Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Casa verde

F.A. Consilier /

Instalaţie Rittersolar

Instalaţie Rittersolar

Sisteme care au la bază energii regenerabile

Programul Casa Verde are în vedere trei tipuri de sisteme care au la bază energii regenerabile: cazane pe peleţi, sisteme solare şi pompe de căldură. Doamna Erika Hristea, director general al "Secpral Pro Instalaţii", ne dă mai multe detalii în cele ce urmează.

Cazanele pe peleţi

Cazanele pe peleţi, brichete, tocătura lemnoasă, precum şi orice fel de resturi vegetale, sunt singurele cazane cu combustibil solid care pot asigura un confort similar cu un cazan pe combustibil gazos datorită faptului că alimentarea se face în mod automat , iar funcţionarea cazanului, de asemenea, poate fi automatizată. Aceste cazane pot fi utilizate în orice tip de sistem de încălzire (sistem de încălzire cu radiatoare, încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare etc.) şi preparare apă caldă menajeră. Beneficiarii trebuie să acorde o atenţie deosebită calităţii peleţilor folosiţi care se recomandă să fie albi, curaţi, fără scoarţă, fără pământ şi nisip!

"Secpral Pro Instalaţii" oferă cazanele pe peleţi produse de unul dintre cei mai importanţi producători de cazane pe combustibil solid prin gazeificare din Europa şi binecunoscut deja de peste 7 ani şi în România, cazanele ATMOS din Cehia. Pentru o funcţionare sigură şi de lungă durată firma oferă nu doar cazanul ci şi toate accesoriile necesare montării şi funcţionării optime.

Sisteme solare

Sistemele solare se diferenţiază după mai multe criterii în funcţie de care se alege tipul sistemului :

- scopul pentru care se va utiliza sistemul (preparare apă caldă menajeră, aport la încălzire spaţii, încălzire piscine, sistem mixt, sistem combinat cu pompă de căldură)

- potenţialul solar al zonei în care se va instala sistemul (zonă cu însorire puternică, zonă cu multă ceaţă/radiaţie difuză);

- necesarul de apă caldă menajeră (numărul de consumatori de apă, profilul consumatorului);

- orientarea panourilor (ideal spre sud), înclinaţia panoului - 45 grade.

Cu ajutorul sistemelor solare se poate asigura apa caldă menajeră într-un procent de 50-70% din necesarul anual. Aproximativ 6 luni pe an se poate asigura integral necesarul de apă caldă menajeră iar în perioada de iarna se realizează o preîncălzire a apei la aproximativ 20 - 30 grade Celsius, motiv pentru care sistemul trebuie să cuprindă şi o sursă complementară de încălzire (cazan pe gaz, cazan pe combustibil solid, cazan electric etc.).

În general se recomandă 1 mp de colector pentru a încălzi 50 litri de apă pe zi, necesarul mediu pentru un consumator.

În cazul utilizării panourilor solare pentru aport la încălzire spaţii se poate acoperi necesarul termic în proporţie de 15 - 25%.

În cazul piscinelor se poate realiza încălzirea apei până la 25 - 27 grade Celsius. În acest scop suprafaţa panourilor trebuie să fie egală cu cel puţin 50% din suprafaţa piscinei de încălzit.

Panourile pot fi de două tipuri: cu absorbant selectiv sau cu absorbant nonselectiv. Panourile cu absorbant non selectiv sunt din PE şi sunt destinate exclusiv pentru încălzirea directă a apei din piscină.

Panourile cu absorbant selectiv pot fi de două tipuri: plane sau cu tuburi vidate. Panourile plane se diferenţiază prin izolaţia termică, prin etanşeitatea carcasei, prin modul de îmbinare a ţevii de cupru cu absorbantul selectiv, prin caracteristicile optice şi grosimea sticlei solare, prin coeficientul de absorbţie şi emisivitate a radiaţiei solare. În cazul panourilor cu tuburi vidate diferenţierea este dată de forma absorbantului (plan sau circular), de existenţa vidului în tuburi, existenţa concentratorului de radiaţie, modul de transfer al căldurii captate.

Panourile se diferenţiază şi prin garanţiile acordate de producător, respectiv certificari - de exemplu panourile de calitate, utilizate în ţările din vestul Europei deţin certificarea Solar Keymark. Panourile din oferta "Secpral Pro Instalaţii" S.R.L.- panouri plane Thermosolar, panourile pentru piscine OKU, respectiv panouri cu tuburi vidate Ritter Solar - deţin aceste certificate, respectiv oferă garanţii extinse: panourile Thermosolar au o garanţie oferită de producător de 12 ani, panourile Ritter Solar şi panourile OKU au o garanţie de 5 ani. Durata medie de viaţă este de 30 ani.

Pompe de căldură

Pompele de căldură sunt echipamente performante care transferă energia înmagazinată în pământ (geotermală) sau din aer, în sistemul de încălzire al clădirilor. Funcţionarea lor se bazează pe principiul conform căruia funcţionea­ză orice frigider: se captează căldura într-un circuit primar şi cu ajutorul unui circuit frigorific este crescută temperatura la nivelul necesar în sistemele termice.

Eficienţa pompelor de căldură este exprimată prin coeficientul de performanţă (COP) care reprezintă raportul dintre energia produsă şi energia consumată. Din acest motiv trebuie acordată o atenţie deosebită modului de dimensionare a circuitului primar (instalaţia de captare din sol sau aer) şi a sistemului de încălzire care trebuie să fie în mod obligatoriu un sistem de joasă temperatură (ex. încălzire în pardoseală).

Este important să nu supradimensionăm pompa de căldură, deoarece în acest caz pompa va consuma mai multă energie electrică (compresorul va fi de o putere mai mare).

Specialiştii de la Thermia recomandă să dimensionaţi pompa de căldură pentru 60% din puterea termică necesară, deoarece astfel se acoperă 95% din necesarul termic anual şi coeficientul de performanţă va fi mai ridicat. Totodată, doamna Hristea atrage atenţia că trebuie să urmăriţi COP anual şi nu cel momentan! Multe firme vorbesc de COP de 5, de 6, adică introduc 1 kW energie electrică şi produc 5 sau 6 kW, dar atenţie, acest lucru se întâmplă într-un anumit moment, pe perioada foarte scurtă de funcţionare! Important este să urmărim COP anual, care la o pompă de căldură de bună calitate poate ajunge la 3 sau 4!

Oferta Secpral Pro Instalaţii S.R.L.cuprinde pompele de căldură Thermia din Suedia. Producătorul Thermia are o experienţă de peste 35 de ani în domeniu, chiar fiind un pionier în activităţile de cercetare-dezvoltare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional