Primăria Avrig vrea să investească în infrastructura culturală şi turistică
Investiţii / 09 iulie 2014

Autorităţile locale din oraşul Avrig, judeţul Sibiu au derulat, de-a lungul anilor, o serie de proiecte finanţate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, atrase prin diverse programe operaţionale. Printre sectoarele în care municipalitatea a investit se regăsesc infrastructura de drumuri şi de utilităţi, dar şi reabilitarea termică. Prin derularea celui mai recent proiect derulat din bani europeni, administraţia locală are în vedere dezvoltarea obiectivelor turistice şi a infrastructurii de turism, urmând să fie identificate fonduri pentru implementarea lucrărilor care să conducă la modernizarea oraşului, din acest punct de vedere.
Primăria din Municipiul Avrig a finalizat un proiect transnaţional din fonduri europene pentru promovarea şi valorificarea patrimoniului cutural şi a celui natural, respectiv a spaţiilor deschise şi a grădinilor culturale din oraş. Proiectul "CultTour - Patrimoniul Cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil", început în anul 2011 şi finanţat din fonduri UE în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare Sud-Estul Europei, are o valoare totală de 2,5 milioane de euro şi a fost derulat în parteneriat cu trei autorităţi locale din Grecia, Italia şi Bulgaria, Avrigul fiind lider de proiect.
Prin intermediul acestui proiect, autorităţile locale îşi propun să dezvolte o strategie pentru protecţia şi valorificarea moştenirilor culturale - arhitectură, parcuri, reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal, muzeul Gheorghe Lazăr şi întregul oraş natal memorial, după cum ne-a spus Arnold Klingeis, edilul Avrigului.
Strategia conturată a identificat un număr de 49 de proiecte care pot fi dezvoltate în Avrig.
Pentru realizarea obiectivului principal - modernizarea Palatului Brukenthal şi a grădinilor acestuia - ar fi nevoie de 19 milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de primarul din localitate.
Pe lângă refacerea reşedinţei de vară a baronului Samuel von Brukenthal, care a guvernat în Transilvania în perioada imperiului austroungar, se mai urmăreşte construirea unui telescaun, a unei telegondole, a unei pârtii de ski pe Făgăraş, precum şi amenajarea unor amplasamente pentru agrement pe Valea Oltului. Potrivit reprezentanţilor primăriei, printre celelalte direcţii identificate se numără reabilitarea Muzeului Gheorghe Lazăr şi construirea unei şcoli de turism, lucrările pentru acest obiectiv urmând să înceapă în toamnă, fiind finanţate din fonduri private.
Printre altele, proiectul urmăreşte o mai bună cunoaştere a aspectelor legislative privind managementul patrimoniului grădinilor culturale; dezvoltarea infrastructurii software pentru investiţii şi implementări viitoare; cunoaşterea aprofundată a dezvoltării planurilor de afaceri; contribuţia la stabilizarea pieţei muncii; cunoaşterea aspectelor de durabilitate ecologică la nivel administrativ; o mai bună integrare a iniţiativelor private în strategia regională durabilă pentru turism; o mai bună înţelegere a ciclurilor de viaţă a proiectelor la nivel administrativ; popularizarea patrimoniului grădinilor şi conştientizarea conservării acestuia.
Direcţiile de investiţie au fost identificate prin Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului în Avrig, care are drept scop stabilirea, dezvoltarea şi reprioritizarea turismului local prin conceptele de reutilizare şi modelele de management pentru potenţialul zonei din punct de vedere al experienţei culturale, naturale şi generale.
Acest Master Plan propune 22 de măsuri şi proiecte pentru "experienţa în domeniul culturii", 13 măsuri şi proiecte pentru "experienţa în natură" şi 14 măsuri şi proiecte pentru dezvoltarea generală a turismului.
Potrivit domnului Arnold Klingeis, noua strategie presupune puncte turistice intermodale, reţea de alei pentru biciclete şi trasee turistice, puncte de închiriere de biciclete, căi ferate industriale, semnalizare şi ghidaj turistic, spaţiu public, reţea de săli comunitare.
Totodată, printre altele, se pune accent pe realizarea unor structuri de cazare în zonă.
Recomandările Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului în Avrig vizează reducerea diversităţii ofertelor la potenţialul local de bază şi la caracteristici individuale, respectiv reşedinţa de vară Brukenthal şi peisajul Carpaţilor; dezvoltarea şi consolidarea capacităţii manageriale în ceea ce priveşte organizarea, promovarea şi comunicarea ofertelor turistice, precum şi combinarea celor două direcţii de dezvoltare urbană - turism şi energie.
Printre alte ţinte ale strategiei se regăsesc conservarea şi păstrarea diversităţii etnice şi culturale locale, precum şi conservarea şi protecţia potenţialului natural.
Reprezentanţii municipalităţii ne-au spus că autoritatea locală intenţionează să dezvolte un nou proiect transnaţional, care să promoveze întreaga regiune a Transilvaniei.
Proiecte desfăşurate de primăria Avrig din fonduri europene
Pe lângă proiectul CultTour, primăria Avrig a finalizat o serie de lucrări finanţate din fonduri europene.
Printre acestea, se numără următoarele:
- Extinderea, mansardarea corpului B şi refacerea şarpantei aferente corpului A la Liceul teoretic Gheorghe Lazăr şi asigurarea dotărilor necesare, investiţie de 5,4 milioane lei;
- RENERGY - Strategii regionale pentru comunităţile conştiente energetic - 91.005 euro;
- Înfiinţarea Parcului şi spaţiilor de joacă pentru copii - 1,25 milioane lei;
- REPAIR- Reabilitarea siturilor militare abandonate, în valoare de 55.577 euro;
- ECO-SISTEM AVRIG - Proiect pentru implementarea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor municipale, de peste 1 milion de euro;
- Realizarea Bazei sportive de tip I (1.975.680 lei);
- Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului - 515.188 lei;
- Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de canalizare în oraşul Avrig, investiţie de 256.275,3 euro;
Anveloparea blocurilor A1 şi F, str. Samuel Brukenthal - 553.391 lei;
- Lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice la blocul C1, str. Suru (372.470 lei).