Începând din anul 2004, Primăria municipiului Baia Mare a propus dezvoltarea unor proiecte public-private, de exemplu pentru dezvoltarea infrastructurii IT - proiectul "Soft-Village" şi pentru infrastructură hotelieră şi de agrement - proiectul "Golf-Park". "Proiectele nu s-au concretizat datorită faptului că nu exista un cadru legislativ oportun care să favorizeze dezvoltarea acestora", afirmă domnul Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Primăria Municipiului Baia Mare deţine în continuare, un portofoliu de proiecte pentru diferite sectoare competitive: regenerare urbană, IT, energii neconvenţionale, turism, dezvoltare imobiliară. "Acestea ar putea fi promovate prin intermediul parteneriatului public-privat, în condiţiile în care, modificarea legislaţiei naţionale (notificată de către Comisia Europeană ca fiind nealiniată cu legislaţia Uniunii Europene), ar dezvolta instrumente mai permisive şi transparente pentru aplicarea acesteia pentru avantajul public şi privat în egală măsură", explică domnul Cherecheş.
În opinia domniei sale, parteneriatele public-private sunt relativ dificil de aplicat, mai ales în contextul crizei economice actuale, a zonelor urbane şi rurale relativ neatractive din punct de vedere al resurselor şi poziţiei geostrategice. În plus, sectorul privat vine cu un plan de afaceri pe termen scurt şi mediu, mediul politic se angajează în strategii pe termen scurt, iar dezvoltarea teritorial-administrativă este în continuă schimbare.
Deşi OUG 39/2011 a adus unele modificări importante Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, încercând să o alinieze la principiile Uniunii Europene din domeniul contractelor publice, aceste amendamente nu sunt suficiente pentru a crea un cadru legislativ oportun şi eficient care să favorizeze dezvoltarea proiectelor", apreciază domnul Cătălin Cherecheş.