Mase hidroizolatoare omogene cu aplicare peliculară
BASF recomandă mase hidroizolatoare omogene cu aplicare peliculară, acesta fiind termenul generic ce defineşte totalitatea materialelor hidroizolante sub formă semifluidă cu diverse vâscozităţi.
Adrian Toth, director de vânzări al "BASF Building Systems Romania", îşi susţine recomandarea prin faptul că acest tip de hidroizolare:
a) asigură aplicarea hidroizolaţiei în câmp continuu, ceea ce duce la:
-excluderea racordurilor dintre planuri diferite;
-excluderea consumului suplimentar de material utilizat la etanşarea suplimentară a racordurilor dintre planuri
-excluderea eventualelor elemente de fixare;
b) asigură etanşarea perfectă a elementelor de străpungere;
c) sunt eficiente atât în situaţii cu presiune hidrostatică pozitivă, cât şi la presiuni hidrostatice negative;
d) masele omogene peliculare semiflexibile sau flexibile au capacitatea să preia într-o anumită măsură eventuale fisuri formate în suport survenite retroactiv aplicării hidroizolaţiei şi cauzate de terţi factori;
e) asigură umplerea porozităţii suportului şi un coeficient de contact de 100% cu acesta.
BASF ofertează diverse tipuri de mase hidroizolatoare omogene cu mai multe domenii de aplicare:
a) mase hidroizolatoare omogene mono- sau bicomponente, pe bază de ciment (rigide şi flexibile).
Hidroizolaţiile pe bază de ciment sunt masele omogene cel mai des utilizate. Sunt materiale ale căror reţete au fost dezvoltate şi îmbunătăţite în timp. În principiu, sunt mortare minerale fabricate industrial, predozate, care prin simpla malaxare cu apă sau cu emulsii de polimeri în dispersie, formează masa hidroizolatoare omogenă cu aplicare peliculară. Aplicarea poate să fie manuală sau mecanizată, funcţie de felul materialului şi de proiect.
Au un domeniu foarte amplu de aplicare, începând de la zona subterană a construcţiei, la interioare şi exterioare, în incinte cu solicitări reduse, medii sau ridicate. Masele hidroizolatoare omogene cu aplicare peliculară pe bază de ciment pot fi rigide sau flexibile
b) Masă hidroizolatoare omogenă monocomponente pe bază de răşini sintetice - special dezvoltată pentru sistemele de placaje ceramice aplicate pe suporturi critice (pereţi din plăci de gips carton, fibre lemnoase, tencuieli pe bază de ipsos, etc).
c) Masă hidroizolatoare omogenă monocomponentă având ca bază o combinaţie de bitum şi cauciuc, cu aplicare la interioare sau exterioare, în planuri orizontale sau verticale, recomandată protecţiei structurilor de orice tip care vin în subteran, din cadrul proiectelor de construcţii civile, industriale, infrastructură rutieră, hidroedilitare, etc. Produsul poate fi utilizat şi pentru hidroizolarea acoperişurilor plane (în anumite condiţii) sau pentru lipirea plăcilor izolatoare termic în zona de soclu.
Mase hidroizolatoare omogene bicomponente pe bază poliuretanică, aplicate în sistem de produse cu aplicare la exterioare, în planuri orizontale şi verticale (inclusiv în cadrul sistemelor de acoperire cu răşini sintetice a pardoselilor parcărilor) precum şi pentru hidroizolarea acoperişurilor plane.
Pentru hidroizolarea tablierelor din beton ale podurilor rutiere BASF oferă un sistem de produse inovator care încorporează ca membrană hidroizolatoare o masă omogenă bicomponentă peste care se poate turna asfalt fierbinte (min.+ 240 grade Celsius !).
Hidroizolaţii pe bază de ciment
Pentru fundaţii ing. Delia Lucaci, de la "Kema Materiale de Construcţii" recomandă sisteme bituminoase sau membrane. Pentru toate celelalte (subsoluri, demisoluri, beciuri, pivniţe; terase şi balcoane, acoperişuri plane; băi/spaţii umede), doamna Lucaci recomandă hidroizolaţii pe bază de ciment, care sunt foarte eficiente şi foarte uşor de aplicat.
Hidroizolaţiile pe bază de ciment au mai multe avantaje:
-pot fi utilizate şi pe suport vertical, cât şi orizontal,
-pot fi aplicate şi pe suport umed,
-au aderenţă foarte bună,
-asigură impermeabilitate 100%,
-rezistă atât la presiune pozitivă, cât şi negativă,
-rezistă la raze UV,
-pot fi utilizate pe orice suport pe bază de ciment.
Dacă există fisuri în suport acestea nu se vor transmite la straturile finale dacă sunt hidroizolaţii elastice.
Pentru reparaţii pe terase, aplicarea bitumului presupune îndepărtarea atât a plăcilor ceramice, cât şi a şapei, cu hidroizolaţiile pe bază de ciment se înlătură numai plăcile ceramice.
Hidroizolaţiile pe bază de ciment pot fi aplicate şi la izolaţii orizontale pentru fundaţii (în zonele unde există armătură); pot fi aplicate pe pe orice faţă a elementului de beton, interioară sau exterioară, indiferent de direcţia din care se exercită presiunea.
Pentru piscine şi suporturi dificile (cu fisuri sau care ar putea să fisureze) doamna Lucaci recomandă, de asemenea, hidroizolaţii elastice pe bază de ciment.
Tehnologia impermeabilizarii Waterstop (cu articole termoplastice extrudate)
Majoritatea soluţiilor şi tehnologiilor de impermeabilizare Waterstop (cu articole termoplastice extrudate) presupun etanşarea rosturilor dintre fazele succesive ale turnării betonului prin înglobarea jumătate/jumătate a unor profile având de obicei forma unor benzi, prevăzute cu nervuri destinate realizării unui contact intim şi etanş cu betonul turnat, ne-a spus ing. Viorel Chiriac, din departamentul tehnic al "Hidroplasto", reprezentant exclusiv în România al concernului german "Besagroup".
Pentru a crea un sistem eficace, închis, capetele şi intersecţiile profilelor se unesc prin lipire la cald. De fapt, multe dintre particularităţile etanşării construcţiilor din beton cu profile hidroizolante se prevăd încă din faza de proiectare, manopera din şantier respectând operaţiunile prestabilite.
În cazul cel mai comun, al realizării etanşării perimetrale a joncţiunii dintre baza pereţilor de beton (elevaţie) şi zona de contur a unei plăci orizontale de beton (radier), operaţiunile sunt:
- pozarea (aşezarea în poziţie) a profilului în formă de bandă, ancorarea acestuia de armătura înconjurătoare prin cleme şi bucăţi de sârmă, astfel încât la turnarea betonului să se înglobeze jumătate din lăţimea benzii şi unirea capetelor benzii prin lipire termică.
- cofrarea pereţilor verticali şi turnarea betonului fazei a doua, înglobând jumătatea superioară a benzilor waterstop. Deşi între betonul proaspăt turnat şi cel dintr-o turnare anterioară se creează un rost infim, de apăsare, la suprafaţa de separaţie a celor două faze ale turnării nu se realizează o coeziune aidoma încleierii, între acestea rămânând o "fisură" care, în lipsa elementului waterstop, ar permite infiltraţiile. Astfel, acest rost este etanşat.
Lipirea (sudarea) termică se execută cu mijloace simple: ciocan electric de lipit cu lamă, suflantă cu aer cald sau dis-pozitiv de vulcanizare, funcţie de grupa de materiale.
Costul hidroizolării
Kema Materiale de Construcţii
"Kema Materiale de Construcţii" oferă produse de la 6,5 lei/mp (Hidrostop 94 - mortar unicomponent de impermeabilizare), până la 27,7 lei/mp (Hidrostop Elastik - material bicomponent, elastic, de impermeabilizare). Aplicarea poate fi realizată chiar de către beneficiar, de aceea manopera este foarte scăzută, subliniază ing. Delia Lucaci, de la "Kema Materiale de Construcţii".
Aplicarea este rapidă şi uşoară: cu 60 minute înainte de aplicarea propriu-zisă se umezeşte suportul, produsul se amestecă cu apa sau cu dispersie (dacă este bicomponent), se aplică un strat cu bidineaua. Al doilea strat se aplică tot cu bidineaua, după 5-6 ore, perpendicular pe primul. După trei zile se poate încărca mecanic sau placa. Pentru suprafeţe dificile (piscine, rezervoare) este obligatoriu ca aplicarea să fie făcută de o persoană calificată.
BASF România
Costurile produselor sau sistemelor de produse hidroizolatoare ofertate de către BASF SRL se situează între circa 3 şi 30 euro/metru pătrat (fără TVA), funcţie de produsul sau sistemul de produse pentru care a optat beneficiarul sau în funcţie de complexitatea lucrării, ne spune Adrian Toth, director de vânzări al "BASF Building Systems România". Societatea nu are echipe proprii pentru asigurarea aplicării produselor sau sistemelor de produse hidroizolatoare. La solicitare, clientul este pus în legătură directă cu firme colaboratoare care au beneficiat de pregătiri tehnice pentru punerea în operă a produselor şi sistemelor de produse, asigurate de producător. Beneficiarul are posibilitatea să îşi negocieze direct tariful de manoperă. Totodată, beneficiază şi de garanţia pe care o oferă aplicatorul.
Durata execuţiei poate varia între 24 ore şi maxim 5 zile, în funcţie de produsul sau sistemul de produse pentru care s-a optat, în funcţie de calitatea suportului pe care urmează a fi aplicate (suportul necesită sau nu necesită o pregătire suplimentară), funcţie de condiţiile climatice existente la momentul aplicării (temperatura aerului, temperatura suportului, umiditatea relativă a aerului, umiditatea remanentă a suportului, etc).
Specialiştii BASF nu recomandă ca aplicarea produselor să fie realizată direct de beneficiari, bazându-se pe motivaţii obiective, cum ar fi: cunoştinţele tehnice în domeniul construcţiilor şi special asupra hidroizolaţiilor deţinute de beneficiar, competitivitatea dotărilor tehnice necesare pregătirii corespunzătoare a suportului, aplicării maselor hidroizolatoare omogene bicomponente şi în special a celor pe bază poliuretanică, cunoştinţele tehnice de punere în operă a produselor sau sistemelor de produse, capacitatea de soluţionare rapidă şi eficientă a eventualelor probleme tehnice care pot să apară inopinant în timpul procesului de aplicare, cauzate de terţe surse.
"Hidroplasto"
Costul unui profil hidroizolant pentru rost de lucru (seria A150), împreună cu clemele de fixare, este de 3,20 euro/metru liniar, iar manopera de montare se ridică la 0,65 euro/metru liniar.
Garanţia oferită este dată de proprietăţile materialului din care este produs profilul: besaflex, nitriflex, elastoflex (nu este atacat de acizi, alcalini, oxigen, nu îmbătrâneşte, nu conţine cadmiu, plumb, azbest, formaldehida). Nu sunt necesare pregătiri deosebite pentru montarea profilelor hidroizolante.
Montarea unui metru liniar de profil hidroizolant pentru un rost de lucru (exemplu mai sus menţionat, profil hidroizolant A150) se face în aproximativ 5-6 minute. Nu este nevoie de personal specializat, montarea fiind simplă. La livrarea profilului se pun la dispoziţie şi instrucţiuni de montare cu desene.