Guvernul României a aprobat, la 1 octombrie 2008, modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.
Principalele modificări/completări se referă la:
- Realizarea controlului de către organele abilitate ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, privind afişarea certificatului de performanţă energetică la clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice;
- Obligativitatea existenţei certificatului de performanţă energetică a clădirii la recepţia lucrărilor;
- Obligativitatea existenţei certificatului de performanţă energetică a clădirii în cazul încheierii contractelor de vânzare-cumpărare şi/sau închiriere;
- Realizarea unei baze de date la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor (INCERC) Bucureşti, după centralizare certificatelor de performanţă energetică.
Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor transpune integral în legislaţia naţională prevederile Directivei europene privind performanţa energetică a clădirilor.
Legea prevede obligativitatea elaborării certificatului de performanţă energetică la clădirile nou construite şi la clădirile care urmează să fie vândute sau închiriate, astfel încât potenţialul cumpărător sau chiriaş să fie informat asupra consumurilor energetice ale clădirii.
România, la fel ca toate statele membre ale Uniunii Europene, a elaborat Primul Plan de Acţiune în domeniul Eficienţei Energetice prin care s-a angajat să ia măsuri pentru reducerea, în perioada 2007-2010, a consumului total de energie cu cel puţin 4,5% comparativ cu media consumului din ultimii cinci ani, plan în care au fost incluse şi clădirile.