Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

STUDIU PENTRU 2022-2026Blocarea autorizaţiilor de construcţie produce pierderi de 10,4 miliarde euro din valoarea adăugată în PIB

Piaţa Imobiliară /

Blocarea autorizaţiilor de construcţie produce pierderi de 10,4 miliarde euro din valoarea adăugată în PIB

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Iancu Guda, analist financiar: "Aportul direct al industriilor de construcţii şi tranzacţii imobiliare la formarea PIB-ului generat în Bucureşti a scăzut de la 14,2% în 2019 la 13,3% în 2021"
    Iancu Guda: "Contribuţia Bucureştiului la formarea PIB-ului naţional s-a redus de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021"
    Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via Real Estate: "Preţurile apartamentelor vor continua să crească nu doar ca urmare a inflaţiei, ci şi pe fondul cererii constante şi a scăderii ofertei"
    Antoanela Comşa: "«Mafia imobiliară» nu ar exista fără ajutorul autorităţilor"

    Contribuţia Bucu­reştiului la formarea PIB-ului la nivel naţional a scăzut cu 2,4 puncte procentuale din 2019 până în 2021, arată primul studiu de impact privind blocajul procesului de autorizare din Bucureşti, efectuat de analistul financiar Iancu Guda, care estimează că, din aceest motiv, pierderile în cazul veniturilor fiscale vor atinge 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro) până în 2026.

    Analiza, prezentată la finele lunii septembrie, în cadrul conferinţei "The Future of Quality Living", organizată de Bucharest Real Estate Club (BREC), precizează că blocajul administrativ şi incertitudinea climatului urbanistic se reflectă şi în aportul direct al industriilor construcţiilor şi tranzacţiilor imobiliare la formarea PIB-ului din Bucureşti, iar dacă în 2019, acesta se situa la 14,2%, în 2020 a ajuns la 14%, iar în 2021 la 13,3%.

    La nivel naţional, industriile construcţiilor şi tranzacţiilor imobiliare au fost foarte dinamice în ultimii ani, contribuid cel mai mult la revenirea economiei după impactul pandemiei de Covid-19, potrivit studiului, care menţionează: "Aces­te sectoare au înregistrat cea mai mare creştere a locurilor de muncă în 2021, comparativ cu 2019 (+80.703 noi locuri de muncă), cea mai mare creştere a veniturilor (+90 miliarde de lei), cea mai mare creştere a soldului activelor fixe (+44 miliarde de lei), reflectând cele mai mari investiţii comparativ cu orice alt sector de activitate. Datele statistice arată că, deşi la nivel naţional a existat un trend ascendent, Bucureştiul a înregistrat o scădere considerabilă. Având în vedere polarizarea acestui sector (95% din companii au venituri sub un milion de euro, reprezentând 29% din total venituri), scăderea numărului de autorizaţii de construire determină ca 9 din 10 companii active în sectoarele analizate, care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, să fie expuse riscului de insolvenţă. Principala vulnerabilitate a acestor companii este dimensiunea redusă, în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 80%)".

    Conform raportului citat, estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro), în timp ce pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este de aproximativ 52 de miliarde de lei (10,4 miliarde de euro) pentru 2022-2026.

    Analistul Iancu Guda a declarat în cadrul conferinţei BREC: "Costurile de oportunitate sunt enorme, în condiţiile în care veniturile fiscale potenţiale care se pot pierde s-ar putea orienta către construcţia a cinci spitale, cinci licee şi zece şcoli primare cu grădiniţe, în fiecare sector din Bucureşti. Alternativ, cu aceste fonduri se poate reface întreaga reţea uzată de termoficare a Bucureştiului".

    Şi Despina Ponomarenco, preşedintele BREC, a spus: "Consecinţele lipsei de predictibilitate şi a blocajului administrativ pot genera pierderi financiare mai mari decât cele 10,4 miliarde de euro estimate în studiu, prin reticenţa investitorilor internaţionali şi locali în a-şi plasa capitalul în noi investiţii pe piaţa bucureşteană. Valorea acestor pierderi este imposibil de cuantificat".

    Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via Real Estate: "Preţurile apartamentelor vor continua să crească"

    Preţurile apartamentelor vor continua să crească nu doar ca urmare a inflaţiei, ci a cererii constante şi a scăderii ofertei din domeniu, a atras atenţia, la conferinţa BREC, Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via Real Estate. Domnia sa a precizat: "Toată lumea aşteaptă scăderea preţurilor apartamentelor, însă trebuie să fie foarte clar - avem o inflaţie, la care se adaugă alte costuri. Nu trebuie să uităm că în procesul de realizare a unei construcţii, avem un material care se produce folosind energie; acel material pleacă de la fabrică spre un depozit, astfel că trebuie plătit un transport, o depozitare, apoi transportul către şantier etc. Nu cred că vom vedea prea curând preţuri mai mici pentru transport şi energie. Deci, nu avem cum să vedem preţuri mai mici pentru materiale de construcţii. În plus, se vehiculează ideea creşterii salariului minim la 3.000 de lei, deci vedem şi o manoperă crescută".

    Oficialul Gran Via Real Estate a continuat: "Cererea este constantă în Bucureşti. Cred că anul viitor, cel puţin după primăvară, vom asista la deblocarea autorizării construcţiilor din Capitală. În prezent, însă, lucrurile nu sunt deloc pozitive din cauza acestui blocaj administrativ din Bucureşti. Deja se văd consecinţe în situaţiile financiare ale companiilor. Planurile urbanistice locale noi sau cele care erau în derulare sunt blocate, nu s-a mai aprobat nimic de doi ani, iar acest lucru se vede în valoarea adăugată diminuată generată de aceste industrii în Bucureşti".

    Antoanela Comşa a mai spus: "Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a propus suspendarea Planulurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector. Este adevărat că unele dintre ele aveau probleme, dar domnul Nicuşor Dan merge pe ideea că prin acest tip de suspendare va găsi o cale să deblocheze urbanistic Bucureştiul, ceea ce nu se întâmplă. Cred că dânsul a luat această decizie pentru că spera ca justiţia să anuleze PUZ-urile de sector, lucru care s-a şi întâmplat (...) Singurul sector care mai are un PUZ valabil este Sectorul 6. Vedem cu toţii că Primăria Capitalei nu a aprobat niciun PUZ sau schimbarea destinaţiei unui teren. Astfel, proiectele mari anunţate sunt, în majoritate, fie în afara Bucureştiului, fie în Sectorul 6".

    Antoanela Comşa: "Anularea PUG-ului va fi un dezastru pentru Bucureşti. Vom vedea, probabil, un preţ de 300.000 de euro pentru un apartament cu două camere"

    Anularea PUG-ului va fi un dezas­tru pentru Bucureşti, pentru că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dacă se anulează PUG-ul, se va construi doar în baza Codului Civil şi a unei hotărâri de guvern din anul 1996, adică ne întoarcem în trecut, ceea ce este destul de dificil pentru Bucureşti, spune doamna Comşa, subliniind: "Bucureştiul este în Top 10 capitale europene. Este inadmisibil ca astăzi să nu putem să construim. Ce se va întâmpla, vom vedea cu toţii în viitor. Vom vedea, probabil, un preţ de 300.000 de euro pentru un apartament cu două camere, pentru că toată lumea trebuie să înţeleagă că preţul nu este dat doar de cost plus profit. Mai avem şi oportunitatea, cererea, oferta, iar atât timp cât cererea va fi constantă şi oferta mică, preţurile vor fi mari".

    Conform domniei sale, nu vom putea vedea un PUG real, corect executat, mai devreme de patru ani de la momentul la care se va da ordinul de începere a acestuia. Antoanela Comşa a menţionat: "În prezent există un contract în derulare pentru realizarea acestui PUG, care expiră în anul 2023. PUG-ul a fost pus în stand by o mare perioadă de timp, perioadă în care Bucureştiul s-a dezvoltat. Deci, studiile realizate în 2019, în 2018, astăzi nu mai sunt valabile. Probabil că nu vom vedea un PUG prea curând în vigoare, mai ales că, din păcate, semnale de la Primăria Capitalei nu există. Nu găsim o cale de comunicare cu administraţia, nu avem răspunsuri".

    Antoanela Comşa: "Dacă noi, dezvoltatorii, nu am exista, lumea nu ar avea unde să lucreze, unde să-şi facă cumpărăturile şi unde să locuiască"

    Antoanela Comşa a adus în atenţie faptul că primarul Capitalei declară public că dezvoltatorii sunt "mafia imobiliară", "rechinii imobiliari" etc., însă, potrivit oficialului BREC, "mafia imobiliară n-ar exista fără ajutorul autorităţilor". Domnia sa a spus: "Dacă noi, dezvoltatorii, nu am exista, lumea nu ar avea unde să lucreze, unde să-şi facă cumpărăturile şi unde să locuiască. "Mafia imobiliară" nu ar exista fără ajutorul autorităţilor, pentru că dezvoltatorii nu ar putea construi dacă nu ar primi autorizaţie de construire şi nu ar putea să vândă dacă nu ar avea o recepţie semnată cu autorităţile. Deci, nu e doar de o parte ceea ce se întâmplă".

    Bucharest Real Estate Club (BREC) este cea mai mare organizaţie a pieţei de real estate, companiile membre ale acesteia fiind investitori majori, locali şi internaţionali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice şi industriale, parcurilor de retail, investiţiilor rezidenţiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional