Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Fonduri europeneObţinerea de fonduri nerambursabile este o cursă cu obstacole

F.A. Finanţare /

Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti

Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti

Declaraţiile domnului Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti

Firmele au, în general, prea puţine informaţii despre sursele de finanţare existente. Potenţialii beneficiari nu ştiu de unde să ia informaţia şi nu cunosc organismele care gestionează fondurile şi cum să intre în legătură cu acestea, ne-a spus Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti.

Pentru cei care utilizează internetul informaţia este mai accesibilă, dar chiar şi aceştia întâmpină uneori greutăţi prin modul de afişare a informaţiei pe site-uri care nu au întotdeauna o interfaţă prea prietenoasă cu utilizatorul. Un alt aspect îl reprezintă multitudinea de site-uri care prezintă informaţii despre fonduri şi atunci trebuie să faci o selecţie ca să depistezi site-urile care oferă informaţii reale.

O parte din vină domnul Zaval consideră că revine şi unora dintre firmele de consultanţă care elaborează şi implementează proiecte pentru beneficiarii privaţi sau autorităţi, şi care nu informează întotdeauna corect beneficiarul despre modul de implementare, raportare şi monitorizarea proiectelor. Ghidurile solicitantului, în care sunt descrise toate detaliile privind accesarea fondurilor, sunt realizate în special pentru beneficiari şi nu exclusiv pentru firmele de consultanţă.

Unii beneficiari întâmpină greutăţi pe parcurs tocmai pentru că nu se implică în elaborarea şi implementarea proiectului şi lasă totul în seama consultantului. Nu de puţine ori beneficiarii zic "Păi dacă tot plătesc un consultant, atunci să mă scutească pe mine de toată birocraţia". Este adevărat, consultantul este plătit pentru asta şi uneori cu bani grei, dar întreaga responsabilitate este a beneficiarului care semnează şi depune toate documentele necesare. Sunt beneficiari care nici macăr nu ştiu ce scrie în proiectul depus pentru accesarea fondurilor, sau consultanţi care nu pun la dispoziţia clientului un exemplar din acest proiect. Este obligatoriu ca beneficiarul să deţină o copie a proiectului pentru a evita unele neajunsuri în situaţia în care schimbă consultantul sau i se solicită informaţii suplimentare de către autorităţi.

Bogdan Zaval spune: "Nu am întâlnit niciun beneficiar de finanţare care să cunoască motivul pentru care i s-a acordat finanţare. Şi mă refer la obiectivele strategice ale programelor de finanţare. Unii dintre ei se comportă de parcă li s-ar cuveni aceşti bani şi autorităţile sunt cele care le pun beţe în roate."

Timpul de evaluare este foarte mare

Autorităţile care gestionează fondurile le evaluează într-un timp foarte mare. "Am un proiect depus pe POS CCE, AXA 1, prin luna august 2009 şi nici acum nu a primit un răspuns privind eligibilitatea administrativă. Mi se pare foarte mult, mai ales în contextul instabilităţii economice actuale, când un plan de afaceri elaborat acum 6 luni nu mai poate fi implementat decât dacă se permit unele ajustări şi ajungem să vorbim de flexibilitatea autorităţilor în acest sens. Cum vor fi gestionaţi aceşti bani depinde exclusiv de autorităţile române", spune Bogdan Zaval, manager de proiect la "Euroexpert".

Greutăţi în implementare

Cele mai multe greutăţi în implementare sunt date de prelungirea termenelor de execuţie. Situaţiile sunt întâlnite atât din cauza lipsei resurselor financiare ale beneficiarului, cât şi întârzieri în livrarea serviciilor sau produselor.

Variaţii ale preţurilor pe perioada implementării, actualizările curs euro/leu sunt alte cheltuieli suportate în special de beneficiar, mai subliniază domnul Zaval.

Politica paşilor mărunţi este mai sigură?

De cele mai multe ori, întreprinzătorii se plâng că nu dispun de resurse financiare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse. Fondurile nerambursabile reprezintă o bună oportunitate pentru implementarea planurilor de investiţii şi atingerea obiectivelor într-un timp mai scurt. Bogdan Zaval spune: "La unul dintre interviurile cu un potenţial beneficiar, un om de afaceri de succes, căruia i-am prezentat toate aceste posibilităţi de finanţare, acesta mi-a mărturisit că în afaceri a rezistat pentru că a făcut paşi mici şi siguri şi că grăbirea procesului ar produce unele sincope în activitatea firmei. Poate că avea dreptate ţinând seama şi de faptul că o investiţie în echipamente moderne atrage după sine schimbări în fluxul tehnologic, resursele umane, strategia de marketing, etc."

Este o abordare prudentă şi care a dat roade până acum, dar dacă luăm în calcul că suntem pe o piaţă unică în care activează firme ale unor state cu mult înaintea noastră, am putea crede că această abordare poate avea urmări negative asupra competitivităţii firmei.

Acesta este şi motivul pentru care UE, prin politica sa, alocă fonduri din buget pentru reducerea diferenţelor economice dintre statele membre. Competiţia acerbă pe o piaţă comună va pune în dificultate companiile cu tehnologii depăşite moral.

În situaţia noastră, politica paşilor mărunţi nu poate salva firme care au nevoie de un pas mai mare pentru a ajunge la nivelul firmelor din Uniunea Europeană.

Mulţi beneficiari s-au plâns, pe bună dreptate, de timpul lung şi birocraţia obţinerii finanţărilor nerambursabile. Este adevărat că perioada de evaluare este foarte mare, dar chiar şi aşa acest ajutor financiar are un impact pozitiv asupra dezvoltării companiei. "Cred că este mai degrabă un soi de teamă a întreprinzătorilor faţă de urmările cheltuirii unor bani pe care nu-i mai dau înapoi", consideră domnul Zaval.

În prezent, există oportunităţi de finanţare a investiţiilor cam pentru toate domeniile de activitate şi pentru toate categoriile de beneficiari.

Cofinanţarea - o problemă reală

Resursele financiare sunt o reală problemă în implementarea proiectelor şi acest lucru se datorează, în special, modificării condiţiilor de creditare şi garantare, dar şi instabilităţii economico - financiare. Bogdan Zaval ne-a spus că, în prezent, mulţi dintre potenţialii beneficiari au stopat investiţiile pentru moment ţinând seama de o piaţă cu o cerere în scădere. Sunt beneficiari care au reziliat contractele de finanţare cu finanţatorii tocmai din aceste motive.

Va fi din ce în ce mai greu de atins indicatorii în contextul economic actual şi opinia domnului Zaval este că toţi aceşti indicatori şi obiective fixate în cadrul programelor de finanţare ar trebui ajustaţi la situaţia economică actuală.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional