Pentru acest an, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Ştefan Dimitriu estimează o uşoară redresare a activităţilor economice cu preponderenţă în sectorul privat, de exemplu în imobiliare, prin construirea de locuinţe individuale şi continuarea lucrărilor începute în 2009, dar cu termen de finalizare în acest an. Totodată, în sectorul public vor fi realizate lucrări pentru infrastructura de transport şi tehnico-edilitare, mai spune domnul Dimitriu.
Anul aceasta unul dintre marii investitori în Cluj va fi Consiliul Judeţean. Cele mai importante investiţii preconizate vizează continuarea lucrărilor la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, pentru terminalul plecări pasageri, construirea stadionului Ion Moina, din Cluj-Napoca şi continuarea lucrărilor la Parcului Industrial "Tetarom III" Jucu.
De asemenea, Primăria Cluj-Napoca are în vedere construirea unui centru sportiv de polo în cartierul Gheorgheni, cu două bazine de înot la standarde internaţionale. În paralel, se va lucra în cadrul proiectului Cartierului Lomb la sediul Agenţiei de Dezvoltare a Regiunii de NV, la campusul universitar, la realizarea drumurilor de acces şi a reţelelor edilitare. În planul de investiţii sunt incluse şi 134 de blocuri în vederea reabilitării termice, precum şi realizarea a trei parcări supraterane.
Primăria Muncipiului Turda are stabilite ca proiecte prioritare în programul de investiţii lucrări la infrastructura de apă şi canal pentru municipiile Turda şi Câmpia Turzii, prin programul ISPA. De asemenea extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare în staţiunea Băile Turda, precum şi reabilitarea unor obiective de infrastructură din ansamblul turistic Staţiunea Băi Sărate Turda - Salina Turda.
Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, împreună cu 10 localităţi din bazinul hidrografic Arieş au înfiinţat Comunitatea Urbană Arieş (CUA), o instituţie publică de cooperare intercomunală desemnată de consiliile membre să realizeze servicii publice de interes comun, respectiv construcţii de drumuri; alimentări cu apă, canalizări, staţii de epurare, rampe de gunoi, consolidări de maluri, alimentări cu energie electrică, distribuţia de gaz etc.
În municipiul Dej se va derula programul "Dej 2010", care se va axa pe refacerea urbană, reabilitarea infrastructurii şi dezvoltarea resurselor umane. Programul este coordonat de Primăria Dej, în colaborare cu locuitorii, organizaţii neguvernamentale şi oamenii de afaceri.
În municipiul Gherla, autorităţile locale intenţionează să reabiliteze instituţiile de învăţământ, sistemele de iluminat public şi de alimentare cu apă şi să realizeze un centru de îngrijire pentru persoanele vârstnice.
În zona Huedin sunt preconizate în 2010 importante investiţii private. Astfel, "Knauf" intenţionează să deschidă o fabrică de gips-carton, având deja achiziţionat terenul. De asemenea, "EnergoBit", producătorul de sisteme electrice, este de asemenea interesat să deruleze o investiţie în oraşul Huedin, subliniază domnul Dimitriu.
În paralel, Primăria Municipiului Huedin va desfăşura programul ISPA de introducere a reţelei de apă, canalizare şi gaz metan.
În opinia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, judeţul prezintă o serie de facilităţi pentru potenţialii investitori, de exemplu prezenţa Parcului Industrial "Tetarom III" Jucu, prin disponibilul de parcele complet echipate, mâna de lucru calificată sau disponibilitatea de terenuri la preţuri accesibile în comunele învecinate municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit domnului Ştefan Dimitriu, în 2009 cele mai solicitate servicii ale Camerei de Comerţ Cluj au fost cele de consultanţă şi intermediere în afaceri, pentru participarea la expoziţiile tematice prin "Expo Transilvania", de promovare precum şi cursurile de formare continuă.
Conform sursei citate, numărul de membri al Camerei de Comerţ şi Indus-trie Cluj s-a păstrat constant în intervalul 2008-2009. Cei mai mulţi membri activează în domeniile serviciilor şi producţiei industriale, IT, cercetare, transporturi produse şi activităţi turistice.