Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

"2015 a fost anul reaşezării pieţei centralelor termice"

Companii /

"2015 a fost anul reaşezării pieţei centralelor termice"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    2015 a fost anul în care am asistat la o reaşezare a pieţei centralelor termice, potrivit lui Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

    Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, din septembrie 2015, potrivit reglementărilor europene din domeniu, nu mai pot fi comercializate decât centrale termice în condensare, cele convenţionale fiind treptat eliminate de la raft.

    Domnul Drăguleanu ne-a explicat, printre altele, în cadrul unui interviu, că româ-nii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametrii normali.

    Interviu cu domnul Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România

    Cătălin Drăguleanu: "România este una dintre cele mai mari pieţe de centrale termice din regiune, după numărul unităţilor instalate"

    Reporter: Cum a evoluat, anul trecut, piaţă românească a centralelor termice, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Europa?

    Cătălin Drăguleanu: Piaţă locală de centrale termice a trecut, în 2015, prin schimbări majore, odată cu introducerea, începând cu 26 septembrie 2015, a directivelor ErP. Acestea au impus ca pe piaţa locală să nu mai fie comercializate decât produse eficiente energetic, practic centrale termice în condensare. Aceste directive ErP reprezintă urmarea obiectivelor UE, denumite "obiective 20-20-20" în ceea ce priveşte protecţia şi respectul faţă de mediu şi prevăd că până în 2020 să se ajungă la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creştere cu 20% a utilizării resurselor regenerabile şi o scădere cu 20% a consumului de energie la nivel global, printr-o eficientizare sporită a produselor.

    Astfel, odată cu septembrie 2015, pe piaţa europeană şi implicit locală sunt comercializate doar centralele termice cu eficienţă energetică superioară, cele în condensare fiind singurele care întrunesc aceste criterii.

    Centralele termice în condensare reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură. Sistemul de operare al acestui tip de centrale este foarte simplu: în urma arderii combustibilului rezultă un amestec de gaze arse şi vapori de apă. Cantitatea de căldură ce ia naştere la ardere include atât puterea gazului, cât şi puterea rezultată prin condensarea vaporilor de apă. Astfel, datorită schimbătorului de căldură din oţel-inox cu modul premix, se obţine un randament superior şi o reducere substanţială a emisiilor de carbon şi noxe. Reutilizând energia gazelor de evacuare, centralele în condensare ating o eficienţă termică de până la 108% (faţă de aproximativ 94% în cazul unei centrale convenţionale) şi aduc economii de până la 35% la consumul de gaz şi, deci, şi la factură.

    Structura pieţei este reprezentată, în prezent, în cea mai mare parte, de centrale termice convenţionale, însă, treptat, interesul pentru centralele termice în condensare creşte. Cu toate acestea, suntem departe de ţările vestice, unde se vând preponderent centrale în condensare, dar ne apropiem de ţările vecine (Ungaria, Polonia), unde ponderea modelelor convenţionale (modele ce din septembrie 2015 nu mai sunt importate) este mai mare.

    Faptul că din septembrie 2015 nu mai pot fi importate decât centrale termice în condensare, cele convenţionale fiind treptat eliminate de la raft, nu va afecta în niciun fel utilizatorii care au deja montată o centrală termică şi nici distribuitorii care au încă în stoc centrale convenţionale. Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametrii normali. Singura diferenţă faţă de perioada anterioară este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar din modele în condensare.

    În acest context, anul 2015 a însemnat o schimbare majoră în sectorul centralelor termice pe gaz şi o reaşezare a pieţei.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?

    Cătălin Drăguleanu: Estimările noastre arată că în acest an vom asista la o schimbare radicală a pieţei, în contextul în care nu vor mai fi comercializate centrale termice convenţionale. Românii vor afla beneficiile tehnologiei condensării şi, treptat, ne vom apropia de alte ţări din Europa, din această perspectivă.

    Dincolo de acest aspect, anul acesta (ca şi în 2015), piaţa locală de centrale termice nu va mai fi dictată de debranşările de sistemul centralizat. Deşi în continuare asistăm la debranşări masive, piaţa de profil s-a maturizat şi cele mai multe vânzări sunt realizate pentru înlocuirea sistemelor instalete în urmă cu 10-15 ani. În plus, estimăm că în acest an vom observa o creştere şi mai mare, comparativ cu 2015, a vânzărilor în proiecte rezidenţiale, dar şi a vânzărilor pe segmentul centralelor pentru segmentul industrial.

    Reporter: Ce asemănări/deosebiri există între piaţa europeană a centralelor termice şi cea românească?

    Cătălin Drăguleanu: În Vestul Europei, sistemul centralizat are o pondere restrânsă, iar piaţa de centrale termice este una foarte dezvoltată, modelele în condensare reprezentând cea mai mare pondere din vânzări şi din unităţile instalate.

    Dacă ne raportăm la ţările învecinate, în timp ce România şi Ucraina prezintă asemănări foarte mari în ceea ce priveşte metodele de încălzire a locuinţelor, Bulgaria dis-pune de un sistem centralizat predominant, sectorul centralelor nefiind foarte extins. În Polonia şi Ungaria întâlnim pieţe echilibrate, în care CET-urile reprezintă o cotă importantă din piaţă, alături de centralele termice ce sunt o opţiune importantă.

    România este una dintre cele mai mari pieţe de centrale termice din regiune, din punct de vedere al numărului de unităţi instalate, alături de Ucraina.

    Reporter: Ce specificitate are cererea românească în acest domeniu?

    Cătălin Drăguleanu: Dacă am face un top, conform studiilor noas-tre interne, românii aleg centrala termică în funcţie de următoarele criterii: 37% - preţul centralei; 23% - eficienţă, randament, consum; 23% - marca; 11% - perioada de garanţie şi post-garanţie; 2% - ţara de origine

    Însă, părerea noastră este că o centrală termică trebuie aleasă în principal ţinând cont de următoarele: capacitatea/ puterea centralei termice; randamentul, eficienţa şi consumul; siguranţa în exploatare; sistemul de informare şi de diag-noză; perioada de garanţie şi post garanţie.

    Reporter: Cum a evoluat activitatea Ariston Thermo anul trecut?

    Cătălin Drăguleanu: În 2015, vânzările companiei au fost în creştere.

    Reporter: În câte ţări este prezent grupul?

    Cătălin Drăguleanu: Ariston este prezent în 32 de ţări din în-treaga lume, însă produsele sunt distribuite în 150 de ţări.

    Reporter: Ce produse oferă Aris-ton Thermo la noi?

    Cătălin Drăguleanu: Portofoliul de produse Ariston Thermo Româ-nia este compus din centrale termice pe gaz murale şi de pardosea-lă în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

    Reporter: Ce avantaje prezintă sistemele pe care le comercializaţi?

    Cătălin Drăguleanu: În primul rând este important de menţionat că Ariston Thermo Group şi-a propus ca până în 2020 să aibă 80% din vânzări generate de produse eficiente energetic. Astfel că eficienţa energetică este cel mai important avantaj al produselor noas-tre. Alte atuuri ale produselor noastre sunt designul produselor şi gama largă.

    Reporter: Ce produse aţi lansat anul trecut?

    Cătălin Drăguleanu: În ceea ce priveşte modelele casnice, am lansat de curând Cares Premium, centrală termică în condensare.

    Anul 2015 a fost unul în care am venit cu foarte multe noutăţi pe piaţa românească. În luna septembrie, am lansat o nouă gamă de boilere electrice de capacitate mică (10-30 litri), eficiente energetic şi în conformitate cu normele europene. Tot în toamnă, am introdus pe piaţa locală modelul Cares Premium, de care aminteam mai sus, un model de centrală termică în condensare.

    Reporter: Câţi angajaţi aveţi, la noi?

    Cătălin Drăguleanu: În acest moment avem circa 80 de angajaţi, o parte dintre ei fiind integraţi în echipa Ariston Thermo SSC - un share service center, ce se ocupă de contabilitate pentru companii din întreaga lume.

    Reporter: Ce investiţii aveţi în plan pentru piaţa românească?

    Cătălin Drăguleanu: Investiţiile principalele pe care le vizăm în 2016, asemeni celor din 2015, sunt legate de educarea pieţei şi de creşterea brandului Ariston. De asemenea, vom investi, în continuare, în performanţele reţelei de service.

    Reporter: Mulţumesc!

    În 2015 faţă de 2014, numărul apartamentelor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire a crescut cu 58%

    Trendul debranşărilor de la sistemul centralizat de energie termică a continuat şi anul trecut, potrivit reprezentanţilor Ariston.

    Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, subliniază: "Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor pentru Comunitare de Utilităţi Publice), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente".

    Domnia sa a adăugat: "Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că, în ultimii cinci ani, peste 262.300 de familii au decis să renunţe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz".

    În ceea ce priveşte situaţia din 2015, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde au fost raportate cele mai multe debranşări se află Galaţi, cu aproape 20.300 de apartamente debranşate. Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu mai mult de 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

    Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în nouă judeţe din ţară, întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. Alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.

    "În următoarele 18 judeţe din ţară, procentul apartamentelor branşate variază între 10 şi 50%, numărul maxim de locuinţe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în Bucureşti, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%", a mai spus Cătălin Drăguleanu.

    Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România, conform analizei Ariston Thermo România.

    În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu a afirmat că, în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore: "Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. Dincolo de media naţională, conform datelor ANRSC, există şi oraşe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge şi la circa 55%".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional