Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Locuinţă unifamilială S+P+E1+E2

Proiecte /

Locuinţă unifamilială S+P+E1+E2
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    CASA NK cod. L- 084 Categ. mare (suprafaţa peste 400mp)

    Caracteristici: :

    -Locuintă unifamilială

    -anul: 2012-2015

    -regim înălţime = S+P+E1+E2

    -suprafeţe totale:

    -St= 600 mp suprafaţa teren = 26106mp

    -POT= 1,55%

    -CUT= 0,028

    -Sc= 405 mp suprafaţa construită la sol

    -Sd= 754 mp suprafaţa desfăşurată

    -Hmax= 12,35m înălţime max

    -Hc= 10,20m înălţime la cornişă / atic

    -S alei= 845mp suprafaţă alei / pietonale, carosabile

    TEMA

    Realizarea unei reşedinţe unifamiliale pentru 4-5 persoane+personal

    FUNCŢIUNI

    -Subsol: Casa scării, Hol, Lift, Magazie, Cramă, Grup sanitar, Debara, Spaţii tehnice filtre / pompe piscină, pompă de căldură, Centrală termică peleţi;

    -Parter: Holuri, Casa Scării, Lift, 2 Camere pentru personal cu băi aferente, Grup sanitar, Debara, Spaţiu Gym/Fitness, Spălătorie, Spaţii pentru seră, Terasă acoperită, Saună, Piscină interioară, Spaţiu relaxare jacuzzi/duş;

    -Etaj 1: Hol lounge, Casa Scării, Lift, Living, Spaţiu Hobby, Debara, Bucătărie, Dining, Cămară, Grup sanitar, Terasă; Scară exterioară acces;

    -Etaj 2: Hol, Casa Scării, Lift, 4 Dormitoare+dressinguri, 3 Băi, 1 Terasă,

    -Nivel 3:Terasă circulabilă înierbată, Spaţiu solariu, (panouri solare);.

    AMPLASAMENT

    Casa este amplasată într-o zonă montană împădurită deosebit de pitorească, situată la 25km de la Braşov, către Sfântu Gheorghe.

    Terenul de amplasament, cu acces la drumul naţional, este aflat într-o poiană din zona limitrofă a unei rezervaţii naturale, cu privelişte deosebită spre Munţii Baraoltului.

    STRUCTURA şi MATERIALE

    Casa este proiectată pe structură în cadre din beton armat + zidărie portantă din blocuri ceramice. Acoperişul clădirii este înierbat tip "terasă verde".

    Pereţii exteriori realizaţi din blocuri ceramice de 38cm sunt placaţi cu termosistem din plăci rigide de vată minarală bazaltică, cu tencuială decorativă structurată. Pentru etajul 2 s-a optat pentru sistemul de faţadă ventilată, finisată la exterior prin placare cu lambriu hpl.

    Finisajele exterioare utilizează placări cu piatră naturală pe soclu şi stâlpi. Tâmplăria exterioară este din PVC cu geam termoizolant.

    Balustradele sunt din sticlă, cu mână curentă metalică.

    FINISAJE INTERIOARE

    Tâmplăria interioară este din lemn masiv. Finisajele interioare proiectate utilizează parţial placări cu piatră naturală şi lemn.

    Pentru pereţi s-au ales zugrăveli lavabile anticondens şi placări cu rigips. Pentru plafoane a fost aleasă soluţia tip tavan extensibil.

    Finisajele alese folosesc materiale deosebite, texturi şi culori care conferă intimitate, confort şi, în aceeaşi măsură, asigură spaţiului un ridicat nivel de preţiozitate.

    DESCRIERE şi CERINŢE FUNCŢIONALE

    Cerinţa temei de proiectare stabilită cu beneficiarul a generat o clădire mare, reprezentativă, utilă şi confortabilă - care este dotată cu spaţii generoase şi funcţiuni multiple pentru un înalt nivel de confort, cu dotări suplimentare pentru odihnă şi relaxare, precum şi cu spaţii pentru personalul domestic, în conformitate cu cerinţele, nivelul de confort şi stilul de viaţă al beneficiarului. Rezultatul este mai mult o clădire tip reşedinţă, dar care este lipsită cu desăvârşire de spaţiile mari de protocol impuse de programele arhitecturale aplicate pentru proiectarea reşedinţelor oficiale ale sediilor demnitarilor publici - fiind adaptată perfect pentru a fi locuită de o familie cu 4-5 membri.

    O locuinţă modernă cu o volumetrie dinamică şi echilibrată, aflată dincolo de limita simplităţii, dar controlată şi dirijată cu fermitate de arhitect către o anume expresivitate, proprie acestui tip de program arhitectural.

    Clădirea include spaţii interioare mari şi largi suprafeţe vitrate, fiind confortabilă şi foarte luminoasă. Spaţiul proiectat este dominat de un permanent "raport conflictual" între cerinţele funcţionale şi cele estetice, marcate prin expresivitatea formei şi a detaliului - ambele trăsături se regăsesc in jocul volumetric marcat de echilibru şi stil într-o manieră total lipsită de inhibiţii apriorice - dinamism, simplitate şi naturalaleţe - iată trăsăturile principale, care vor fi susţinute şi conturate de structura vizibilă a stâlpilor, de planurile verticale ale faţadelor şi de cele orizontale ale teraselor suprapuse. Acurateţea detaliilor alese pentru finisajele exterioare vor împlini compoziţia spaţială într-o armonie vizuală a geometriei volumetrice.

    Aş denumi această rezolvare estetică ca fiind coordonată de un - "dinamism atent reţinut" - trăsătură care a dominat procesul de realizare al acestui proiect.

    Clădirea este proiectată cu două accese, dintre care unul direct la nivelul etajului 1, pe o scară exterioară care face legătura între terasele suprapuse situate la parter şi etaj. Celălalt acces este la nivelul parterului.

    Ambele accese sunt alipite câte unui spaţiu amenajat pentru seră - aceste sere sunt amplasate pe limitele laterale ale faţadei frontale -, marcând astfel clădirea şi cele două intrări.

    Nivelul parterului include piscina interioară, spaţii de sport, odihnă şi relaxare, saună, jacuzzi, spaţiile destinate personalului - două camere cu băi aferente, o spălătorie, precum şi o largă terasă acoperită. Piscina este acoperită cu o structură curbată susţinută pe grinzi lamelare din lemn stratificat încleiat.

    Nivelul etajului 1 se dezvoltă în jurul holului de la intrare, tratat mai mult ca un spaţiu de odihnă şi relaxare de tip "lounge" - intermediar între principalele funcţiuni la parter -, spaţiu care rezolvă perfect distribuţia către scara spre etaj /subsol, hol, living, camera hobby, bucătarie, dining şi terasa parterului.

    Zona de noapte se desfăşoară la nivelul etajului al doilea, unde sunt amplasate patru dormitoare şi trei băi. Holul de distribuţie de la acest nivel este luminat natural cu un luminator zenital montat în planşeu. Toate dormitoarele includ spaţii tip "dressing". Dormitorul principal beneficiază de o baie proprie şi o terasă / loggie.

    Peste etajul al doilea este amenajat un acoperiş tip terasă, "verde" înierbat, parţial circulabil, cu funcţiunea de solariu şi spaţiu pentru amplasarea panourilor solare.

    Nivelul subsolului include spaţii de depozitare, o cramă, un grup sanitar, spaţiu tehnic pentru piscină, spaţiu pentru centrala termică şi pompele de căldură.

    Pentru circulaţia interioară verticală între cele 5 niveluri este prevăzută o scară interioară. Lângă scară este montat un ascensor de persoane pentru circulaţia între 4 niveluri.

    Pentru reducerea consumului de energie termică şi în special pentru încălzirea apei din piscină au fost prevăzute următoarele: pompa de căldură cu puţ de medie adâncime la subsol, panouri solare pe terasa acoperişului; centrala termică principală pe combustibil solid /peleţi (subsol), termoşemineu (în living la etajul 1); sistemul de încălzire este mixt şi include încălzire în planşeu (la etaj1, etaj 2), radiatoare (subsol, parter), ventiloconvectoare (etaj1) pentru zonele mari, vitrate către terasă.

    De asemenea, casa are o bună orientare generală faţă de soare: dormitoarele către est-vest şi sud, bucătăria către vest, livingul către sud şi est, terasele către est.

    Plastica arhitecturală a faţadelor marchează personalitatea estetică, caracterul reprezentativ al locuinţei - prin geometria volumetrică diferită pentru fiecare nivel, prin raportul dintre volumele principale, prin contrastul materialelor şi texturilor, prin structura teraselor suprapuse şi a scării exterioare de acces.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional