Nouă platformă paneuropeană de investiţii pentru locuinţe accesibile şi durabile
Locuinţe / 16 mai

Comisia Europeană şi BEI colaborează cu băncile naţionale de promovare din Europa şi cu instituţiile financiare internaţionale pentru dezvoltarea de noi oportunităţi de finanţare în domeniu
Comisia Europeană şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) colaborează cu băncile naţionale de promovare din Europa (BNP) şi cu instituţiile financiare internaţionale (IFI) pentru a dezvolta noi oportunităţi de finanţare pentru locuinţe accesibile şi durabile în întreaga Europă, informează Executivul de la Bruxelles.
Comisarul european pentru energie şi locuinţe, Dan Jorgensen, şi preşedinta Grupului BEI, Nadia Calvino, au evidenţiat în luna martie, în cadrul Forumului Grupului BEI, desfăşurat la Luxemburg, importanţa abordării uneia dintre cele mai presante preocupări ale cetăţenilor şi guvernelor din Uniunea Europeană, pledând pentru un efort paneuropean care să reunească actori locali şi naţionali, publici şi privaţi în vederea catalizării finanţării şi a acţiunilor urgente în cadrul viitorului Plan european pentru locuinţe accesibile al Comisiei.
Dan Jorgensen a afirmat: "Asigurarea unor locuinţe mai accesibile şi mai durabile este o problemă presantă. Comisia le va permite statelor membre să majoreze fondurile de coeziune pentru locuinţe la preţuri accesibile şi să se asigure că normele noastre privind ajutoarele de stat sprijină mai bine obiectivul nostru de a obţine locuinţe mai accesibile. UE mobilizează deja fonduri substanţiale, de exemplu prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, dar nu ne vom opri aici. Începem colaborarea cu BEI, băncile naţionale de promovare şi instituţiile financiare internaţionale în vederea creării unei platforme paneuropene de investiţii pentru a atrage mai multe fonduri publice şi private pentru locuinţe. Şi, împreună cu Parlamentul European, ne vom consulta intens cu statele membre, oraşele, regiunile şi toate părţile interesate pentru a pune în aplicare Planul european pentru locuinţe la preţuri accesibile".
La rândul său, Nadia Calvino, a spus: "Posibilitatea de a-şi permite o casă confortabilă şi caldă este o dorinţă care uneşte fiecare familie şi fiecare comunitate din Europa. A face posibil acest lucru pentru cetăţenii noştri este o responsabilitate socială şi o provocare fiscală. Este, de asemenea, fundamentul oricărei economii productive. De aceea, noi, cei din cadrul Grupului BEI şi al Comisiei Europene, lucrăm la viteză maximă la o iniţiativă paneuropeană care va fi deschisă şi altora pentru a se alătura".
Apelul celor doi oficiali vine pe măsură ce Grupul BEI finalizează lucrările la planul de acţiune pentru locuinţe accesibile şi durabile, cu investiţii planificate de aproximativ 10 miliarde de euro în următorii doi ani. Planul BEI va sprijini eforturile locale şi naţionale de a construi locuinţe mai accesibile, de a renova fondul locativ existent pentru a fi mai eficient din punct de vedere energetic şi de a încuraja materialele şi echipamentele de construcţie mai durabile şi mai inovatoare, conform sursei citate.
BEI a lansat, de asemenea, un portal privind locuinţele, un ghişeu unic pentru a sprijini beneficiarii finali să aibă acces la consiliere şi finanţare. Investiţia Grupului BEI vizează livrarea a 1,5 milioane de locuinţe noi sau renovate în întreaga Europă. Planul de acţiune al BEI şi portalul sunt elemente esenţiale pentru platforma paneuropeană de investiţii, care va fi deschisă şi altor actori, precum băncile naţionale de promovare şi instituţiile financiare internaţionale. Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare şi-a manifestat, de asemenea, interesul de a participa.
Sondaj BEI: Lipsa locuinţelor la preţuri accesibile în Europa - o preocupare din ce în ce mai mare
Lipsa locuinţelor la preţuri accesibile în Europa, în special în oraşele mai mari, este evidenţiată ca o preocupare din ce în ce mai mare în ceea ce priveşte creşterea economică şi productivitatea Europei, conform unui sondaj privind investiţiile, realizat de Grupul BEI în baza feedback-ului primit de la aproximativ 13.000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) europene. Analiza constată, de asemenea, productivitatea scăzută şi inovaţia insuficientă în sectorul european al construcţiilor, sporind costul şi timpul de realizare a proiectelor de locuinţe. În acelaşi timp, costul energiei şi impactul emisiilor de dioxid de carbon reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Două treimi din consumul de energie al gospodăriilor sunt utilizate pentru încălzirea locuinţelor şi, având în vedere că 46 de milioane de europeni trăiesc în sărăcie energetică, eficienţa energetică a fondului locativ european este un obiectiv-cheie, notează sursa citată.
În strânsă colaborare cu Comisia şi cu noul său grup operativ pentru locuinţe în contextul Planului european pentru locuinţe accesibile, precum şi cu statele membre, regiunile, oraşele şi băncile naţionale de promovare şi instituţiile financiare internaţionale, Grupul BEI urmăreşte să sporească oferta de locuinţe accesibile şi durabile în UE. Abordarea se bazează pe patru piloni, care oferă cadrul general pentru măsurile următoare: parteneriate cu Comisia Europeană şi cu băncile şi instituţiile naţionale de promovare/IFI pentru facilitarea accesului la finanţare şi consiliere, pe baza complementarităţii cu structurile şi produsele existente; implementarea la nivelul UE - extinderea domeniului de aplicare regional al sprijinului acordat de Grupul BEI, cu accent pe ţările UE cu sisteme de locuinţe mai puţin mature şi cu nevoi mari nesatisfăcute, în care o componentă consultativă consolidată va completa finanţarea; abordarea bazată pe lanţul valoric - deschiderea către noi tipuri de proiecte locative, de la inovarea în construcţii la dezvoltarea imobiliară şi la proprietate, cu garanţii politice; mobilizarea sectorului privat - extinderea bazei de clienţi pentru a include promotori privaţi, cu scop lucrativ
În iulie 2024, nou-înfiinţatul Grup operativ pentru locuinţe al Grupului BEI a organizat un eveniment de lansare la care au participat aproximativ 300 de părţi interesate din sectorul public şi privat pentru a discuta despre extinderea sprijinului financiar pentru locuinţe accesibile şi durabile în întreaga UE. Evenimentul a fost urmat, în toamnă, de reuniuni tehnice cu părţile interesate pentru a contribui la crearea unei platforme paneuropene de investiţii, alături de Comisie.
Plan pentru locuinţe la preţuri accesibile
Comisia Europeană este activă în domeniul locuinţelor, cu sprijin prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, al fondurilor politicii de coeziune, al InvestEU, al LIFE şi al programului Orizont Europa, printre altele. Comisia va publica primul său plan european pentru locuinţe la preţuri accesibile, care va oferi asistenţă tehnică oraşelor şi statelor membre şi se va axa pe investiţiile şi competenţele necesare. În special, Comisia va elabora o strategie europeană pentru construcţia de locuinţe pentru a sprijini oferta de locuinţe, va institui platforma paneuropeană de investiţii pentru locuinţe accesibile şi durabile, va efectua o analiză a impactului speculaţiilor cu locuinţe, va sprijini statele membre să dubleze investiţiile planificate în cadrul politicii de coeziune în locuinţe accesibile, va aborda problemele sistemice legate de închirierea de locuinţe pe termen scurt şi va face propuneri pentru a aborda utilizarea ineficientă a fondului locativ actual şi va revizui normele privind ajutoarele de stat pentru a permite măsuri de sprijinire a locuinţelor, în special pentru eficienţa energetică şi locuinţele sociale.