Bani europeni pentru calea ferată română
Finanţare / 16 mai

(Interviu cu reprezentanţii CFR Infrastructură)
Reporter: Care este bugetul companiei pentru acest an şi care sunt sursele de finanţare?
CFR Infrastructură: Pentru anul 2025, alocările bugetare pentru proiectele de investiţii cu finanţare externă nerambursabilă suspuse aprobării Legii Bugetului de Stat şi prevăzute în bugetul proiectelor de infrastructură feroviară în derulare au o valoare mai mare de 8 miliarde lei pentru proiectele finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilenţă, pentru cele finanţate prin Mecanismul de Interconectare a Europei şi pentru proiectele incluse în Programul Transport.
Reporter: Ce mari proiecte veţi demara în 2025?
CFR Infrastructură: Pentru 2025, în cazul în care procedurile de achiziţii aflate în prezent în derulare nu vor fi afectate de o perioadă îndelungată de soluţionare a contestaţiilor, estimăm demararea următoarelor contractelor de proiectare şi execuţie:
- modernizare linie c.f. Port Constanţa etapa II;
- modernizare linie c.f. Bucureşti Progresu - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră - Lot 2;
- implementarea sistemului de management al traficului (ERTMS) între Predeal - Bucureşti - Constanţa;
- reabilitare linie c.f. Craiova - Drobeta Tr. Severin - Caransebeş;
- modernizare linie c.f. Port Constanţa etapa III;
- electrificare linie c.f. Dărmăneşti - Vicşani - Frontieră.
Reporter: Câţi km de cale ferată au fost reabilitaţi/construiţi anul trecut şi pe ce rute?
CFR Infrastructură: În 2024, la nivelul activităţii SPFE lucrările au fost finalizate pe 77 km de cale ferată, astfel:
- 12,86 km: Bucureşti - Giurgiu lot 1, Pod Giurgiu;
- 23,28 km: Lucrări de tip "Quick Wins" la nivelul SRCF Craiova, Galaţi şi Timişoara/16 loturi;
- 41,91 km: Subtronsonul 2a, Km 614 - Bârzava, unde au fost efectuate recepţii la terminare pe părţi de lucrări în conformitate cu legislaţia în domeniu.
Reporter: Câţi km de cale ferată se află în reabilitare/construcţie şi câţi km vor fi daţi în folosinţă în acest an? Pe ce rute?
CFR Infrastructură: În prezent, CFR are în derulare lucrări de reabilitare/modernizare a 540 km de cale ferată, cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, astfel:
- Coridorul Rin-Dunăre (ramura nordică), circa 212 km c.f. pe tronsoanele:
- Km 614 - Gurasada - Simeria
- Braşov - Sighişoara
- Coridorul Rin-Dunăre (ramura sudică), circa 162 km, pe traseul:
- Caransebeş - Timişoara - Arad
- Reţeaua TEN-T Globală, circa 166 km pe tronsonul Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor
De asemenea, vor continua şi alte lucrări pe aproximativ 678 km, incluzând lucrări tip Quick Wins la nivelul întregii reţele feroviare, reînnoiri pe traseul Bucureşti - Piteşti, lucrări la liniile din Staţia CF Feteşti, Staţia CF Ciulniţa şi Port Constanţa - etapa I, Valu lui Traian, modernizarea staţiilor c.f. Gara de Nord, Beclean pe Someş, Dej Călători, Paşcani, Ploieşti Triaj, Sinaia, Buşteni, Videle, Costineşti Tabără, Neptun hc, Ciulniţa, Orşova, Băile Herculane, Aiud, Teiuş, Războieni.
Pentru acest an sunt estimate finalizări ale lucrărilor pe părţi de obiective/redeschideri de circulaţie pe o lungime de:
- aproximativ 84 km linie cf pe Km 614 - Simeria
- Aproximativ 212 km de linie cf reparată tip QW
- 21 km linie cale feratuă reînnoită pe secţiunea Călineşti - Goleşti - Piteşti
- Lucrările din staţiile Feteşti şi Ciulniţa
Reporter: Ce proiecte aveţi în derulare/urmează să demaraţi din fonduri europene şi pe ce programe?
CFR Infrastructură: În prezent avem în pregătire, în diferite etape de derulare contracte de elaborare a Studiilor de Fezabilitate/Studiilor de fezabilitate şi Proiectare aferente unor proiecte de reabilitare/modernizare de cale ferată, pe distanţele:
- Predeal - Braşov
- Bucureşti - Craiova
- Coşlariu - Câmpia Turzii - Cluj Napoca
- Suceava - Ilva Mică - Apahida
- Complex Feroviar Bucureşti
- Răduleşti - Giurgiu
- Craiova - Calafat
- Paşcani - Suceava - Dărmăneşti
- Zona Moldova: Ploieşti Triaj - Focşani: 143 km, Focşani - Roman: 147 km, Roman - Iaşi - Frontieră
În funcţie de identificarea surselor de finanţare necesare, CFR va demara procedurile de achiziţie.
Reporter: De ce buget şi de ce strategie avem nevoie pentru a avea o infrastructură care să permită rularea trenurilor de mare viteză?
CFR Infrastructură: Pentru perioada 2021-2030, strategia naţională de dezvoltare a infrastructurii feroviare aprobată în cadrul Planului Investiţional prevede obiectivele strategice de conectivitate feroviară în corelaţie directă cu suprapunerea reţelei TEN-T pe teritoriul României, fiind stabilite patru coridoare de conectivitate feroviară precum şi bugetele necesare realizării acestora.
Reporter: Care este situaţia podurilor şi tunelurilor feroviare din ţara noastră - ce proiecte aveţi în derulare şi ce urmează să fie dat în funcţiune?
CFR Infrastructură: Prin Programul Transport se continuă finalizarea proiectului de "Lucrări de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată" în cadrul Obiectivului Specific RSO 3.1. - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, reziliente în faţa schimbărilor climatice, inteligente, sigure şi intermodale (FEDR)", unde, având în vedere constrângerile alocărilor, au fost prioritizate lucări după o analiză multicriterială, pentru 33 de obiective.
Totodată, prin proiectele de modernizare aflate în derulare se are în vedere şi execuţia lucrărilor de reabilitare a podurilor, podeţelor şi tunelurile aflate de pe traseu, precum şi construirea de noi astfel de obiective, după caz, care contribuie la atingerea obiectivelor specifice ale acestor proiecte.
Reporter: Mulţumesc!