Spitalul Judeţean Ilfov: Încă un pas până la demararea lucrărilor de reabilitare
F.A. Investiţii / 01 aprilie 2013
Lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Ilfov ar putea demara la toamnă dacă nu vor exista noi contestaţii în cadrul licitaţiei pentru atribuirea contractului de execuţie.
Proiectul este în implementare din noiembrie 2011 când a fost semnat contractul de finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale". Valoarea totală a investiţiei este de 87,98 milioane lei potrivit contractului. Din această sumă, 59,78 milioane lei sunt din Fondul European de Dezvoltare Regională. Diferenţa este asigurată din bugetul de stat şi din bugetul beneficiarului, Consiliul Judeţean Ilfov.
Contribuţia de 2% a fost deja prinsă în bugetul de anul acesta al Consiliului Judeţean Ilfov, ne-a asigurat Cristian Pistol, director executiv al Direcţiei Absorbţie Fonduri Interne şi Internaţionale în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov.
Totodată, în bugetul din acest an a fost cuprinsă suma necesară acoperirii plăţilor către constructor/furnizor până la primirea rambursărilor de la Comisia Europeană.
Proiectul de reabilitare al Spitalului Judeţean Ilfov a avut mulţi paşi de parcurs până să ajungă în faza de implementare. Documentaţia de autorizare a lucrărilor de investiţii (DALI) a fost întocmită în 2009 iar contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional a fost semnat în 2011.
Multe spaţii din spital nu pot fi utilizate datorită degradării
Investiţia este cât se poate de binevenită având în vedere starea avansată de degradare în care se află spitalul. Multe dintre încăperile sale sunt complet improprii pentru consultarea sau tratarea bolnavilor. "Aceste investiţii sunt absolut necesare pentru ca spitalul să-şi poată desfăşura activitatea şi pentru a putea optimiza actul medical", ne-a declarat domnul Cristian Pistol.
Proiectul este unul complex cuprinzând atât lucrări de reabilitare, cât şi achiziţionarea echipamentelor necesare desfăşurării activităţilor specifice.
Lucrările de construcţii şi montaj vor avea în vedere doar corpul H al spitalului, corpul central.
Investiţia cuprinde pe lângă consolidare, având ca scop rigidizarea structurii şi creşterea siguranţei la seism, recompartimentarea spaţiilor existente. Totodată, se vor executa lucrări de reabilitare a incintelor: zidărie, placări specifice, zugrăveli, reabilitare a instalaţiilor (apă, canalizare, electricitate, instalaţii sanitare termice şi de ventilaţie, precum şi de transport al fluidelor medicale).
Astfel, proiectul prevede reabilitarea unei serii de spaţii medicale precum: o unitate medicală, trei unităţi săli de exploatări funcţionale, o staţie de sterilizare, două săli de tratament în secţia UPU (Unitatea de Primire Urgenţe), o sală de chirugie în secţia UPU, o sală de gipsare în secţia UPU, două săli de chirurgie aseptice în Secţia Blocului Operator. Prin această investiţie numărul de paturi din spital va creşte cu aproape 100 de bucăţi.
De asemenea, o componentă importantă a proiectului o reprezintă dotarea cu echipamente moderne: ecograf, computer tomograf, aparat de rezonanţă magnetică etc.
"Spitalul va avea toate dotările şi echipamentele necesare funcţionării în condiţii foarte bune. Noi sperăm ca la sfârşitul perioadei de implementare a proiectului să avem unul dintre cele mai moderne spitale din ţară", a precizat Cristian Pistol.
Odată cu modernizarea spitalului, numărul de bolnavi care vor putea fi trataţi aici va creşte în mod considerabil, de la 15.400 pe an la 30.000 pe an.
Licitaţia pentru lucrările la spital a suscitat interesul operatorilor economici
La ora actuală investiţia a depăşit faza serviciilor de proiectare, asigurate de compania Carpaţi Proiect, aflându-se în etapa de licitare a contractului de execuţie şi furnizare dotări.
Beneficiarul proiectului a decis să scoată la licitaţie un singur contract care să cuprindă atât lucrările de execuţie, cât şi furnizarea de echipamente.
Până la momentul de faţă s-au desfăşurat două proceduri de atribuire, ambele fiind anulate. Prima licitaţie a fost anulată datorită unor erori neremediabile în aplicarea procedurii de atribuire.
Licitaţia a fost lansată pentru a doua oară la începutul lunii octombrie 2012. Potrivit estimărilor, valoarea contractului se va ridica la suma de 60,29 milioane lei, fără TVA. Din această sumă, 30,5 milioane lei o reprezintă dotările şi echipamentele.
Procedura de licitaţie a suscitat interesul operatorilor economici fiind depuse un număr de opt oferte atât din partea companiilor autohtone, cât şi din partea unora străine. Interesul societăţilor pentru obţinerea contractului s-a manifestat şi prin depunerea a nenumărate solicitări de clarificări şi contestaţii.
Cristian Pistol ne-a precizat: "De-a lungul perioadei în care procedura a fost postată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice am primit foarte multe solicitări de clarificări, cred că au fost peste 150. Am răspuns la orice solicitare ne-a fost trimisă, am dat toate datele necesare drept pentru care toate contestaţiile au rămas fără obiect."
Una dintre contestaţii a venit din partea unui operator economic, Rep Cons Vodica, căruia i-au fost atribuite lucrări la corpul H în anul 2000. Ulterior, investiţia fost sistată din lipsă de fonduri fără să se fi executat vreo lucrare.
"Este vorba de un contract încheiat în urmă cu peste 10 ani, contract care nu mai poate să aibă efecte juridice în momentul acesta. În plus, obiectul contractului îl reprezentau cu totul alte lucrări faţă de cele prezente. Mai mult decât atât, la acel moment era vorba de altă autoritate contractantă, nu Consiliul Judeşean Ilfov. Spitalul se afla în directa subordine a Ministerului Sănătăţii şi nu purta denumirea de Spital Judeţean Ilfov", ne-a explicat domnul Pistol.
Ca şi celelalte contestaţii aceasta a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) ca fiind nefondată.
Cu toate acestea, la începutul lunii martie procedura de achiziţie a fost suspendată de CNSC. Decizia a fost luată în urma unei solicitări din partea unuia dintre ofertanţi, societatea Medist.
Potrivit domnului Pistol, societatea a depus o solicitare de clarificare la Consiliul Judeţean Ilfov după termenul limită stabilit.
"Din punct de vedere tehnic nu au fost nici un fel de probleme, a fost un viciu de procedură. CNSC-ul a hotărât că ar fi trebuit să răspundem totuşi la acea solicitare. Dacă am fi răspuns s-ar fi interpretat că modificăm documentaţia de până atunci şi am fi fost obligaţi să mai dăm o erată, ceea ce ar fi dus la prelungirea perioadei de depunere a ofertelor", a explicat domnul Pistol.
În afara licitaţiei deja lansate de Consiliul Judeţean Ilfov, proiectul nu mai cuprinde demararea altor proceduri de atribuire.
Perioada de implementare a proiectului va fi prelungită
Contestaţiile au dus la întârzieri semnificative în implementarea proiectului. Astfel, Consiliul Judeţean Ilfov a fost nevoit să ceară Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională Ilfov, organismul intermediar pentru Programul Operaţional Regional, prelungirea perioadei de implementare a proiectului cu un an.
La începutul lunii martie, echipa Direcţia Absorbţie Fonduri Interne şi Internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov lucra la actualizarea tuturor fişelor tehnice în vederea relansării licitaţiei pentru lucrări şi dotări pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Până la finele lunii martie, domnul Pistol spera că documentaţia de atribuire va fi din nou postată pe sistemul de achiziţii.
Preţul rămâne criteriul cel mai important de atribuire
Criteriul în funcţie de care va fi atribuit contractul de lucrări este "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic". Cu toate acestea componenta cea mai importantă va fi preţul, care va avea o relevanţă de 90% în determinarea câştigătorului.
Diferenţa de 10% o reprezintă "termenul privind garanţia lucrărilor".
Beneficiarul se va asigura însă de calitatea lucrărilor prin cerinţele incluse în documentaţia de atribuire.
"Cel care va fi declarat câştigător va trebui să dovedească o anumită experienţă similară în domeniu. O companie care nu are capacitatea să facă astfel de lucrări, nici nu se poate califica", a declarat domnul Pistol.
Dacă nu vor exista alte contestaţii ar trebui ca până în luna septembrie 2013 contractul să fie atribuit, urmând ca lucrările să demareze din octombrie.
Cinci investiţii sociale se află în curs de implementare
Pe lângă acest proiect în domeniul sănătăţii, Consiliul Judeţean Ilfov mai implementează cinci proiecte sociale ce prevăd lucrări de construcţii:
- Reabilitare, modernizare, dezvoltare, extindere si echipare Centrul de Plasament nr. 6 Voluntari, judeţul Ilfov (valoare investiţie 3,67 milioane lei);
- Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea şi echiparea infrastructurii sociale la Centrul Medico-Social Domneşti - Judeţul Ilfov, (valoare investiţie 3,96 milioane lei);
- Reabilitare, modernizare, dezvoltare, extindere şi echipare Centrul Maternal Săftica, judeţul Ilfov, (valoare invetiţie 3,54 milioane lei);
- Reabilitare, modernizare, dezvoltare, extindere şi echipare Centru de Plasament nr.5 Periş, judeţul Ilfov, (valoare investiţie 3,9 milioane lei);
- Reabilitare, modernizare, dezvoltare, extindere şi echipare Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciolpani, judeţul Ilfov, (valoare investiţie 3,66 milioane lei).
Aceste investiţii vor beneficia, de asemenea, de finanţare prin Programul Operaţional Regional, dar pe Axa Prioritară 3 -"Îmbunătăţirea infrastructurii sociale". Pentru toate cele cinci proiecte au fost semnate contractele de finanţare. Procedurile de atribuire au fost demarate pentru patru proiecte, fiind totodată desemnaţi operatorii economici câştigători. Astfel, lucrările la Centrul de Plasament nr.6 Voluntari vor fi realizate de societatea Electrovâlcea, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciolpani de societatea Rom Service Construct, la Centrul de Plasament nr.5 Periş de societatea Real Deco iar la Centrul Maternal Săftica de societatea Omnik Yukon.
Lucrările de reabilitare a Centrului Maternal Săftica au demarat la mijlocul lunii martie.
Noi contracte de finanţare prin POR au fost semnate
La jumătatea lunii februarie Consiliul Judeţean Ilfov în parteneriat cu Primăria Buftea a semnat două noi contracte cu finanţare din fonduri europene.
Investiţiile au în vedere crearea parcului "Dintre Flori" din Buftea (amenajarea arhitecturală şi peisagistică a acestuia) şi crearea unei zone verzi de utilitate publică pentru cartierul Flămânzeni din oraşul Buftea.
Proiectele vor fi implementate prin intermediul unei finanţări nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere".