Volumul spatiilor inchiriate in Europa Centrala a atins in 2011 nivelul record al ultimului deceniu, adica peste 3,2 milioane mp, depasind astfel recordul precedent datand din perioada de varf a pietei imobiliare, aproximativ 2,8 milioane mp in 2008, conform rapoartelor companiei Cushman & Wakefield.
"Regiunea Central-Europeana a demonstrat o anumita stabilitate a pietei. Alte avantaje ale sale includ fara indoiala o forta de munca relativ ieftina, apropierea geografica de pietele stabile din Europa de vest precum si de pietele de consum din aceasta regiune - piete ce ar putea creste in continuare", a adaugat Ferdinand Hlobil, director al Departamentului Industrial Europa Centrala (CE), Cushman & Wakefield.
Conform Cushman & Wakefield, cea mai mare crestere a gradului de ocupare a fost inregistrata in Polonia, care si-a adjudecat anul trecut, aproape 60% din intrega absorbtie de spatii industriale la nivelul Europei Centrale. Un interes tot mai mare a fost observant in toate tarile din regiune cu exceptia republicii Cehe. Cea mai mare crestere a activitatii de la an la an a fost observata in Slovacia, tara unde volumul de ocupare aproape s-a dublat fata de 2010.
Europa Centrala si de Est - Noi dezvoltari in 2011
Dezvoltarile industriale de anul trecut au reflectat o revenire moderata a pietei insa cifrele raman inca scazute, in comparatie cu anii record. In timp ce in anii cu crestere record, precum 2008 au fost construiti aproximativ 2,5 milioane de mp, cifrele arata ca noile suprafete construite in 2011 depasesc cu putin 800,000 mp.
In acest sens al revenirii pietei, un exemplu foarte bun este Slovacia, care s-a remarcat printr-o rata mai mare de activitate: de 10 ori mai mult spatiu a fost construit in 2011 - 60,000 mp - fata de 2010 cand s-au construit doar 5.000 mp.
Chirii cuprinse intre 3,5-3,7 euro/mp
Volatilitatea chiriei a scazut in 2011. Chiria de baza a variat anul trecut intre 3,5 si 3,7 euro pe mp/pe luna. Cu toate acestea, in cele mai atractive locatii, chiria poate depasii pragul 3,5-3,7 euro/mp/luna deoarece spatiile disponibile se ocupa mai rapid. La polul opus, in locatiile in care rata de neocupare este ridicata, chiriasii potentiali se pot bucura de diverse stimulente oferite de dezvoltatori.
Rata de neocupare a avut o valoare medie de 10%
Rata de neocupare a fost in scadere in regiunea Europei Centrale, pentru al doilea an consecutiv, ajungand la o valoare medie de putin peste 10% la sfarsitul anului 2011. "Cu toate acestea vobim despre valori medii pentru intreaga regiune. Ferdinand Hlobil explica :"O scadere infima sub 10% ar trebui sa serveasca pentru a stimula dezvoltarea de noi proiecte pentru ca dezvoltatorii au asteptat acest semnal. Cu toate acestea, intrebarea care ramane este daca aceste noi proiecte de dezvoltare ar putea gasi sprijin financiar de la banci ".
In timp ce Ungaria are mai mult de o cincime a spatiului disponibil spre inchiriere, vacant, aceeasi cifra a fluctuat in jurul valorii "nesanatoase pentru cerere", de 5 procente si in Slovacia pentru al doilea an consecutiv.
2012 va aduce revigorarea segmentului de spatii industriale
"In acest an ne asteptam tot la o revigorare moderata a noilor proiecte de dezvoltare, revigorare ce a fost stimulata in special, de gradul redus de neocupare in cele mai atractive locatii. In ce priveste cererea, lanturile de retail isi vor imbunatati probabil eficienta capacitatilor lor de depozitare, in scopul de a asigura aprovizionarea pentru magazinele proprii. De asemenea, cererea pentru spatii de productie ar putea continua. Aici ne referim in special, la cererea venita din partea producatorilor de piese auto conectati la economia germana. Performanta pietei poate ramane la valori aproximativ egale cu cele inregistrate anul trecut (2011)", concluzioneaza Ferdinand Hlobil.