Interesul pentru apartamentele noi a crescut cu cel puţin 50%
Restricţionarea creditării ipotecare din acest an a afectat şi piaţa imobiliară ieşeană, sub forma unor corecţii semnificative de preţuri pe diferite tipuri de oferte. Agenţii imobiliari ieşeni sus-ţin că, în ultimele luni, s-au înregistrat fluctuaţii nemaiîntâlnite în perioadele anterioare. Paul Tehuţu, consilier în cadrul "Inter Imobiliare", ne-a declarat: "În anii precedenţi, s-au înregistrat ritmuri de creştere de 25% până la 100% pentru proprietăţile scoase la vânzare. În 2008, cu condiţii de creditare din ce în ce mai dificile cererea a scăzut şi am asistat la o maturizare a pieţei imobiliare locale, cu creşteri şi scăderi de preţuri deopotrivă, în funcţie de ofertele exis-tente. Proprietăţile centrale au continuat să se scumpească, dar în cazul blocurilor vechi s-au înregistrat scăderi de preţ de până la 15% - 20% comparativ cu finalul anului trecut".
De aceeaşi părere este şi Emil Ştefănoaia, specialist al agenţiei imobiliare "Terra Real Estate", care ne-a declarat că, în ultimul an, nu a constatat o creştere spectaculoasă a preţurilor apartamentelor cum s-a întâmplat în anii precedenţi: "Dimpotrivă, se poate vorbi de o stagnare a preţurilor locuinţelor ieşene în ultimele 4 - 5 luni. Acest fapt poate reprezenta un început de stabilizare a pieţei imobiliare ieşene".
Domnul Ştefănoaia ne-a mai spus: "Cele mai căutate cartiere pentru achiziţia de apartamente sunt cele unde blocurile sunt construite după 1980, zone care dispun şi de o serie de facilităţi, cum ar fi şcoli, grădiniţe, supermarketuri, farmacii. Astfel, cele mai multe tranzacţii au ca obiect proprietăţi din zonele Billa - Gară, Păcurari şi Nicolina".
Apartamentele vechi sunt preferate pentru că sunt mai ieftine
Paul Tehuţu ne-a precizat că preţurile apartamentelor variază între aproximativ 900 de euro/mp în cazul locuinţelor din blocurile vechi, şi 1.800 de euro/mp util pentru zona centrală şi apartamentele mai noi. Domnia sa susţine: "În ultimii ani, cele mai multe tranzacţii s-au realizat pornind de la premisa
În ceea ce priveşte valoarea metrului pătrat util pentru locuinţele din noile complexuri imobiliare, domnia sa a afirmat că acesta se situa, la finele lunii septembrie, între 1.250 de euro şi 1.900 de euro.
Interesul pentru apartamentele noi a crescut cu cel puţin 50%
Dezvoltatorii imobiliari au iniţiat, în ultimii ani, proiecte rezidenţiale în majoritatea cartierelor ieşene, ceea ce face ca pretenţiile legate de zonă ale potenţialilor cumpărători să nu mai reprezinte o problemă. În luarea unei decizii, cântăreşte mai mult preţul şi confortul oferit de apartament. "În acest context, cota de interes pentru apartamentele noi a cunoscut o creştere de cel puţin 50% comparativ cu anul trecut. Ca atare, în ceea ce priveşte apartamentele vechi, estimăm că în perioada următoare se vor accentua diferenţele de preţuri dintre cartiere, pe fondul aprecierii preţurilor din zonele centrale şi semicentrale, concomitent cu corecţii de preţ la celelalte cartiere, în funcţie de vechimea şi suprafaţa apartamentelor şi gradul lor de finisare", estimează Paul Tehuţu.
Iaşiul, un oraş scump din punct de vedere al chiriilor
Important centru universitar, Iaşiul este caracterizat şi printr-o piaţă a chiriilor extrem de ridicată, pe alocuri egalând chiar Bucureştiul. Chiriile porneau, în septembrie, de la 150 de euro/lună pentru camerele de cămin şi garsoniere confort III, 200 de euro/lună pentru garsoniere confort I sau apartamente cu două camere confort II, crescând la 250 - 450 de euro/lună în cazul apartamentelor cu două camere confort I. Agenţii imobiliari ieşeni ne-au mai spus că unii proprietari cer chirii lunare de 400 - 1.000 de euro pentru apartamentele cu trei şi patru camere, în funcţie de zonă şi de dotările locuinţei.
Cererea în sectorul chiriilor este foarte mare, în condiţiile în care în Iaşi studiază circa 60.000 de tineri, din care aproximativ 45.000 caută oferte de cazare. Aceasta deoarece locurile din căminele instituţiilor de învăţământ superior nu acoperă nici măcar un sfert din necesar. Efectul venirii studenţilor se face simţit imediat pe piaţa chiriilor, în luna septembrie ridicându-se brusc preţurile cerute de proprietari. Potrivit agenţilor imobiliar, preţurile se menţin ridicate până în luna noiembrie.
Cei mai prevăzători încearcă să-şi găsească din timp o locuinţă, solicitările pentru chirii începând chiar din luna iulie. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, atât în cazul solicitărilor care vin din partea studenţilor, care se pot grupa mai mulţi şi suportă mai uşor costurile, dar şi din partea altor categorii de chiriaşi, în general familii tinere, eventual şi cu un copil. "Chiriile au evoluat relativ previzibil, cu o creştere anuală de minim 50 - 100 de euro pe apartament. Ritmul de creştere a chiriilor se va menţine şi anul viitor, principalul motiv fiind lipsa ofertei de pe acest segment al pieţei", a afirmat Paul Tehuţu.
Anul viitor, vor intra în exploatare peste 25.000 mp de spaţii de birouri
Chiriile sau preţurile de vânzare a spaţiilor comerciale din zonele centrale sau ultracentrale sunt foarte ridicate, din cauza unei oferte reduse pe piaţă. "În ultima perioadă, am asistat la o oarecare majorare a ofertei de spaţii comerciale la vânzare, în zone care nu sunt centrale, dar absorbţia a fost redusă. Deşi procesul de închiriere a spaţiilor centrale nu mai este la nivelul anilor 2006 - 2007, rămân căutate zonele centrale, bine expuse, precum şi spaţiile de birouri cu suprafeţe de 150 - 300 mp care oferă toate facilităţile şi funcţiunile moderne", ne-a declarat Emil Ştefănoaia. La rândul său, Paul Tehuţu susţine că lipsa clădirilor finalizate de birouri duce la menţinerea valorilor de închiriere la peste 15 - 30 euro/mp/lună.
Preţurile pe acest segment vor cunoaşte corecţii începând cu anul viitor, când se vor da spre închiriere, în diferite zone ale Iaşiului, nu mai puţin de 25.000 mp de birouri.
Preţurile terenurilor achiziţionate în scopuri speculative ar putea scădea
Deoarece zona centrală a Iaşiului a devenit lipsită de interes pentru investitori din cauza absenţei terenurilor disponibile pentru construcţii, aceştia şi-au îndreptat atenţia spre periferia oraşului, unde oferta este bogată. Domnul Ştefănoaia ne-a explicat: "Sunt trei mari categorii de terenuri care fac obiectul tranzacţiilor în ultimul timp: terenurile pentru dezvoltări industrial - logistice, terenurile pe care echiparea edilitară le face imediat construibile şi, nu în ultimul rând, terenurile ieftine pe care cumpărătorii le consideră
Domnia sa a adăugat că se observă o creştere a numărului de vile noi ridicate în afara Iaşiului, începând de la 2 - 3 km până la 10 - 20 km distanţă de oraş: "Buciumul, Popas Păcurari şi Copou sunt printre zonele favorite datorită poziţiei şi a dezvoltării. Preţurile construcţiilor oscilează în funcţie de suprafaţă şi confortul atribuit imobilelor, de la 80.000 de euro la 1.500.000 de euro. Zonele rezidenţiale consacrate - Bucium, Popas Păcurari, Galata, Iezăreni, Miroslava - rămân în continuare preferate de către persoanele fizice, dar şi de către dezvoltatori. Pe de altă parte, cunosc o dezvoltare rapidă a construcţiilor de case noi şi zone ca Vişani, Breazu, Valea Ursului, din imediata apropiere a oraşului".
Preţurile terenurilor încă nu au scăzut aşa cum se anticipa sau cum îşi doreau cumpărătorii, dar o selecţie a ofertelor din piaţă, corelată şi cu restricţiile de finanţare ale băncilor, vor conduce la scăderi ale preţurilor terenurilor achiziţionate mai ales în scop speculativ. Reprezentantul "Terra Real Estate" sus-ţine că am putea asista la o creştere uşoară a valorii de tranzacţionare a terenurilor din Iaşi şi a celor cu destinaţie comercială.
În ultimii ani, pe piaţa locuinţelor din Iaşi, au fost demarate o serie de ansambluri rezidenţiale, aflate acum în diferite stadii de execuţie. În ordinea preţului pe metrul pătrat util la nivelul lunii septembrie, pot fi enumerate Bucium Residence (1.250 euro/mp), "Art Residence" (1.450 de euro/mp), "Dream Village" (1.500 de euro/mp), "Cris Estate" (1.500 de euro/mp), "Green Park" (începând cu 1.650 de euro/mp), "Tudor Residence" (1.700 de euro/mp), "Royal Tower" (1.750 de euro/mp), "Copou Bellevue" (1.900 de euro/mp).
Preţurile apartamentelor vechi din zonele centrale şi semicentrale ale Iaşiului erau, la finele lunii septembrie, de 30.000 - 40.000 de euro pentru garsoniere (25-35 mp), 40.000 - 65.000 de euro pentru un apartament cu o cameră decomandată (38 - 40 mp) şi de 55.000 - 80.000 euro pentru un apartament cu două camere decomandate (50 - 55 mp), potrivit "Terra Real Estate". Apartamentele cu trei camere decomandate (65 - 80 mp) ajungeau la 75.000 - 100.000 euro, iar cele cu patru camere decomandate (80 - 100 mp), la 100.000 - 130.000 euro.
Valorile de tranzacţionare variază în funcţie de cererea care există pentru apartamentele situate în zona respectivă, suprafaţa şi dispunerea camerelor, etajul la care se situează apartamentul, anul construcţiei blocului şi dotările de care beneficiază locuinţa.