Compania "Lafarge Ciment România" îşi menţine planurile de investiţii în producţie pentru perioada 2010 - 2011, pentru care a şi alocat un buget de circa 22 milioane de euro.
Phillipe Questiaux, directorul general al "Lafarge Ciment România", ne-a declarat: "Planul investiţional anunţat pentru perioada 2007-2011, în valoare totală de 90 milioane euro, a fost realizat, la nivelul anului trecut, în proporţie de 75%, inclusiv prin punerea în funcţiune a celui mai mare siloz tip dom din lume la uzina din Medgidia. Construcţia are o capacitate de stocare a clincherului care va permite îmbunătăţirea livrărilor, mai ales în perioadele de vârf de sezon. Împreună cu investiţiile deja realizate la Medgidia, precum creşterea numărului de mori şi a numărului de paletizoare, se va obţine ameliorarea timpilor de răspuns la cererile clienţilor noştri".
Măsuri anticriză
Pentru a face faţă şi a depăşi momentele de incertitudine economică, "Lafarge" a implementat în 2009 şi va continua să implementeze şi în 2010 mai multe măsuri precum urmărirea obiectivelor din programul intern "Excellence", care constă într-un management mai bun al costurilor, externalizarea unora dintre lucrările şi serviciile industriale, dar şi gestionarea achiziţiilor de bunuri şi servicii industriale şi non-industriale.
Phillipe Questiaux ne-a mai spus că alte măsuri anti-criză implementate sunt creşterea eficienţei în administrarea stocurilor, optimizarea bugetului de resurse umane la condiţiile actuale prin redimensionarea bugetului în special a evenimentelor sociale, prin regândirea proceselor de recrutare aflate în curs şi a celor planificate pentru acest an şi găsirea - ori de câte ori este posibil - unor soluţii alternative (promovări interne, redistribuire de sarcini, lărgirea unor joburi etc.).
Alte bugete reduse vor fi pentru training şi dezvoltare prin crearea unor mixuri de intervenţii pentru formare profesională, care necesită costuri mai reduse (E-learning). Domnul Questiaux ne-a precizat că nu sunt afectate cheltuielile pentru sănătatea şi siguranţa angajaţilor şi a contractorilor Lafarge, precum şi cos-turile pentru menţinerea dispozitivelor industriale în stare de performanţă, la standardele opera-ţionale ale grupului.
Optimizarea numărului de personal, un proces natural
În ceea ce priveşte forţa de muncă, optimizarea numărului de personal al "Lafarge Ciment" este un proces natural şi continuu, legat direct de investiţii şi tehnologizare. "În prezent, avem peste 1.300 de angajaţi în toa-te liniile de business. Şomajul tehnic este o măsură facilitată de Guvern pentru a ajuta companiile să treacă peste perioada de criză. Astfel, în condiţiile speciale ale economiei, am folosit în 2009 prevederile legale în vigoare pentru un număr limitat de situri de producţie", a subliniat Phillipe Questiax.
Domnia sa consideră că scutirea companiilor de la plata taxelor şi impozitelor în perioada de şomaj tehnic este benefică deopotrivă pentru angajaţi şi angajatori, mai ales că este continuată şi în acest an.