Cererile înregistrate la primăriile din toată ţara se ridică la 100.000 de apartamente pentru tineri în regim de închiriere
Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) dispune în acest an, de un buget total de 186,17 milioane de lei (aproximativ 45 milioane de euro) pentru construcţia de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere, la jumătate faţă de nivelul anului 2009.
Pentru acest an, ANL are finanţare pentru finalizarea a 3.000 locuinţe pentru tineri, iar în execuţie vor mai fi 20.000 de locuinţe, ne-au mai spus reprezentanţii ANL.
Conducerea ANL ne-a declarat că, în 2009, au fost finalizate 3.455 de locuinţe pentru tineri şi 592 de locuinţe prin credit ipotecar. Valoarea totală a locuinţelor destinate închirierii şi recepţionate în anul 2009 este de 451 milioane de lei.
Ca să acopere cererile pentru construcţia de locuinţe destinate închirierii către tineri, Ministerul Dezvoltării doreşte să construiască, în următorii trei ani, aproximativ 100.000 de locuinţe.
Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a decis că fonduri suplimentare în acest scop pot fi obţinute prin vânzarea locuinţelor finalizate către chiriaşi.
Doamna Udrea a declarat: "Vrem să vindem, în condiţii avantajoase pentru chiriaşi, aproximativ 20.000 de locuinţe ANL. Suma totală pe care estimăm că o vom obţine este de circa jumătate de miliard de euro. Cu banii obţinuţi vom construi alte locuinţe pentru tineri. Ne-am propus ca, în trei ani, să realizăm circa 100.000 de apartamente pentru tineri în regim de închiriere. Acesta este nivelul actual al cererilor înregistrate de la primăriile din toată ţara. Ca să facilităm vânzarea acestor locuinţe, vom modifica legea de funcţionare a ANL astfel încât chiriaşii să poată accesa programul Prima Casă".
Preţuri de vânzare între 19.000 şi 36.000 de euro
Preţurile la care se vor scoate la vânzare locuinţele ANL sunt extrem de avantajoase. Elena Udrea susţine că autorităţile au decis ca preţul de vânzare solicitat să acopere în totalitate costul de construire a noilor locuinţe. Domnia sa a explicat: "Pentru locuinţele pe care le vom scoate la vânzare în acest an de exemplu, luăm în considerare preţurile de construire a locuinţelor ANL pentru tineri din semestrul II 2009, rezultate în urma licitaţiilor. Astfel, avem o valoare medie de 19.140 de euro pentru garsoniere, 26.950 de euro pentru apartamentele de două camere şi 36.014 euro pentru apartamentele de trei camere. Din aceste preţuri, se scad valorile de amortizare, care se calculează în funcţie de vechimea imobilului respectiv, şi rezultă preţul final de vânzare către chiriaşi. Desigur, fiecare primărie va decide dacă va scoate la vânzare terenul către chiriaşi, dacă îl concesionează sau dacă îl dă în folosinţă gratuită".
După modificarea legii, actualii locatari ANL vor putea achiziţiona apartamentele după minim un an de închiriere, faţă de prevederile actuale care stipulează o perioadă de minim trei ani. În plus, din actuala lege, vor fi eliminate condiţiile privind veniturile chiriaşilor, care nu trebuie să depăşească dublul salariului mediu brut.
Elena Udrea a concluzionat: "Nu toţi chiriaşii îşi vor putea permite să cumpere aceste locuinţe. Aceasta a fost şi ideea stabilirii acestor preţuri şi accesului la credite prin Prima Casă. Vrem să aibă cât mai mulţi acces la aceste locuinţe pentru că statul are nevoie de bani ca să construiască altele. Cumpărarea lor nu este o obligativitate ci un drept. Cine nu îşi permite să cumpere, poate rămâne, în continuare, chiriaş".
Locuinţele ANL sunt mai ieftine cu 50% decât cele scoase la vânzare pe piaţa liberă
Raportat la nivelul actual de preţ pentru locuinţe similare, scoase la vânzare pe piaţa imobiliară, apartamentele ANL sunt mai ieftine cu 50%. Tot cu aproape 50% mai ieftine faţă de cele de pe piaţă sunt şi locuinţele construite de ANL prin credit ipotecar.
Elena Udrea a explicat de ce s-a renunţat la vânzarea acestor locuinţe la preţul pieţei, stabilit de evaluatori: "Statul nu doreşte să facă profit de pe urma vânzării acestor locuinţe. Vorbim de un program social. Fondurile obţinute sunt destinate tot construirii de locuinţe pentru tineri. În plus, locuinţele trebuie să fie accesibile la cumpărare celor care stau cu chirie şi care sunt tineri cu venituri limitate. Cu aceste preţuri şi prin oferirea accesului la credite prin Prima Casă, noi sperăm să impulsionăm vânzarea şi să strângem fonduri la bugetul de stat".
Domnia sa a subliniat că este posibil ca mulţi chiriaşi, din cauza veniturilor limitate, să nu poată accesa un credit prin Prima Casă. Ei vor rămâne în continuare chiriaşi, până când va fi posibilă achiziţia. Ministrul Dezvoltării a subliniat că preţurile avansate pentru apartamentele ANL sunt cele de construire şi nu includ valoarea terenurilor. De asemenea, chiriaşii ANL vor plăti TVA la achiziţia locuinţelor. După cumpărare, apartamentele nu pot fi revândute pe o perioadă de minim cinci ani.
Diferenţa de preţ între locuinţele pentru tineri şi cele prin credit ipotecar construite de ANL constă în finisaje şi suprafaţă. Locuinţele închiriate au finisaje modeste şi suprafeţe construite între 40 şi 70 mp. Apartamentele din programul pe credit ipotecar au suprafeţe mai mari şi finisaje de o calitate superioară, mai susţine ministrul Dezvoltării.
Casele din Henri Coandă vor fi gata în acest an
Conducerea ANL ne-a declarat că lucrările de construcţii la toate casele din ansamblul Henri Coandă se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. În toamna anului trecut, Primăria Capitalei a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi a drumurilor aferente ansamblului "Henri Coandă". Fondurile necesare investiţiei sunt în valoare de 325.482.388 de lei (aproximativ 76 milioane de euro) şi vor fi alocate în două etape. Durata de realizare a investiţiei este de 18 luni.
Cartierul este întins atât în zona administrativ-teritorială a sectorului 1, cât şi în cea a oraşului Voluntari. Primăria sectorului 1 a câştigat, în instanţă, dreptul de a nu investi în infrastructura acestui cartier. Judecătorii au decis că cea care trebuie să realizeze toate lucrările de infrastructură este Primăria Capitalei.
Henri Coandă va fi cel mai frumos cartier al Bucureştiului, bine plasat în zona de nord a Capitalei, şi care se întinde pe circa 116 hectare de teren. Henri Coandă prevede construcţia a 1.111 de case. Acestea au arii construite desfăşurate cuprinse între 120 mp şi 340 mp şi vor beneficia de curte, terase, garaj sau locuri de parcare. În sectorul 1, vor fi realizate 522 de locuinte, iar în zona oraşului Voluntari se vor construi 589 de case.
Şi locuinţele din cartierul Brâncuşi, situat în zona Drumul Taberei, vor fi finalizate până la sfârşitul lunii iunie a acestui an. În acest ansamblu, ANL construieşte un număr total de 360 de apartamente prin credit ipotecar, pe lângă cele aproape 2000 de locuinţe oferite spre închiriere tinerilor. Apartamentele vândute prin credit ipotecar sunt cu o cameră (126), două camere (147) şi cu trei camere (87 apartamente). Acestea sunt dispuse în cinci blocuri cu regim de înălţime subsol, parter şi trei-patru etaje.
Dată fiind nevoia crescută de locuinţe, agenţia a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru identificarea unui număr cât mai mare de terenuri disponibile în scopul realizării proiectelor de construcţii. În acest sens, ANL a transmis o serie de adrese către consiliile locale şi judeţene din ţară prin care va solicita terenuri libere de orice sarcină, care pot fi utilizate pentru construcţia de locuinţe.
În condiţiile în care cererea de locuinţe rămâne ridicată, iar accesul la o locuinţă este sever limitat de criza financiară, promovarea programelor de construcţii de locuinţe reprezintă o prioritate şi depinde de identificarea şi punerea terenurilor necesare la dispoziţia agenţiei, ne-au mai spus oficialii ANL.
Ministerul Dezvoltării mai vrea să construiască 25.000 de case în mediul rural
Ministerul Dezvoltării a mai anunţat lansarea unui nou program "Renaşterea Satului Românesc - 10 case pentru specialişti", destinat angajaţilor în sistemul public din mediul rural. Locuinţele, aproximativ 10 pentru fiecare comună, vor fi construite şi închiriate acestora doar pe durata contractului de muncă şi nu se vor putea vinde. Proiecţiile ministerului au pornit de la cifra estimată de 10 case în fiecare comună, ceea ce conduce la un număr total de 25.000 de case în următorii trei ani. Cifra va varia în funcţie de solicitările administraţiilor publice locale, putând urca până la maxim 15. Valoarea unei case va fi de circa 30-35.000 de euro.
Proiectul Ministerului Dezvoltării de a vinde locuinţele ANL către chiriaşi la preţul de cost al construcţiei a stârnit vii reacţii în piaţa imobiliară. Majoritatea agenţilor imobiliari susţin că această acţiune de amploare distorsionează piaţa din cauza preţului mic de vânzare, care nu include şi valoarea terenului şi costurile de realizare a utilităţilor. Agenţii imobiliari nu cred că terenul alocat ansamblurilor ANL va fi vândut către chiriaşi.
Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu consideră că aceste preţuri sunt prea mici pentru Bucureşti şi prea mari pentru multe oraşe din provincie: "Nu cred că ministerul va reuşi să vândă toate locuinţele pentru că nu toţi chiriaşii se încadrează în condiţiile de eligibilitate impuse de bănci în programul Prima Casă, din cauza veniturilor limitate. În plus, includerea acestui proiect în programul Prima Casă va acapara o parte din resursele aferente tranzacţiilor de pe piaţa liberă".