Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Achiziţiile de utilaje se fac prin leasing

F.A. Preţuri /

Pe primele 4-5 luni creşterea a fost cea preconizată adică în jur de 60&, dar după alegerile locale din luna iunie s-a produs un blocaj în achiziţiile de utilaje pentru construcţii, blocaj resimţit de toţi importatorii indiferent de marcă, ne-a declarat domnul Lucian Gheorghe, director operaţiuni comerciale la "Protruck Echipamente Construcţii"

Pe primele 4-5 luni creşterea a fost cea preconizată adică în jur de 60&, dar după alegerile locale din luna iunie s-a produs un blocaj în achiziţiile de utilaje pentru construcţii, blocaj resimţit de toţi importatorii indiferent de marcă, ne-a declarat domnul Lucian Gheorghe, director operaţiuni comerciale la "Protruck Echipamente Construcţii"

Dezvoltarea serviciilor financiare a facilitat explozia achiziţiilor de utilaje de construcţii în ultima perioada. Faptul că începând din toamnă societăţile financiare traversează o perioadă dificilă ar putea afecta şi volumul finanţărilor pe care le acordă. Situaţia se va reflecta în diminuarea capacităţii de cumpărare a clienţilor, obligând producătorii şi dealerii de utilaje să îşi regândească ofertele.

Între modalităţile de finanţare cele mai practicate pe piaţa utilajelor, Cris-tian Harabagiu de la "Terra Utilaje de Construcţii" menţionează leasing-ul "în proporţie de 95%". Mai sunt şi fondurile europene, precizează domnul Harabagiu, dar demersurile pentru obţinerea lor înaintează greu.

"Noi, la Terra, avem parteneriate solide cu majoritatea jucătorilor importanţi din piaţa de leasing, prin oferte speciale şi condiţii de finanţare avantajoase şi datorită acestor parteneriate putem oferi facilităţi la plată", mai spune Cristian Harabagiu.

Circa 90% din vânzările firmei "Case Utilaje Construcţii" au la bază finanţarea prin leasing, spune Constantin Mincu, directorul general al firmei. În func-ţie de importanţa clientului şi de parcul de utilaje achiziţionat, firma "Case Utilaje Construcţii" poate oferi o serie de facilităţi în ceea ce priveşte modalităţile de plată, astfel încât clienţii săi să beneficieze exact de ceea ce au nevoie, mai subliniază domnul Mincu.

Viorel Rusu, director general al "Autoconstruct", spune că marea majoritate a vânzărilor se efectuează prin intermediul finanţărilor de tip leasing sau, în cazul semiremorcilor de transport cereale, prin intermediul finanţărilor de tip SAPARD ori, mai nou, FEADR. "Plăţile integrale sunt din ce în ce mai rare pe fondul nivelului scăzut al pieţei", subliniază Viorel Rusu.

Lucian Gheorghe, director operaţiuni comerciale la "Protruck Echipamente Construcţii" este de aceeaşi opinie că finanţarea se face predominant în sistem leasing sau linii de creditare pentru pachetele mai mari de utilaje.

Această opinie este de întărită şi de Petre Moroianu, secretarul general ADUC care spune că la nivelul Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje în Construcţii, cele mai uzitate modalităţi de finanţare a achiziţiei de utilaje sunt leasingul şi creditul oferit de bănci.

De aproximativ doi ani, spune domnul Răzvan Bănescu, director general al "Bergerat Monnoyeur - România", se folosesc în România aproape aceleaşi metode de finanţare a achiziţiei de utilaje ca şi cele întâlnite pe orice piaţă europeană: creditul bancar, leasing-ul financiar şi, din ce în ce mai mult, cel operaţional. Băncile şi companiile de leasing au oferte din ce în ce mai competitive. "Nu ne-am propus să le concurăm, nu este meseria noastră. Cele mai atractive facilităţi de plată pentru achiziţia utilajelor Caterpillar rămân cele oferite de partenerul nostru Caterpillar Financial Services", afirmă domnul Bănescu.

În ceea ce priveşte finanţarea achiziţiilor de utilaje, domnul Claudiu Covrig, director general al "Energoutilaj" emite opinii în calitate de cumpărător de utilaje, societatea "Energoutilaj" achiziţionând în perioada 2006-2008 peste 15 macarale mobile. "În perioada în care am achiziţionat aceste utilaje am optat pentru finanţarea lor în leasing financiar, cel operaţional fiind puţin practicat pentru astfel de echipamente. Având contracte de leasing financiar încheiate atât cu societăţi financiare din România, cât şi cu lessori din spaţiul Uniunii Europene, putem aprecia ca finanţarea echipamentelor de construcţii în România este un domeniu ce poate fi major îmbunătăţit atât din punct de vedere al facilităţilor acordate clienţilor, cât şi din punct de vedere al cunoaşterii aspectelor tehnice şi de funcţionare specific echipamentelor - fapt ce ar conduce la eliminarea multor clauze nerealiste din contractele de leasing.", subliniază domnul Claudiu Covrig.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional