Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Iluminatul rezidenţial, între funcţionalitate şi artă

F.A. Consilier /

Iluminat exterior (foto Helios)

Iluminat exterior (foto Helios)

Aşa cum cireaşa de pe un tort îl încununează şi îl desăvârşeşte, modul în care este iluminată locuinţa noastră şi exteriorul acesteia poate constitui ingredientul care îi potenţează calităţile. Iluminatul interior, care satisface nevoia de eficienţă, funcţionalitate, confort şi personalizare, şi iluminatul exterior, care îl completează din acest punct de vedere, şi se adaugă la elementele care satisfac nevoia de securitate, pot trans-forma o locuinţă în spaţiul care ne exprimă, ne primeşte şi ne creează starea de spirit dorită, în funcţie de moment.

Firmele care oferă produse şi servicii în domeniul iluminatului rezidenţial practică, desigur, preţuri extrem de diverse, în funcţie de publicul ţintă şi de caracteristicile produselor şi serviciilor în sine, precum şi de plusul de valoare pe care îl deţin mărci recunoscute la nivel mondial.

Radu Hanu, administratorul firmei "Gera Prod", importator de corpuri de iluminat şi furnizor de servicii complete pentru clienţii săi, apreciază diferenţe dintre preţuri inferioare de 9 euro (inclusiv TVA) şi preţuri superioare de câteva mii de euro, pentru candelabre cu diamtere impresionante, suflate cu aur şi împodobite cu cristale Swarovsky.

Alexandru Bucur, directorul de vânzări al firmei "Lucedomotica", importator de lămpi şi sisteme de iluminat provenind majoritatea din Italia, Belgia, Franta şi Slovenia, şi furnizor de servicii de proiectare şi executare a instalaţiilor electrice, inclusiv a celor care fac parte din sistemele de tip casă inteligentă, susţine ideea unei game variate de preţuri, în funcţie de oferte. Conform estimărilor domniei sale, produsele care sunt cumpărate cel mai mult, vorbind de clienţii "Lucedomotica", sunt produsele din Franţa, de la firma SCE. Acestea sunt relativ ieftine: astfel, o lampă suspendată fabricată în Franţa costă 50-80 euro, iar un candelabru cu 5-7 lumini, aproximativ 200 euro.

Produsele din Belgia, de la firma Toss B erau, după părerea domnului Bucur, un bun raport calitate-preţ. Domnia sa ne oferă şi aici, preţuri: pentru o lampă suspendată cu un singur bec, pentru bar, investiţia va fi de 80-100 euro. Un lampadar cu un design modern şi cu dimensiuni mari, de 1,80 m înălţime şi 1,30 m lăţime, ajunge la 450 euro.

Cât despre produsele italiene, domnul Bucur recunoaşte că spectaculosul care le caracterizează este cuplat, desigur, cu preţuri substanţial mai mari. Astfel, un candelabru clasic, din sticlă de Murano, marca Zonca, cu 8-10 lumini şi lucrat manual, la comandă, poate ajunge la 3.000 - 4.000 euro. Uşor mai ieftină, o lampă suspendată, produs Leucos, şi care a adus designerilor săi premii internaţionale, ajunge la 1.000 - 1.200 euro.

Produse de top. Spectaculosul italian

Doamna Daniela Mailat, director de marketing al "Helios Pls", ne vorbeşte despre oferta furnizorului de servicii de consultanţă, asistenţă, calcul luminotehnic şi de produse pentru iluminat: "Oferta conţine produse atât din gamele clasice: aplice, lampadare, lămpi de masă, suspensii - pentru interior, cât şi produse pentru iluminat exterior: pitici de grădină, aplice, proiectoare." În acest sens, domnia sa remarcă predominanţa mărcilor italiene în topul produselor pentru iluminat. Artemide este pe primul loc, urmată de furnizori precum: Erco (Germania), Kreon (Belgia), SLV (Germania), Vistosi (Italia), Leucos (Italia), Avmazzega (Italia), Sforzin (Italia), Moretti (Italia).

Domnul Bucur, de la "Lucedomotica", observă creşterea pretenţiilor clienţilor, în ultimii ani, precum şi influenţa crizei asupra preferinţelor: "Anul trecut, consumatorii români începuseră să fie mai pretenţioşi şi erau dispuşi să plătească mai mult pentru un produs de foarte bună calitate. Anul acesta, românii au rămas la fel de pretenţioşi, dar lipsa lichidităţilor îşi spune cuvântul. În ceea ce priveşte iluminatul rezidenţial, cel mai mult în această perioadă se vând produsele din Franţa, Polonia şi Slovenia, fiind mai economice ca şi preţ".

