Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

COSTUL CONSTRUCŢIEICât costă construcţia unei case

F.A. Consilier /

Cât costă construcţia unei case

Cel mai mic preţ este de 250 euro/mp, pentru casa de zidărie, "la cheie"

Costul de construcţie a unei case este determinat în primul rând de preţul materialelor de construcţie. De acesta este legat costul manoperei: cu cât materialele folosite sunt mai scumpe creşte si costul manoperei. Contează foarte mult şi amplasarea viitoarei case. Într-o zonă centrală sau ultracentrală construcţia casei va fi mai scumpă decât dacă este situată undeva la periferie sau în afara oraşului.

Şi după cum ne spune Lucian Dicu, administrator al firmei "Adi Construct 2002": "Una este să construieşi în Bucureştii Noi, alta lângă Inter-Con-tinental"

Aceasta şi din cauza taxelor pe care le presupune transportul materialelor în centrul oraşelor, dar şi urmare a unei influenţe psihologice (cine are bani de casă în centru îşi permite să plătească mai bine şi muncitorii). Totuşi, locaţia şantierului este importantă pentru determinarea costurilor cu transportul materialelor de la furnizori.

Constructorii intervievaţi de reporterii revistei "Bursa Construcţiilor" precizează că în stabilirea preţului de construcţie contează mult calitatea materialelor şi nivelul finisajelor, ca şi calitatea instalaţiilor şi automatizărilor. "Poţi să execuţi o casă ieftină cu materiale foarte ieftine sau o casă scumpă cu materiale scumpe", subliniază Dorel Dincă, director general al "DSD Construct" din Târgu Mureş.

Dificultatea construcţiei, riscurile, înălţimea, acoperişurile foarte înclinate - toate reprezintă elemente care scumpesc construcţia unei case.

Aşadar, costul construcţie începe de la proiectare. Puteţi cere proiectantului să vă conceapă o casă cu elemente de construcţie simple, clasice, casă a cărei realizare vă va costa mai puţin, sau dimpotrivă, dacă aveţi gustul şi banii necesari, proiectantul poate să vă creeze o casă unicat, mai dificil de construit.

Construcţia în regie proprie sau cu antreprenor?

Această dilemă apare tot mai des! Tot mai mulţi beneficiari se întreabă cum este mai bine: să construiască în regie proprie sau să încheie un contract de execuţie cu o firmă specializată?

Să construieşti o casă în regie proprie înseamnă să execuţi casa pe etape, fiecare etapă fiind realizată de diverse echipe de muncitori, iar viitorul proprietar este cel care supraveghează lucrările şi asigură tot necesarul de materiale. În situaţia încheierii unui contract cu o firmă specializată, aceasta se va ocupa de tot. Există şi varianta în care firma asigură manopera iar beneficiarul materialele.

Cel mai important avantaj al construcţiei în regie proprie este costul mult mai mic, cu 20-30% mai puţin decât dacă s-ar construi în antrepriză. Dacă beneficiarul reuşeşte să se organizeze bine, atunci costurile pot fi reduse şi cu 40-50%. Aceasta pentru că nu se fac facturi, deci nu se plăteşte TVA de 19% la manoperă, nu se mai plătesc o serie de cheltuieli indirecte (impozite, taxe). Cu meşterii pot fi negociate preţuri mai mici decât printr-o firmă care plăteşte tot felul de impozite. În plus, costul final se reduce şi cu profitul antreprenorului.

Alt avantaj ar fi că pe parcursul lucrărilor pot fi făcute mai uşor anumite schimbări (de ex. dimensiunea camerelor, etc).

Totuşi, dezvantajele construirii în regie proprie sunt pe măsură!

În primul rând, persoanele fizice nu au experienţă în lucrul cu furnizorii, nu cunosc calitatea materialelor, nu pot să le testeze în laboratoare specializate. Fără cunoştinţe de specialitate, beneficiarul care îşi construieşte casa în regie proprie este la mâna muncitorilor care îi spun ce vor sau ce ştiu ei. Ca urmare, este absolut necesar să angajeze un diriginte de şantier care să urmărească realizarea construcţiei la calitatea impusă de standardele legale. Lipsa unei asistenţe tehnice de specialitate capabilă să garanteze respectarea parametrilor tehnici din proiectul de execuţie poate să genereze ulterior o serie de probleme (la structura de rezistenţă, la instalaţii, fisuri ale pereţilor şi tavanelor, etc), subliniază domnul Vasile Mircea Socaciu, administratorul "Mileso Exim" din Cluj Napoca.

În regie proprie beneficiarul lucrează cu echipe diverse, fiecare dintre acestea va acuza echipa de dinainte că nu a lucrat bine şi astfel nu există un responsabil pentru calitatea execuţiei. Antreprenorul oferă, în bază contractului, o garanţie de bună execuţie a lucrărilor şi eventualele remedieri trebuie să le facă pe banii lui.

La construcţia în regie proprie sunt dificil de evitat furturile şi risipa de materiale de construcţie.

Durata de execuţie a unei case în regie proprie poate să fie mai mare decât dacă lucrările sunt coordonate de un antreprenor, pentru că beneficiarul persoană fizică nu are experienţa realizării şi urmăririi unui grafic de lucrări. În plus, când se lucrează cu o firmă pot fi impuse termene de execuţie şi penalizări pentru nerespectarea termenelor stabilite.

Şi, nu în ultimul rând, oboseala şi consumul nervos al beneficiarului sunt semnificative în situaţia construirii în regie proprie a unei locuinţe.

În ceea ce priveşte reducerea costului de construcţie în cazul execuţiei în regie proprie, criza pare să mai fi atenuat diferenţa faţă de construcţia în antrepriză. Mulţi dintre constructori susţin că beneficiază de reduceri semnificative la achiziţionarea materialelor de construcţii de la furnizorii lor tradiţionali. În plus, în lipsă de lucrări mulţi şi-au diminuat profitul inclus în preţul de construcţie a unei case.

Preţurile de construcţie au scăzut cu până la 30%

Din interviurile realizate cu constructorii din întreaga ţară a reieşit că, în majoritatea lor, aceştia au redus semnificativ preţul de construcţie a caselor individuale (din zidărie), cu procente cuprinse între 15 şi 30%.

Astfel, preţurile de construcţie a caselor s-au redus în vestul ţării, cu "circa 30%", apreciază Sabin Mândruţ, director general al "Ferm Construct" Deva, judeţul Hunedoara. O parte din reducere se datorează şi ieftinirii materialelor de construcţie, "în medie cu 10%" apreciază sursa citată. Aceasta în condiţiile în care anumite materiale, cum sunt fier betonul şi cimentul s-au ieftinit cu 30 - 40%, iar unele dintre materialele pentru finisaje chiar s-au scumpit (adezivi, gleturi, gips carton, profile pentru montarea gips cartonului). Între aceste două extreme celelalte materiale s-au ieftinit cu 5-10%. În ceea ce priveşte manopera, costul acesteia nu are o tendinţă clară, unii constructori declarând că s-a păstrat acelaşi nivel din urmă cu un an, alţii că a scăzut cu 20%.

Casele de zidărie pot fi construite acum la un preţ cu circa 30% mai redus decât în urmă cu un an şi în Muntenia. Acest procent variază în funcţie de proiect şi de calitatea finisajelor. Scăderea este determinată în primul rând de ieftinirea materialelor de bază: fier beton, ciment, cărămidă, BCA. La materialele de finisaj ieftinirea nu prea simţit sau chiar dimpotrivă s-au înregistrat creşteri de preţ, spun constructorii din Moldova.

Manopera s-a ieftinit mai ales în zonele în care numărul lucrărilor s-a redus simţitor şi cererea este diminuată. Totuşi, unii constructori încearcă să păstreze salariile angajaţilor la acelaşi nivel ca anul trecut.

Constructorii din Moldova ne-au spus că în preţul de construcţie s-a reflectat ieftinirea materialelor de construcţie de bază: fier beton, ciment, armături, etc, dar că manopera a rămas cam la nivelul anului 2008. În Moldova, "preţul caselor nu prea a scăzut, însă a scăzut numărul construcţiilor", ne-a spus Florin Dumitrache, administrator al "Dufel Con" din Botoşani. Şi Iosif Catană, director al "Consprest", din Vaslui apreciază că preţul construcţiei de case a scăzut cu circa 10-15%, în condiţiile în care materialele s-au mai ieftinit , iar manopera a rămas cam la acelaşi nivel. "Tendinţa beneficiarilor este să plătească cât mai puţin manopera, dar şi aşa oamenii câştigau foarte puţin", afirmă Radu Condurat, director general al "Radalex" Iaşi.

În Transilvania, preţul de construcţie a caselor a înregistrat scăderi între 20% şi 30%, ca urmare mai ales a reducerii preţurilor materialelor de construcţie folosite la structuri. Dintre materiale, cel mai mult s-a ieftinit oţelul beton, cu aproape 50%, spune Biro Laszlo, administraor al "Bi-Turn Cons" din Sfântu Gheorghe, Covasna. Domnia sa apreciază că manopera costă cam la fel ca anul trecut, iar per ansamblu preţul total al construcţiilor de case individuale s-a redus cu 25%.

Costul manoperei s-a redus "doar la constructorii care nu au avut de lucru şi care nu au ştiut să îşi gestioneaze prin care trecem. Multe dintre firmele de construcţii rămase în activitate au scăzut foarte puţin preţul la manoperă", ne-a spus domnul Adrian Belei, director la "Adriano Impex" şi "Ate Construct " din Şelimăr, Sibiu. Totuşi, " la negru" meseriaşii şi-au mai redus pretenţiile.

PREŢUL DE CONSTRUCŢIE

Numai manopera, materialele fiind asigurate de beneficiar

Pentru construcţia unei case "la roşu" manopera costă, în regie proprie, în jur de 40-45 euro/mp, iar printr-o firmă preţurile încep de pe la 60 euro/mp. Astfel, manopera în cazul construcţiei unei case "la roşu" (fundaţie, învelitoare) în antrepriză variază de la minime de 60 euro/mp la maxime de 80 euro/mp. Pentru ridicarea unei case "la cheie", manopera poate costa de la 70 la 200 euro/mp.

Cel mai mic preţ de construcţie a unei case l-am găsit la Arad, 40 euro/metru pătrat pentru o casă "la roşu", doar manopera (fundaţie, învelitoare). Dan Bartoş, administratorul firmei "Lexandra Tech" din Arad, consideră că determinant în costul construcţie unei case este preţul materialelor. Manopera pentru construcţia la cheie este de circa 200 euro/mp la firma din Arad.

La Târgu Mureş, o casă din cărămidă poate fi construită "la roşu" cu 60 euro/metru pătrat, preţul include numai manopera, materialele fiind achiziţionate separat de client. " am ridicat o casă de 250 euro/mp cu 17.000 de euro", ne-a spus Dorel Dincă, directorul general al "DSD Construct", Târgu Mureş, judeţul Mureş. Totuşi, domnia sa spune că preţul poate varia în funcţie de gradul de dificultate al proiectului de executat.

În Moldova, firma "DMC Trade Construct" din Borleşti, judeţul Neamţ construieşte la preţuri începând de la 80 euro/metru pătrat, cu materialele clientului. "Dacă beneficiarul construieşte cu materiale din depozitul nostru îi acordăm reduceri", precizează Daniela David, administratorul firmei. Manopera pentru construirea casei "la cheie" ajunge la 150 euro/mp la firma din Borleşti.

Preţuri de construcţie pentru casa "la roşu"

În condiţiile în care constructorul asigură materialele, preţul de construire a casei creşte. Astfel, preţul unei construcţii individuale "la roşu" variază de la un minim de 120 lei/mp. Pot exista şi preţuri de 400-500 de euro/mp, în funcţie de caracteristicile proiectului, specificul structurii etc.

Dintre constructorii intervievaţi, cel mai mic preţ a fost dat de "As Construct" din Sibiu, doamna Lucia Vătafu, manager de contract, precizându-ne că firma sa execută case, cu materialele constructorului, fără finisaje, la preţuri de 120-150 euro/mp.

"Preţul unei case este influenţat de distanţa faţă de furnizorii materialelor cu pondere mare în construcţia casei", menţionează Dan Vecerdi, director general al firmei "Sedal" din Braşov, care practică preţuri de 180-250 euro/mp pentru construcţia "la roşu", cu materialele constructorului.

Şi firmele "Adriano Impex" şi "Ate Construct" din Sibiu practică, pentru construcţii individuale "la roşu", preţuri care pornesc de la 170 până la 250 euro/mp, ne-a spus Adrian Belei, directorul firmelor respective.

Preţuri de construcţie pentru casa "la cheie"

Execuţia unei case "la cheie", cu finisaje, cu materialele constructorului, are costuri care variază între minime de 250- 450 euro/mp şi maxime de 500-1000 euro/mp. În această situaţie variaţiile sunt mult mai mari pentru că materialele de finisaje sunt foarte diverse, iar gama lor de preţuri este extrem de largă.

Lucian Dicu, administrator al "Adi Construct 2002", din Bucureşti, subliniază că preţurile se calculează numai în funcţie de proiect: "Diferenţele de preţ pot fi foarte mari".

Chiar şi în criză, oamenii au nevoie de locuinţe

Cu toate că cererea pentru construcţia de case individuale a scăzut, iar perspectivele sunt destul de sumbre pentru viitorul apropiat, totuşi unii constructori sunt mai optimişti în ceea ce priveşte reluarea construcţiilor în următorii 2-3 ani.

După cum apreciază Victor Marinescu, director general al "Star Trading Impex" din Piteşti, judeţul Argeş "odată cu creşterea demografică, precum şi intrarea capitalului străin, românii se orientează tot mai mult către casele individuale aflate la periferia marilor oraşe sau chiar în zonele rurale, ducând astfel la o creştere a acestui sector din industria construcţiilor".

Şi Daniela David, administrator al firmei "DMC Trade Construct" din Borleşti, judeţul Neamţ, este de părere că "în continuare se vor construi multe case pentru că oamenii se orientează către case pe pământ. O casă costă doar cu puţin mai mult decât un apartament şi oamenii preferă casele, chiar dacă trebuie să facă naveta de la sat la oraş."

De aceeaşi părere este şi Vasile Mircea Socaciu, administrator al "Mileso Exim" Cluj Napoca: "Cererea pentru construcţia de case individuale va înregistra un trend ascendent, deoarece investiţia per metru pătrat în construcţia unei case este mai mică decât preţul per metru pătrat al unui apartament."

Pentru zona Sibiului cererea pentru construcţia de case va creşte mult în următorii 2-3 ani, deoarece "se simte o cerere foarte mare pe acest segment de piaţă, iar dezvoltatorii imobiliari au simţit-o şi astfel au apărut cartiere cu case individuale", apreciază Adrian Belei, director al firmelor "Adriano Impex" şi "Ate Construct" din Şelimbăr, judeţul Sibiu.

Lucia Vătafu, manager de contracte la "As Construct" din Sibiu crede că cererea ar trebui să crească având în vedere că în această perioadă este mai ieftin să construieşti o casă. În acelaşi timp, Sorin Mândruţ, director general al "Ferm Construct" Deva, judeţul Hunedoara, apreciază că cererea stagnează, la un nivel scăzut şi speră să crească "dar nu mai repede de un an".

Stagnarea actuală a cererii pentru construcţia de locuinţe este pusă de constructori şi pe seama incertitudinii care domneşte pe piaţă.

"Nu înţeleg ce se întâmplă", recunoaşte Santo Lorand, administrator al "Cricket&Co Impex" din Oradea, judeţul Bihor. "Cei care vroiau să construiască trebuiau să aibă banii. Chestia asta cu băncile nu este adevărată. Nu ştiu cine întreţine zvonurile astea. Eu am fost la bancă şi am luat credit fără probleme, la aceeaşi dobândă ca anul trecut. Cred că toată lumea stă pe bani şi le este frică să îi cheltuiască", crede Santo Lorand.

Că mai există bani pe piaţă este de părere şi Nicolae Oprescu, administrator al firmei "ACIR Com" din Ploieşti, judeţul Prahova. Domnia sa spune: " Nu cred că este o lipsă de lichidităţi pe piaţă, cred că este pur şi simplu frică. Lumea ţine banii în buzunar. Oamenii se tem de criza asta."

De aceeaşi părere este şi Cornel Roşioru, administrator al firmei "Intel Construct" din Buzău: "Oamenii sunt speriaţi. Chiar şi cei care mai au bani stau şi aşteaptă să vadă cum va evolua piaţa terenurilor, a materialelor de construcţie, etc. Totul este legat de criză. Oamenii nu ştiu care este perspectiva zilei de mâine, a anului viitor, şi atunci chiar şi cei care doresc să investească aşteaptă."

Scăderea preţurilor materialelor de construcţie nu este încă suficientă pentru a declanşa reluarea cererii pentru construcţia de case. "Chiar dacă s-au ieftinit materialele de construcţie, oamenii tot nu sunt tentaţi", spune domnul Roşioru. "Oamenii nu au bani, iar materialele sunt foarte scumpe pentru casele modeste", subliniază şi Gabriela Smaranda, administrator al firmei "Gapet International" din Bucureşti.

Mult mai pesimist este Dorel Dincă, director general al "DSD Construct" din Târgu Mureş, judeţul Mureş, care este de părere că "cererea pentru construcţia de locuinţe va fi din ce în ce mai mică şi în anii următori, urmând modelul din Italia, unde acum patru ani era la fel cum este acum la noi iar piaţa nu şi-a mai revenit nici acum".

La rândul lor, constructorii din Muntenia sunt printre cei mai pesimişti. Dealtfel, în această regiune s-a înregistrat şi cel mai mare ritm de creştere al construcţiilor iar actuala stagnare a pieţei îi deprimă foarte tare pe constructori. Petre Jarcău, director de dezvoltare al firmei "Nori Bleiz Construction" din Căţelu, judeţul Ilfov spune: "Anul trecut la noi aici era o întreagă forfotă, însă acum am mai rămas doar noi şi încă două şantiere. Doar cei care au ceva bani puşi de-o parte pot să îşi facă o casă."

În vestul ţării cererea pentru construcţii de case este "slabă de tot" spune domnul Nicolae Mureşan, administrator al firmei "Mureş Construcţii Exim", din Bocşa, judeţul Caraş Severin. Domnia sa spune însă că lucra, la mijlocul lunii august, la o casă într-o zonă rezidenţială, dar se plânge că, din cauza crizei, beneficiarii vor preţuri tot mai mici, dacă se poate "pe gratis".

"În Bocşa am fost cinci firme şi am rămas doar eu. Am avut puţini angajaţi, numai 15, iar alţii cu mai mulţi oameni, chiar şi cu 150, au dat faliment. Ei au avut şi lucrări la stat care nu le-au fost plătite. Statul este cel mai rău platnic. Au avut şi credite la bănci.", mai spune domnul Mureşan. Domnia sa se plânge şi de concurenţa neloială cu piaţa neagră, care a înflorit în această perioadă.

Şi în Moldova criza a lovit puternic în construcţia de case. "Anul acesta faţă de anul trecut s-au construit cu 40% mai puţine case", ne spune Iosif Cătană, director al firmei "Consprest" din Vaslui. Dealtfel majoritatea constructorilor din Moldova intervievaţi de reporterii noştri cred că cererea de case va continua să scadă dat fiind situaţia politică incertă generată de alegerile din toamnă, reducerea numărului de locuri de muncă, lipsa unor măsuri anticriză eficiente.

"Deocamdată cererea este în scădere", afirmă Iulian Toader, director general al "Construct Co Group" din Bucureşti, dar "este greu de anticipat ce se va întâmpla în viitor", concluzionează domnia sa.

De ce este necesar să angajezi un diriginte de şantier atunci când construieşti o casă în regie proprie ?

Dirigintele de şantier urmăreşte dacă muncitorii execută lucrările conform proiectului.

Verifică execuţia pe tot parcursul ei, din punct de vedere al calităţii executării lucrărilor. Dacă dirigintele de şantier este autorizat şi pe partea de materiale de construcţie poate certifica şi calitatea materialelor utilizate.

"În primul rând trebuie verificată structura de rezistenţă pentru că meseriaşii sunt mai mult sau mai puţin pricepuţi. Este partea care nu se vede, care se ascunde. Sunt condiţii foarte serioase ce trebuie respectate într-un proiect. La structură toate modificările trebuie făcute din timp. Răspunderea revine în primul rând proiectantului şi apoi executantului. În zone cu grad înalt de seismicitate trebuie respectate condiţii speciale. Dirigintele verifică dacă oţelul-beton este protejat în execuţie (nu trebuie supus la mediu agresiv) şi conlucrarea beton-armătură. Se ocupă în special de ceea ce este legat de normele de folosire a materialelor de construcţie", ne-a declarat domnul Vasile Pomeanu, diriginte de şantier din Cluj. Domnia sa mai menţionează: "La finisări, dirigintele verifică modul în care se pregătesc materialele de finisaj, cum se aplică. Şi în această etapă verifică respectarea proiectului. În această fază beneficiarul are un cuvânt mai important de spus".

Dirigintele cunoaşte legislaţia şi se asigură că este respectată.

Un diriginte de şantier îţi dă siguranţa că locuinţa este durabilă, de calitate.

Este obligatoriu prin lege să angajezi un diriginte de şantier. "Dacă construieşti la ţară este un regim, dacă construieşti la oraş este alt regim. Dirigintele este responsabil de calitatea construcţiei: verifică documentaţia, urmăreşte lucrarea, urmăreşte constructorul, menţine relaţia cu inspecţia de stat. Este adevărat că la ţară nu ai legătură cu inspecţia de stat. În schimb, la oraş diri-gintele de şantier este necesar pentru fazele terminante, pe care le face împreună cu constructorul", subliniază Dorin Has, diriginte de şantier din Cluj.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional