursa citată estimează că regiunea Asia-Pacific va înregistra cea mai rapidă creştere în perioada analizată. Astfel, expansiunea construcţiei de locuinţe, în special în ţări precum India şi China, va stimula piaţa din regiune. Un rol major au urbanizarea rapidă şi investiţiile masive în proiecte realizate de guvernele din regiune. În plus, există o cerere mare de materiale de construcţie durabile datorită accentului puternic pus pe minimizarea emisiilor de carbon din sectorul construcţiilor şi atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

    Construcţii mai sustenabile cu ajutorul AI

    În viitorul apropiat, construcţiile mai sustenabile cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (AI) vor fi posibile. Conform Precedence Research, AI ajută la dezvoltarea de materiale de construcţie inovatoare cu proprietăţi îmbunătăţite şi poate fi utilizată ca instrument pentru creşterea eficienţei energetice şi a producţiei de materiale, dar şi pentru reducerea amprentei de carbon prin analizarea unor date ample, cum ar fi impactul asupra mediului şi proprietăţile materialelor, oferind o abordare holistică a materialelor disponibile ce pot fi utilizate pentru izolarea clădirilor.

    Producătorii caută soluţii pentru optimizarea producţiei la scară largă, susţinerea economiei circulare şi reducerea risipei de materiale. Integrarea tehnologiilor AI în procesele de fabricaţie optimizează semnificativ volumele de producţie şi reduce deşeurile prin automatizarea diverselor sarcini şi minimizarea erorilor. AI poate, de asemenea, să prezică degradarea materialelor şi poate îmbunătăţi calitatea materialelor de izolaţie a clădirilor. AI poate detecta, de asemenea, când materialele necesită înlocuire sau întreţinere, contribuind la prelungirea duratei de viaţă a clădirii, potrivit sursei citate.

    Constrângeri pe piaţa materialelor de izolaţie a clădirilor

    Creşterea pieţei supuse analizei de Precedence Research poate fi limitată de perturbările lanţului de aprovizionare, cauzate de tensiunile geopolitice. Perturbările din lanţul de aprovizionare afectează disponibilitatea materiilor prime, ducând la costuri de producţie ridicate. Acest lucru descurajează antreprenorii din domeniul construcţiilor să adopte materiale de izolaţie a clădirilor. De menţionat că natura volatilă a pieţei, cauzată de tensiunile geopolitice dintre mai multe ţări precum SUA, Rusia şi China, are impact asupra lanţului de aprovizionare, iar barierele de transport pot agrava această situaţie.

    Oportunităţi

    Principalele oportunităţi pe care le oferă piaţa izolaţiei clădirilor sunt creşterea inovaţiilor în materialele durabile şi dezvoltarea tot mai extinsă a materialelor de izolaţie inteligente. Pentru a crea materiale cu performanţe îmbunătăţite, investiţiile în cercetare şi dezvoltare reprezintă o mişcare semnificativă pentru jucătorii principali, conform analizei citate. Materialele de izolaţie inteligente cu capacităţi de automatizare pot furniza date în timp real pentru managementul termic, alimentând soluţiile tehnologice pentru izolaţia clădirilor. Mai mult, guvernele din întreaga lume oferă stimulente şi subvenţii pentru adoptarea unor practici de construcţie ecologice, eficiente din punct de vedere energetic şi care respectă standardele de reglementare, conchide analiza citată.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Companii

    Internaţional