Preţurile proprietăţiilor vor creşte, în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, cu până la 10%, arată o analiză a RE/MAX România şi Imobiliare.ro.
Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX Romania, a declarat: "Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată."
Potrivit analizei, în topul ţărilor europene cu cele mai scumpe locuinţe se află Franţa, cu 4,016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preţ mediu de 3,753 euro/mp.
De asemenea, în Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuinţele sunt vândute, în medie, cu 3,405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor Imobiliare.ro, preţul pe metrul pătrat a ajuns la 1,341 euro.
Totodată, în rândul capitalelor europene, locuinţele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preţ pe metru pătrat la vânzare - 12,910 euro, reprezentând 321% din media preţurilor la nivel naţional. Comparativ, în Bucureşti, preţul mediu este de peste 9 ori mai mic, respectiv 1,380 euro/mp.
Răzvan Cuc a adăugat: "Piaţa imobiliară locală deţine încă un mare potenţial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piaţă de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deţine o proprietate determină, aşadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulţi români investesc în locuinţe secundare, iar preţurile scăzute ale imobilelor, cât şi randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiţionale."
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 208 respondenţi, specialişti în imobiliare, din 34 de oraşe de la nivel naţional, şi evidenţiază principalele caracteristici ale pieţei imobiliare în perioada analizată (decembrie 2018 - octombrie 2019), precum şi opiniile respondenţilor referitor la tendinţele în domeniu pe parcursul anului 2020.