Comisia Europeană începe construcţia primei sale clădiri cu emisii nete pozitive
Internaţional / 14 iulie

Sursa fotografiilor: https://commission.europa.eu/



Aceasta se află în Sevilla şi va găzdui Centrul Comun de Cercetare al Executivului comunitar
Comisia Europeană începe în această vară, în Sevilla, Spania, construcţia primei sale clădiri cu emisii nete pozitive, conform anunţului făcut de Executivul de la Bruxelles la data de 30 iunie.
Comisia a informat: "Simbol al sustenabilităţii şi inovării, noul amplasament din Sevilla al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei va întruchipa pe deplin principiile noului stil european Bauhaus. Proiectul îşi propune să depăşească neutralitatea emisiilor de carbon prin compensarea emisiilor de CO2 din atmosferă, în principal prin generarea de energie solară care depăşeşte cu mult propriile nevoi operaţionale. Va fi prima clădire instituţională a UE de această amploare care atinge emisii nete pozitive".
Inspirat de arhitectura tradiţională a oraşului Sevilla, proiectul în formă de cupolă va avea un acoperiş cu panouri solare care vor oferi umbră unei pieţe, unei grădini şi clădirii în sine. Configuraţia este concepută pentru a fi flexibilă şi adaptabilă nevoilor viitoare, cu accent pe utilizarea materialelor provenite din surse locale, precum calcarul, lemnul şi ceramica. Construcţia este preconizată să dureze doi ani.
Inaugurarea lucrărilor de construcţie a viitoarei clădiri a avut loc în 30 iunie, în cadrul unui eveniment organizat la Sevilla, la care au participat comisarul european pentru startup-uri, cercetare şi inovare, Ekaterina Zaharieva, comisarul pentru mediu, rezistenţa apei şi o economie circulară competitivă, Jessika Roswall, şi reprezentanţi ai guvernului spaniol.
Ekaterina Zaharieva a declarat: "Datorită unei colaborări interinstituţionale extraordinare, acesta este primul exemplu vizibil al Comisiei pentru noul Bauhaus european, o iniţiativă care ne oferă oportunitatea de a transforma societatea - de la afacerile mici la cartierele defavorizate -, făcând-o mai sustenabilă şi îmbunătăţind modul de viaţă al europenilor. Astăzi putem vedea cum arată adevărata cale către inovare".
Sediul JRC a fost inaugurat la Sevilla în 1994 şi găzduieşte peste 400 de angajaţi internaţionali, furnizând informaţii tehnice şi date în sprijinul politicilor europene cheie, precum inovarea, modelarea economică, politica fiscală, digitalizarea şi inteligenţa artificială.
Comisia Europeană ia măsuri pentru ca locuinţele să devină mai accesibile ca preţ şi mai sustenabile
Comisia Europeană plasează sectorul european al clădirilor pe o traiectorie de decarbonizare şi de accesibilitate a preţurilor, prin noi orientări pentru statele membre, adoptate la finele lunii iunie, care au ca scop să stimuleze performanţa energetică a clădirilor.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România a anunţat, la data de 30 iunie, că pachetul de măsuri prezentat în ziua respectivă sprijină statele membre în implementarea Directivei revizuite privind performanţa energetică a clădirilor, care este esenţială pentru reducerea facturilor de energie şi pentru accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie, consolidând în cele din urmă independenţa energetică. Pachetul de măsuri oferă orientări practice cu privire la modul de implementare a dispoziţiilor privind, printre altele, clădirile cu emisii zero, utilizarea energiei solare şi certificatele de performanţă energetică. Acest pachet contribuie la crearea unui mediu stabil pentru investiţiile în clădiri, care va sprijini, de asemenea, competitivitatea sectorului european al construcţiilor şi al tehnologiilor curate, a menţionat Executivul comunitar.
Comisarul pentru energie şi locuinţe, Dan Jorgensen, a declarat: "Cu cât sunt mai eficiente clădirile noastre, cu atât mai scăzute ne vor fi facturile de energie şi cu atât mai accesibile costurile de trai. În sectorul clădirilor, este foarte clar că accesibilitatea preţurilor şi sustenabilitatea trebuie să meargă mână în mână. Dacă dorim să ne asigurăm că toţi europenii au o locuinţă în care pot trăi în condiţii sigure şi sănătoase, eforturile trebuie să înceapă de la transformarea clădirilor noastre în unele mai eficiente din punct de vedere energetic şi alimentate cu o energie mai curată".
Tot în 30 iunie, Comisia Europeană a înfiinţat Consiliul consultativ pentru locuinţe, un grup de experţi care va oferi recomandări politice concrete şi independente, deoarece autorităţile de la Bruxelles intenţionează să adopte anul viitor primul Plan european pentru locuinţe la preţuri accesibile. Acest consiliu consultativ va sprijini eforturile UE de a face ca locuinţele să fie mai accesibile ca preţ şi sustenabile pentru toţi europenii.