Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2022

ANEVAR:Studiile pentru stabilirea valorilor impozabile ale proprietăţilor vor genera situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate

S.B. Ştirile Zilei /

Studiile pentru stabilirea valorilor impozabile ale proprietăţilor vor genera situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România a emis un punct de vedere cu privire la discuţiile din spaţiul public cu privire la schimbarea sistemului de impozitare a proprietăţilor imobiliare prin care valoarea impozabilă va fi preluată din "Grila notarilor", afirmând că studiile pentru stabilirea valorii impozabile a proprietăţilor vor genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situaţie care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăţi statului în stabilirea şi colectarea impozitelor.

"Documentul invocat se numeşte "Studiu de piaţă" şi, conform Codului fiscal, trebuie să conţină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent.

Conform modificării Codului fiscal din decembrie 2021, prin Legea nr. 308/2021, elaborată fără consultarea ANEVAR, "Studiul de piaţă va fi întocmit de către experţi evaluatori autorizaţi". Astfel, precizăm că aceste studii de piaţă care se vor întocmi pentru anul 2023 sunt asimilate analizei pieţei imobiliare şi nu includ niciun proces de estimare a valorii proprietăţilor, ci doar o prezentare din informaţiile publice a datelor privind preţurile minime consemnate în anul anterior.

Trebuie evidenţiat faptul că în zonele unde nu există pieţe active (în care nu sunt înregistrate tranzacţii) sau pe segmentele de piaţă unde nu au fost tranzacţii, studiile nu vor prezenta valori.

Considerăm că utilizarea acestor studii pentru stabilirea valorilor impozabile a proprietăţilor va genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situaţie care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăţi statului în stabilirea şi colectarea impozitelor.

Opinăm că sistemul actual de estimare a valorilor impozabile poate fi adaptat astfel încât să se asigure obiectivele asumate prin PNRR de trecere a valorii impozabile spre valoarea de piaţă, dar nu prin utilizarea studiilor de piaţă menţionate în Codul fiscal şi ne exprimăm disponibilitatea acordării sprijinului în aceste demersuri" spun cei de la ANEVAR.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii