Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Diversitate de proiecte dezvoltate de autorităţile din Galaţi pe bani europeni

Investiţii /

Diversitate de proiecte dezvoltate de autorităţile din Galaţi pe bani europeni

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Judeţul Galaţi, inclusiv municipiul cu acelaşi nume, atrage tot mai mulţi investitori, atât din ţară, cât şi din străinătate, şi dezvoltă investiţii în domenii diverse, din bugetul local, precum şi din fondueri euroepene. Astfel, autorităţile gălăţene au semnat, în ultima perioadă, proiecte în domenii precum educaţia, transporturile, infrastructura, cultura etc.

    Cea mai mare fabrică de baterii pentru maşini electrice, construită la Galaţi

    Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) va investi 1,4 miliarde de euro în construirea unei fabrici de baterii pentru maşini electrice la Galaţi. Investiţia anunţată recent reprezintă cel mai mare proiect de profil de la noi din ţară. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, noua fabrică va genera 8.000 de locuri de muncă.

    Anunţul oficial a avut loc la Primăria din localitatea Ninove, din Belgia, eveniment la care au participat reprezentanţi ai companiei ABEE şi înalţi oficiali: prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, directorul general din cadrul Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul Economiei din România, Ştefan Radu Oprea, primarul localităţii Ninove, Tania De Jonge, europarlamentarul Dan Nica şi primarul municipiului Galaţi, Florin Pucheanu.

    "Oraşul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. Sunt încântat că am participat la semnarea unuia dintre cele mai mari proiecte comune ale ţării noastre cu Belgia. Este o investiţie majoră, de 1,4 miliarde euro, pentru realizarea căreia s-a muncit des­tul de mult în ultima perioadă şi care necesită eforturi şi mai mari pentru a fi implementată. Nu a fost uşor să aducem acest proiect la Galaţi, pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, dar afirm cu satisfacţie că, ajungând în acest punct al proiectului, oraşul nostru şi întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câştigat. Şi prin această importantă investiţie, Galaţiul este pe harta economică a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivele sale, acelea de a fi ca o poartă strategică în estul Uniunii Europene. Prin ridicarea fabricii de baterii pentru maşinile electrice vor fi create locuri de muncă pe care forţa de lucru din zonă, bine pregătită, le aştepta cu interes. În acest fel, Galaţiul devine un reper important în domeniul fabricării bateriilor electrice la nivel internaţional", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

    Astfel, compania ABEE va dezvolta în România proiectul ROMVOLT, în speţă construirea unei fabrici de producţie de celule pentru bateriile proiectate pentru maşini electrice.

    "Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi o investiţie totală de 1,4 miliarde euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor, pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă. Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanţul valoric al bateriilor la nivel european şi îşi propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producţia şi utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă", au transmis reprezentanţii companiei ABEE.

    Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă, pe o suprafaţă de circa 60 de hectare.

    Casa Memorială "Costachi Negri", reabilitată cu peste 5 milioane de lei

    Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat startul licitaţiei pentru consolidarea şi restaurarea Conacului de la Mânjina. Procedurile de achiziţie publică au fost demarate de către Institutul Naţional al Patrimoniului, care asigură şi finanţarea pentru reabilitarea Casei Memoriale "Costache Negri" (Conacul de la Mânjina). Valoarea investiţiei este de 5.301.636 de lei.

    "Vom reda strălucirea de altădată a conacului lui Costache Negri, locul în care veneau des personalităţile marcante ale generaţiei care a făcut posibilă Unirea Principatelor de la 1859, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza sau Vasile Alecsandri. Conacul va fi consolidat şi restaurat complet, păstrându-se bineînţeles arhitectura şi elementele din lemn deosebit de frumoase. Mai mult, vor fi folosite soluţii tehnice neagresive pentru impermeabilizarea pereţilor, iar prin reamenajarea spaţiilor va fi creată şi o sală de conferinţe sau pentru organizarea simpozioanelor. Proiectul are deja realizate şi documentaţiile tehnico-economice, astfel că, după desemnarea constructorului, vor începe şi lucrările propriu-zise", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Conacul se află în localitatea Costache Negri, care până în 1908 a purtat numele de Mânjina. Conacul a fost declarat monument istoric în 1943, iar din 1968 a devenit Casa Memorială "Costache Negri". În decembrie 2022, Consiliul Judeţean Galaţi a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru asigurarea finanţării lucrărilor de consolidare, restaurare, reabilitare şi punere în valoare a Casei Memoriale "Costache Negri".

    1,2 milioane lei pentru modernizarea unei grădiniţe din Galaţi

    Clădirea în care funcţionează Grădiniţa "Codruţa", din cartierul Micro 19, a fost modernizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană derulat de către Primăria municipiului Galaţi.

    "Este încă un obiectiv important de care vor beneficia copiii. Pe de o parte asigurăm un confort mai mare, iar pe de altă parte va scădea consumul de energie în acest spaţiu al grădiniţei. Şi nu ne oprim aici. Vom continua investiţiile în educaţie pentru a le asigura copiilor toate condiţiile de care au nevoie", a spus Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Principalele categorii de lucrări de intervenţie la "Grădiniţa Codruţa" au vizat izolarea termică a clădirii, înlocuirea tâmplăriei, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, modernizarea instalaţiei de iluminat, realizarea unui sistem de preluare a apelor pluviale etc.

    Valoarea lucrărilor este de aproximativ 1,2 milioane de lei, din care circa un milion de lei reprezintă fondurile nerambursabile.

    Primăria municipiului Galaţi a realizat deja 20 de obiective de investiţii ce au vizat tot atâtea unităţi de învăţământ din oraş. Mai mult, sunt în diverse stadii alte 30 de proiecte pentru modernizarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor.

    Proiectul "Reabilitare şi eficientizare energetică Grădiniţa cu program prelungit Codruţa", cod SMIS 137447, este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B - Clădiri publice, apel de proiecte nr. POR/2020/3/ 3.1/B/2/NE,SE,SM.

    O şcoală din Galaţi, modernizată cu peste un milion de euro

    Clădirea Şcolii Gimnaziale "Grigorie Teologul" (nr. 41) a fost modernizată cu fonduri europene în cadrul unui proiect în valoare de peste un milion de euro. Este vorba despre prima investiţie de anvergură la această şcoală din cartierul Micro 14, pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 1A, construită în 1970.

    "Mă bucur că s-a finalizat încă un proiect pentru copiii din Galaţi, o investiţie prin care se asigură condiţii de învăţare la standarde moderne pentru cei 500 de elevi şi profesori de aici. Am realizat deja peste 20 de obiective de investiţii ce au vizat tot atâtea unităţi de învăţământ din oraş şi avem în diverse stadii alte 30 de proiecte pentru modernizarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor", spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    În cadrul proiectului au fost prevăzute în principal următoarele lucrări: izolarea termică a pereţilor exteriori prin montarea unui strat termoizolant din vată minerală bazaltică; înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă; izolarea termică a planşeului; reparaţii capitale la instalaţiile electrice, termice şi sanitare; refacerea finisajelor interioare (zugrăveli, lambriuri, gresie, faianţă, parchet în sălile de clasă); rampă pentru persoane cu dizabilităţi; hidranţi exteriori; sistem de supraveghere video etc.

    Obiectivul general al proiectului a vizat asigurarea accesului, calităţii şi atractivităţii educaţiei, în scopul creşterii ratei de participare la învăţământul obligatoriu, precum şi reducerea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, o rată mai mare de absolvire a învăţământului obligatoriu şi creşterea ratei de tranziţie spre niveluri superioare de educaţie. Obiectivele specifice au vizat: reabilitarea şi modernizarea clădirii şcolii; do­tări pentru săli de clasă, două cabinete, sală multimedia, laborator informatică.

    Proiectul Reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială "Sfântul Grigorie Teologul" Galaţi a avut o valoare totală de 5,6 milioane lei, din care 4,7 milioane lei asistenţă financiară nerambursabilă.

    A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru un proiect de 90 milioane lei

    Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul ce prevede reabilitarea Grădinii Botanice şi a Planetariului din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă". Investiţia se ridică la 90 de milioane de lei, iar banii vor fi accesaţi prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, imediat ce apelurile de finanţare vor fi deschise.

    "Este un amplu proiect prin care, cu ajutorul fondurilor europene, vom moderniza şi transforma major Grădina Botanică, unul dintre cele mai apreciate şi vizitate locuri din Galaţi. Astfel, va fi prima Grădină Botanică din ţară care va avea şi alei cu pavaj solar. Energia obţinută va fi folosită, pe lângă partea de iluminat, şi pentru funcţionarea a zece bănci "inteligente", dotate cu internet wireless, porturi USB şi sisteme wireless de încărcare a telefonului. Mai mult, băncile sunt prevăzute şi cu senzori pentru monitorizarea temperaturii, emisiilor de CO2, umidităţii şi a presiunii atmosferice. De altfel, toate aceste date vor fi afişate şi publicului vizitator. De asemenea, prin acest proiect vom dota Planetariul din cadrul muzeului cu cel mai performant sistem de proiecţie din România, prevăzut cu panouri LED, având diametrul de 7 metri şi o rezoluţie de 8K", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Proiectul prevede lucrări majore şi la spaţiul verde, acolo unde, pe lângă noi soiuri de plante, vor fi create şi diverse arii tematice, unde vor fi organizate activităţi educaţionale şi non-formale. În plus, va fi amenajat un sistem modern de irigaţii, se va moderniza şi sistemul de iluminat exterior, vor fi montate 20 de panouri de informare cu touchscreen, va fi creat un amfiteatru înnierbat şi va fi amenajat un nou luciu de apă. Grădina Botanică se întinde pe o suprafaţă de 18 hectare şi are peste 1300 de specii şi soiuri (arbori, arbuşti, subarbuşti, liane, plante ierboase anuale şi perene).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional