O instalaţie solară va aduce satisfacţie dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
1. Calitatea materialelor este bună
Trebuie să vă asiguraţi că echipamentele achiziţionate sunt de calitate. Pentru acest lucru solicitaţi vânzătorului să vă dea detalii precise despre producătorul echipamentelor (documentaţie, adresa de internet a producătorului), pentru fiecare componentă separat (panou solar, boiler, grup pompare, izolaţie). Cereţi garanţie că ce vedeţi în poze veţi avea pe casă. În acest mod ştiţi exact pe ce daţi banii.
2. Nu cumpăraţi echipamente fără montaj
Astfel plătiţi un preţ atractiv pe echipament iar la final, după ce plătiţi manopera şi materialele pentru montaj, preţul nu va mai fi la fel de atractiv.
3. Portofoliul firmei care asigură montajul
Asiguraţi-vă că firma care execută montajul are experienţa necesară pentru a efectua astfel de lucrări. Cereţi firmelor să vă arate câteva poze din portofoliul propriu (din România) dar şi facturierul cu 3-4 ani în urmă. Astfel vă asiguraţi că discutaţi cu o firmă adevărată şi nu cu oportunişti.
4. Garanţia echipamentului şi a lucrării
O garanţie decentă pentru captatoare este de 5 ani iar pentru restul echipamentului de 2 ani. Dacă a trecut această perioadă fără incidente majore, durata de viaţă a unei instalaţii este de 20 de ani.
5. Timpul de remediere a garanţiei
Dacă achiziţionaţi echipamentul de la o firmă din capătul opus al ţării, garanţia va fi remediată destul de greu .
6. Aportul la încălzire
O instalaţie dimensionată pentru apă caldă menajeră, adică 2 metri pătraţi de captator pentru 100 litri apă pentru panouri plane, sau 12 tuburi (diametru 58 - 1800mm) pentru 100 litri apă pentru panouri cu tuburi vidate nu poate aduce aport la încălzire iarna nici în cazul când nu este folosită apa din boiler. În acest sens cereţi garanţie fermă referitor la aportul la încălzire.
7. Izolarea conductelor
Izolaţia utilizată la panourile solare trebuie să reziste UV, la temperatură (minim 175 grade Celsius) şi la infiltraţiile de apă. Singura izolaţie care îndeplineşte aceşti parametri este din elastomer cu celule închise (arată în secţiune ca un burete din cauciuc moale de culoare neagră).
8. Sisteme cu boilerul montat pe acoperiş
Sistemele care au boilerul montat pe acoperiş sunt proiectate numai pentru ţări cu clima caldă, unde iernile sunt blânde. Aceste sisteme au avantajul costului redus dar nu pot funcţiona iarna corect deoarece au pierderi mari indiferent de tipul de izolaţie a boilerului, conductele de alimentare cu apă rece şi apă caldă fiind în atmosfera îngheaţă. Apa în staţionare îngheaţă indiferent de tipul de izolaţie folosit. Dacă plecaţi în concediu iarna şi panoul nu este folosit zilnic conductele cedează la ger puternic. Pentru a remedia aceste neajunsuri multe firme montează în boiler rezistenţă electrică pentru a încălzi apa, iar pentru a proteja conductele de alimentare montează însoţire electrică care încălzeşte izolaţia pentru a preveni îngheţul conductelor. Aceste tipuri de sisteme funcţionează în mod rentabil exclusiv vara. Iarna sunt energofage.
9. Boilere din "INOX" sau "EMAILATE"
Cele mai bune boilere sunt cele din inox alimentar. Teoretic, boilerele din inox alimentar, fabricate de producători serioşi, trebuie să ţină o viaţă. Aceste boilere au preţuri prohibitive şi sunt folosite, în general, în industria alimentară. Un boiler de inox alimentar poate costa mai mult decât o instalaţie solară completă cu boiler emailat. Un boiler decent are izolaţie din poliuretan cu grosimea de minim 50 mm. La o calitate rezonabilă sunt boilerele emailate cu un raport preţ/calitate bun. Durata de viaţă a boilerelor emailate este 20-25 ani. Ca atare fiţi foarte atenţi la originea boilerelor.
Solicitaţi vânzătorului adresa de internet a producătorului pentru boiler.
10. Comportarea instalaţiei la penele de curent sau
în vacanţă
O instalaţie solară corect instalată de o firmă de profesionişti nu trebuie să păţească nimic dacă se opreşte curentul în mijlocul zilei când soarele este puternic. Dacă instalaţia purjeaza glicolul, atunci montajul nu este făcut corespunzător. O instalaţie solară adevărată trebuie să se autorăcească când nu este folosită (pe perioada concediului). Nu trebuie să montaţi prelate sau jaluzele pe panouri.
Când toate cele 10 criterii sunt îndeplinite, fără excepţie, atunci aţi găsit instalaţia corectă la un preţ rezonabil.
Sursa: Solar Expert