Tot în materie de preferinţe, doamna Mailat remarcă fidelitatea clienţilor pentru produse clasice: aplice, corpuri suspendate, lampadare şi lămpi de masă, dar şi interesul pentru tehnologii moderne, precum iluminatul cu led-uri. Această tehnologie ne introduce într-unul din subiectele majore ale discursului mondial: ecologicul.

Radu Hanu, managerul "Gera Prod", explică interesul pentru această tehnologie ca fiind motivat de durata de viaţă foarte mare, de economia semnificativă de energie pe care o presupune, precum şi de rezultatele deosebite obţinute din punct de vedere estetic. Potrivit domnului Hanu, sursele de iluminat CFL, adică becurile economice, au cele mai mari rulaje, la acest capitol. "Gera Prod" oferă, în acest sens, sub brandul propriu "Decco Plus", becuri economice cu o economie de 80%, comparativ cu becurile cu incandescenţă, şi cu o durată de viaţă de 6 ori mai mare, respectiv 6000 ore, faţă de becurile cu incandescenţă, clasice.

Calitatea iluminatului. Interior şi exterior - o combinaţie de frumos şi util, cu accente eco

Calitatea luminii şi designul corpului de iluminat concură, ne spune domnul Bucur, de la "Lucedomotica", la asigurarea calităţii iluminatului într-o locuinţă: "Pentru realizarea unui sistem de iluminat interior care să ofere un mediu luminos confortabil, designerul de la firma de iluminat trebuie să acorde atenţie sporită anumitor factori cum ar fi: nivelul de iluminare şi uniformitatea acesteia, culoarea luminii şi redarea culorilor obiectelor iluminate, direcţionarea fluxului luminos, fenomenul de pâlpâire, prezenţa luminii de zi şi menţinerea întregului sistem de iluminat în timp." Pentru cei care se întreabă cum pot fi satisfăcute toate aceste criterii, domnia sa ne reaminteşte existenţa softurilor specializate care calculează iluminarea ideală în funcţie de activităţile desfăşurate în spaţiul iluminat. Aici intrăm, desigur, într-un domeniu despre care am mai scris: acela al casei inteligente, concept cunoscut şi sub numele de "Domotica," şi care permite, printre altele (controlul temperaturii, alarmei şi supravegherii video, interfoniei, jaluzelelor automate, şemineului electric etc), şi crearea de adevărate scenarii de lumină, adaptate cerinţelor şi dorinţelor clientului.

Managerul "Gera Prod", domnul Hanu, explică ideea de calitate a iluminatului interior ca şi echilibru între iluminatul ambiental şi cel funcţional: "Iluminatul ambiental poate fi asimilat corpurilor de iluminat pe care le folosim pentru a ne îmbunătăţi stilistic locuinţa, creând o atmosferă unică şi plăcută; iluminatului de accent care ne permite scoaterea în evidenţă a anumitor obiecte din interior sau iluminatului indirect, care reprezintă o sursă invizibilă de lumină, precum lumina provenind dintr-o scafă pe tavan. În paralel, iluminatul funcţional are întotdeauna un scop precis, acela de a asigura lumina interioară necesară desfăşurării anumitor activităţi. Aici trebuie să avem în vedere că fiecare încăpere necesită un anumit grad de iluminare, care poate să difere în funcţie de culoarea zugrăvelii, a mobilierului sau a pardoselii."

Pe lângă abordarea stilistico-funcţională, domnul Hanu readuce în prim plan factorul ecologic, ca şi criteriu de apreciere a calităţii iluminatului, a cărui importanţă se reflectă în grija, nu doar pentru natură, ci şi pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri: "Înlocuirea becurilor clasice cu cele cu consum redus de energie (în diversele lor forme) poate duce la o reducere a CO2 cu 15 milioane de tone pe an, la nivel mondial."

În ceea ce priveşte iluminatul exterior, nevoia de siguranţă şi funcţional se îmbină cu iluminatul arhitectural, în opinia domnului Hanu: "Dacă dorim ca oraşele noastre să fie asemeni celor din vestul Europei, să atragem mai mulţi turişti, iar in final să creştem calitatea vieţii noastre, iluminatul exterior este un aspect care trebuie luat în consideraţie şi tratat cu ce mai mare seriozitate. Soluţiile practice de iluminat sunt diverse şi în cele mai variate forme şi culori."

Domnul Bucur, de la "Lucedomotica", punctează calităţile unui corp exterior de bună calitate: lumina clară şi, mai ales, uniformă, pe care o emite acesta, mai mult decât designul corpului de iluminat în sine. În plus, ţinând cont de condiţiile de vreme, un corp exterior de bună calitate va fi prevăzut cu o protecţie specială împotriva apei: IP65, IP66.

În trend - tehnologia şi ecologicul economic

Doamna Daniela Mailat, de la "Helios Pls", remarcă existenţa unui trend în ceea ce priveşte mult-menţionatele echipamente cu led-uri. Pentru exterior, ne spune domnul Bucur, de la "Lucedomotica", sunt la mare căutare lămpile pe bază de led-uri. Când sunt utilizate pentru iluminatul faţadei, aceste lămpi pot oferi un unghi de incidenţă foarte redus al fasciculului luminos, prin care se obţine un efect stilistic deosebit.

Din punct de vedere cromatic, doamna Mailat observă predominanţa tendinţei de non-coloristică (alb/negru, gri). Stilul în trend este arhitectural, iar formele sunt bine definite.

Pentru iluminatul interior, domnul Bucur surprinde tendinţa marilor companii producătoare de a crea "corpuri care să fie ele însele opere de artă şi să poată fi admirate şi să atragă atenţia, chiar dacă nu sunt aprinse." Domnia sa îşi aminteşte de una dintre lămpile speciale lansate de către Artemide, în anul 2009: Cosmic Leaf, descrisă în catalogul producătorului ca şi "o frunză digitală din altă lume."

Domnul Bucur, de la "Lucedomotica", face previziuni pentru anul viitor: "Anul 2010 nu va aduce mari schimbări în domeniul corpurilor de iluminat. Este posibil să prindă avans formele cât mai ciudate şi culorile vii. Se va merge mai mult pe corpuri cât mai moderne din aluminiu, crom şi polietilenă şi vor fi gândite special pentru surse fluorescente (economice) şi pe bază de LED."

În general, tendinţa va fi, apreciază domnia sa, către controlul mult mai automatizat şi inteligent al luminii, în sensul minimizării risipei de resurse. În acest sens, domnul Bucur aduce exemplul softurilor care dimerizează luminile din interior, în funcţie de intensitatea luminii solare, astfel încât în interior există destulă lumină pentru activităţi de lucru, şi permiţând în acelaşi timp economisirea de energie electrică. Astfel de softuri sunt în prezent implementate în general la clădirile de birouri.

Seducţie de marcă

Specialiştii ne-au făcut şi propriile recomandări în ceea ce priveşte mărcile, în materie de iluminat rezidenţial.

"În materie de corpuri de iluminat, ca şi în alte domenii, cele mai frumoase produse sunt cele italiene. Din păcate, acestea sunt şi cele mai scumpe, fiind proiectate de designeri renumiţi," susţine Alexandru Bucur, de la "Lucedomotica". Ca şi calitate, mărcile cele mai seducătoare ar fi, în opinia domniei sale, "la egalitate de puncte," produsele italiene, cele germane şi belgiene.

Ca şi mărci specifice, recomandările depind, în mare măsură, de dorinţele clientului şi designerului. Pentru un iluminat clasic, domnul Bucur recomandă mărci italiene, precum Zonca, De Majo, Nervilamp şi P&V Lighting, care folosesc, toate, materiale scumpe şi alese: binecunoscutele sticla de Murano şi cris-talele Swarovsky. Pentru iluminatul arhitectural şi modern, mărcile recomandate de "Lucedomotica" sunt: tossB (Belgia), Intralighting (Slovenia) Leucos (Italia), SCE (Franta), AXO Light (Italia), Studio Italia Design (Italia), Fabbian (Italia).

Pentru iluminatul rezidenţial exterior, domnul Bucur recomandă firma Surya (Italia), pentru un ambient clasic, şi aplicele cu boxe încorporate, marca Boluce (Italia), pentru un ambient modern şi original.

Domnul Hanu, de la "Gera Prod", recomandă mărcile Sompex (Germania), pentru iluminat interior, Massive, pentru iluminat interior şi exterior, şi Candelux, pentru iluminat exterior.

Recomandările doamnei Daniela Mailat, pentru iluminatul rezidenţial, sunt: Artemide, Dz Licht, Nord Light, Erco, Kreon, Vistosi, Avmazzega, Zonca, Baga, Sforzin, Leucos, Modoluce, Viabizzuno, Ghisamestieri, Simes, Martini, Grechi Illuminazione.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional