Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

BUZĂUDeşi sunt puţine tranzacţii, terenurile şi locuinţele din Buzău se menţin la preţuri ridicate

F.A. Piaţa Imobiliară /

Piaţa Dacia, din Buzău

Piaţa Dacia, din Buzău

Piaţa imobiliară din Municipiul Buzău este amorţită, din cauza lipsei tranzacţiilor. Agenţii imobiliari locali susţin că, în acest an, s-au mai tranzacţionat ceva terenuri în zona comercială a oraşului, înspre ieşirea pe podul Mărăcineni, unde au fost ridicate Mall-ul Galeria, XXL, Kaufland şi Carrefour. Aici este şi singurul cartier privat din Buzău, unde compania "Concas" a realizat 60 de vile.

Ansamblul se numeşte "Orizont" şi cuprinde vile la preţuri între 200.000 şi 300.000 de euro, ne-a declarat Mioara Manta, directorul agenţiei "Connect Imobiliare". Casele sunt construite în regim parter şi etaj, cu 150 - 250 mp de suprafaţă construită, la care se adaugă un teren de 300 - 400 mp. Reprezentanţii agenţiei "Invest Euroland" susţin că firma "Concas" doreşte să construiască în zonă, un număr total de 385 de locuinţe.

Casele construite la iniţiativa particularilor se regăsesc în zonele Independenţei, Păcii, 23 August, ne-au mai spus agenţii de la "Invest Imobiliare". În cursul acestui an au mai fost cumpărate, sporadic, case vechi demolabile, care vor fi înlocuite cu locuinţe noi.

Preţurile terenurilor pe care se construiesc vile noi sunt cuprinse între 200 şi 500 de euro/mp, ne-a precizat Alexandru Ionescu, reprezentantul agenţiei "Casa Ta". Mioara Manta este de părere că preţurile terenurilor nu vor mai creşte, pentru că oricum sunt foarte mari, în raport cu puterea de cumpărare a buzoienilor. Părerea unanimă a agenţilor imobiliari intervievaţi este că preţurile terenurilor fie vor stagna, fie vor înregistra regrese.

Dacă un teren din zonele bune ale Buzăului costă 400 de euro/mp, în cartierele mărginaşe preţul era, la finele lunii octombrie, de 150 de euro/mp, iar la ieşirile din oraş de 60 - 100 de euro/mp, în funcţie de utilităţi, susţine Mioara Manta.

În oraş nu se construiesc blocuri noi, în afara investiţiilor ANL. Doar un procent de 10% din blocurile din Buzău sunt construite după anul 1990. Blocurile din zonele Dorobanţi, Unirii, Broşteni, Miro 3 sunt construite în anii "80, susţin reprezentanţii "Invest Euroland".

Dacă în zona Dorobanţi, un apartament cu două camere, cu îmbunătăţiri medii costa, la finele lunii octombrie, între 50.000 şi 55.000 de euro, în Micro 3 preţul ajungea şi până la 60.000 de euro. În zona centrală, preţurile apartamentelor cu două camere urcau, în perioada menţionată şi până la 75.000 de euro. Un apartament cu patru camere costa între 100.000 şi 120.000 de euro.

Mioara Manta consideră că tranzacţiile cu apartamentele vechi vor scădea, din cauza preţurilor prea mari, deşi exis-tă cerere pe piaţă. Doar o scădere a preţurilor cu minim 25% mai poate impulsiona vânzările de apartamente vechi, concluzionează domnia sa. Vânzările au încetinit considerabil în Buzău, ca peste tot în ţară, din cauza restricţionării creditelor ipotecare, pe fondul crizei financiare internaţionale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional