Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2020
Abonament gratuit

STUDIU ROMANIAN.REALESTATE:Peste 40% dintre românii care tranzacţionează pe piaţa rezidenţială nu îşi doresc intermedierea unui agent

M.I. Ştirile Zilei /

Peste 40% dintre românii care tranzacţionează pe piaţa rezidenţială nu îşi doresc intermedierea unui agent

Aproximativ jumătate (41%) dintre români nu îşi doresc implicarea unui agent într-o tranzacţie imobiliară, relevă un studiu efectuat, în luna martie 2020, de către portalul Romanian.Realestate, deţinut de Freedom Group, companie de consultanţă imobiliară fondată de antreprenorul Octavian Bădescu, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Desfăşurată online, cercetarea a vizat identificarea principalelor nevoi ale clienţilor români implicaţi în tranzacţionări pe piaţa rezidenţială, iar aceasta a fost identificată ca principal obiectiv.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte aspectele determinante într-o tranzacţie imobiliară, amplasarea proprietăţii contează în cazul a 84% dintre respondenţi, preţul - pentru 69%, suprafaţa - pentru 57%, iar apropierea faţă de diferite puncte de interes cum sunt supermarketuri, farmacii, restaurante etc. contează pentru 50% dintre clienţi. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei rezidenţiale până la finalul lui 2020, din punct de vedere al numărului de tranzacţionări şi al preţului imobilelor, Octavian Bădescu estimează că numarul de tranzacţionări va fi mai mic cu circa 15-20% comparativ cu 2019. În privinţa preţului imobilelor nu poate fi anticipată evoluţia, aceasta depinzând de mai mulţi factori necunoscuţi la acest moment, însă, ca medie, o uşoara scădere este un scenariu probabil.

Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group, a declarat: "Segmentul tranzacţionărilor rezidenţiale a fost puternic lovit de această problemă sanitară şi de reacţiile administraţiei la ea, aşa cum era de aşteptat. Dat fiind specificul activităţii Freedom Group, trebuie să păstrăm în permanenţă un canal de comunicare deschis cu publicul căruia ne adresăm, adică cu toţi oamenii implicaţi în tranzacţii imobiliare pe cont propriu, precum şi cu agenţii imobiliari. Acesta a fost motivul pentru care am derulat în luna martie două studii: unul dedicat agenţilor şi unul clienţilor, ambele categorii fiind active în Bucureşti. Din rezultatele cercetării de piaţă care s-a adresat clienţilor, a reieşit că nivelul de educare al românilor în tranzacţia imobiliară este relativ redus. Pe de-o parte încă nu se percepe pe deplin valoarea pe care un consultant imobiliar bun o poate aduce în tranzacţie pentru clientul pe care îl reprezintă, iar pe de alta nu întotdeauna agenţii oferă realmente respectiva valoare. Există implicit încă mulţi oameni care nu vor să ia în calcul beneficiile tranzacţionării prin intermediul unui profesionist şi valorizează mai mult viteza cu care vând o proprietate, de exemplu, decât menţinerea unui preţ corect, aliniat valorii reale a imobilului. Rezultatele studiului confirmă perspectivele de dezvoltare pe care le are site-ul Faracomision.ro, adresat celor care vor să-şi vândă singuri proprietatea, site prin care grupul nostru îşi va întregi portofoliul de proiecte adresate pieţei serviciilor de tranzacţionare imobiliară, indiferent că aceasta are loc cu sau fără ajutorul unui agent imobiliar."

Sursa citată menţionează că, printre cele mai importante aşteptări pe care le au într-un proces de tranzacţionare, clienţii au menţionat şi: (1) un agent care să le înţeleagă exact nevoile şi astfel să îi ajute să economisească resurse - 36%; (2) promovarea proprietăţii pe cât mai multe canale offline şi online - circa 35%; (3) promptitudine - aproximativ 31%; (4) experienţa agentului - 21%; (5) o evaluare corectă a proprietăţii - circa 19%; (6) ajutorul oferit de agent în procesul de negociere - 18%; (7) o şedinţă foto profesionistă - doar 8%; (8) brand-ul agenţiei imobiliare - sub 3%.

Conform studiului, doar 19% dintre respondenţi îşi doresc să cumpere o proprietate ca investiţie, şi nu pentru uz personal. De asemenea, 70% dintre persoanele care au fost incluse în cercetare îşi doresc să cumpere imobile în centrul Capitalei sau în nord, inclusiv în zonele limitrofe, 74% sunt în căutarea unor spaţii mai mici de 120 mp, 77% doresc să achiziţioneze apartamente, nu case, iar 82% vizează apartamente cu două sau trei camere. În ceea ce priveşte preferinţele pentru anul de construcţie, circa 20% sunt interesaţi de imobile construite înainte de cutremurul din 1977, iar aproximativ 20% tranzacţionează doar imobile nou-construite.

Un alt rezultat al cercetării relevă şi o putere de cumpărare destul de scăzută, cu 61% dintre respondenţi care au declarat că ţintesc unităţi cu o valoare sub 100.000 euro, în timp ce numai 7% tranzacţionează imobile de peste 250.000 euro.

Studiul a fost realizat în martie 2020 pe un număr de circa 150 de persoane active în piaţă, dintre care 61% au tranzacţionat proprietăţi rezidenţiale de cel puţin două ori în viaţă, iar 88% intenţionează să o facă în următorul an. Din punct de vedere al veniturilor, 38% obţineau venituri sub 1.000 euro lunar, iar 19% peste 2.500 euro.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Consilier

Companii

Internaţional