Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2021
Abonament gratuit

ADVERTORIALHunnebeck România - Provocări şi soluţii tehnice de ultimă generaţie într-un proiect de mare anvergură

Ştirile Zilei /

Hunnebeck România - Provocări şi soluţii tehnice de ultimă generaţie într-un proiect de mare anvergură

Sema Parc, din Bucureşti, reprezintă un proiect inedit pe piaţa din Capitală, aducând o schimbare în peisajul urban al oraşului. Proiectul aflat pe Splaiul Independenţei a vizat remodelarea unei zone importante din Bucureşti, fiind amplasat pe o suprafaţă de 41 de hectare. Construit în trei faze, Sema Parc este un proiect mixt format atât din clădiri de birouri, cât şi din unele cu rol comercial şi rezidenţial.

În cadrul complexului Sema Parc, Hunnebeck România a fost furnizorul de echipamente de cofrare pentru planşee, utilizând un sistem modular de cofrare TOPEC. Astfel, au fost necesari aproximativ 2.800 mp de echipamente. Avantajul acestui sistem este că accelerează considerabil cofrarea şi decofrarea planşeelor şi s-a dovedit, în toate proiectele în care a fost folosit, a fi mult mai economic decât sistemele de cofrare tradiţionale pentru planşee. Acest lucru se datorează faptului că sistemul TOPEC are doar două componente de bază - panourile şi popii, cu dispozitivul de decofrare rapidă ca accesoriu opţional. Robust şi în acelaşi timp uşor, TOPEC este dotat cu cadru de aluminiu, ce asigură o manipulare ergonomică şi fără efort.

Greutatea redusă a elementelor de cofraj, cu un maxim de 47,1 kg pentru cel mai mare element, reprezintă un avantaj major ale sistemului TOPEC. De asemenea, acest sistem implică un efort minim de curăţare după utilizarea pe şantier, suprafaţa de contact fiind restrânsă, în timp ce soluţiile de completare de care dispune fac posibilă utilizarea acestuia chiar şi în jurul stâlpilor sau a altor structuri cu o geometrie complicată. De asemenea, coloanele şi celelalte obstacole sunt uşor de depăşit. În plus, acesta oferă avantajul unei cofrări şi decofrări în condiţii de siguranţă până la o înălţime de 3,5m de la sol, în doar trei paşi simpli. TOPEC este foarte economic şi datorită panourilor mari de 180 x 180cm, ce acoperă o suprafaţă de cofrare de 3,24 mp.

Alte elemente furnizate de către Hunnebeck România în cadrul proiectului Sema Parc, fiind sistemul INFRA-KIT 2, alcătuit din juguri orizontale, juguri verticale şi contrafise. Acestea au avantajul de a fi elemente cu capacitate portantă ridicată, iar unităţile complete INFRA-KIT 2 pot fi preasamblate în siguranţă la sol şi ridicate ulterior cu o macara.

Astfel, chiar şi cele mai îndrăzneţe planuri de construcţie pot fi realizate economic folosidu-se sistemele de cofrare potrivite.

Pentru inginerii din echipa Hunnebeck România, una dintre cele mai mari provocări ale acestui proiect, a fost oferirea unei soluţii pentru planşeele în consolă de la nivelele superioare ale clădirii, care a necesitat crearea unor platforme compuse din profile metalice prinse pe grinzi H20. Aceste platforme au fost realizate pe trei etaje, pentru a prelua încărcăturile din consolă şi a le transmite plăcilor inferioare.

Aşadar, constructorul descoperind noi soluţii pentru realizarea de planşee în consolă la înălţime mare, la aproximativ 30 metri, fără a utiliza sistemele tradiţionale de sprijinire poziţionate pe sol.

Astfel, principalele beneficii ale soluţiei propuse au fost reprezentate de un timp mai scurt de execuţie a lucrării, necesarul redus de echipament şi un număr mai mic de lucrători. Toate aceste avantaje au determinat o diminuare semnificativă a costurilor din şantier. Totodată, cu ajutorul plăcii triplu stratificate, s-a obţinut o suprafaţă a betonului de o calitate superioară în zona planşeelor.

O altă provocare pentru care inginerii Hunnebeck au oferit o soluţie rapidă şi adaptată la nevoia din şantier a fost colţul clădirii. Pentru zona respectivă, s-a propus utilizarea sistemului de eşafodaj ID15 şi montarea acestuia de la etajul II până la etajul X al clădirii. Un mare avantaj al sistemului ID15 este reprezentat de manipularea rapidă a acestuia prin faptul că montarea se poate realiza de către o singură persoană, utilizând sistemul de blocare cu pene. Turnul de eşafodaj se construieşte cu ajutorul a doar 6 componente standard iar capacitatea portantă ridicată este până la 200 kN/turn de eşafodaj, la o dimensiune redusă a secţiunii transversale (1,0 m x 1,0 m). Podinile ID15 sunt fixate cu siguranţe integrate împotriva răsturnării şi cresc rapiditatea asamblării verticale şi demontării.

La finalul proiectului, datele analizate au arătat, că utilizând sistemul Topec în comparţie cu un sistem clasic de cofrare, timpul de cofrare a fost redus cu cca. 60 % şi utilizând un număr de 4 lucrători, suprafaţa realizată/zi a fost de 200 mp.

Fiind un proiect de mare anvergură pe harta construcţiilor din Capitală, dezvoltarea Sema Parc a fost axată pe un timp optim de execuţie şi pe folosirea unor materiale şi soluţii de cea mai bună calitate. Astfel, din experienţa Hunnebeck România, un pachet global de produse şi servicii adaptat individual poate face diferenţa între rentabilitatea unui cofraj sau a unui amplasament de schele şi poate influenţa major costul şi timpul de realizare a unui proiect. În plus, cu ajutorul serviciilor profesionale din oferta Hunnebeck, precum panotajul şi de optimizare a cantităţii de echipamente din şantier, clientul primeşte o valoare adăugată dovedită, care se traduce prin economii majore de timp şi costuri reflectate.

Hunnebeck România este parte a companiei germane Hunnebeck, una dintre mărcile de tradiţie din portofoliul grupului american Brand Safway. Hunnebeck, cu sediul în Europa, a luat naştere în urmă cu peste 90 de ani, în 1929, şi este unul dintre principalii furnizori europeni de echipamente de cofraj, schele şi sisteme de siguranţă caracterizate de o calitate înaltă, flexibilitate şi rentabilitate. Hunnebeck oferă, de asemenea, o gamă largă de servicii destinate proiectelor, variind de la inginerie, logistică de şantier, servicii de curăţenie şi reparaţii, instruire a utilizatorilor şi servicii de cofraj până la dezvoltarea completă a proiectului. Hunnebeck este parte a diviziei de cofraj din cadrul Brand Safway, divizie ce include şi SGB (OrientulMijlociu / Asia) şi Aluma Systems (America de Nord şi America Latină).

În România, Hunnebeck deţine două sedii şi depozite în Bucureşti - Rudeni şi în apropiere de Cluj-Napoca - Căpuşu Mare, în cadrul cărora activează cca. 80 de angajaţi.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional