Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2024

Artom Steel Tubes investeşte, în 2024, peste şase milioane de euro pentru accelerarea decarbonizării

S.B. Ştirile Zilei /

Adrian Popescu

Adrian Popescu

Artom Steel Tubes anunţă investiţii de peste şase milioane de euro în 2024 pentru optimizarea măsurilor de reducere a emisiilor de carbon şi a consumului de combustibil.

În acest sens, a încheiat parteneriate cu o serie de furnizori consacraţi în industria metalurgică din Europa, care vor asigura retehnologizarea unor procese de producţie.

În următorii doi ani, industria metalurgică va trebui sa facă eforturi financiare uriaşe pentru demararea proiectelor majore de schimbare a tehnologiilor, în ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă. Instituţiile europene impun trecerea la oţelul verde cu emisii zero, prin înlocuirea cărbunelui cu gazul natural şi a gazului metan cu hidrogenul obţinut prin tehnologii verzi, dar şi retehnologizarea fluxurilor de oţel din minereul de fier şi cărbune. Uniunea Europeană a permis ţărilor membre să acorde ajutoare de stat pentru modernizarea companiilor, însă, în lipsa acestora, am recurs noi la eforturi financiare pentru a asigura accelerarea proceselor de decarbonizare a uzinelor noastre", a declarat Adrian Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie Artrom Steel Tubes.

Întreprinderea a început procesul de modernizare a cuptorului de încălzire a blocurilor pentru formarea ţevilor în vederea laminării, cu sprijinul companiei italiene SMS Spa, parte a SMS Group şi a Vesuvius Europe GmbH, ambele cu experienţă semnificativă în domeniul industrial. Procesul presupune refacerea completă a zidăriei, folosind materiale refractare de ultimă generaţie, precum şi instalarea unui nou set de arzătoare radiante de tip SMS RADFlame HY2, a unui sistem nou de control al combustiei şi înlocuirea nivelului de automatizare.

"Arzătoarele de tip SMS RADFlame, cu tipul de ardere poziţionat în partea superioară, vor asigura flacără uniformă, extinsă, astfel încât căldura să fie distribuită eficient în interiorul cuptorului. Această configuraţie hibridă determină reducerea suplimentară semnificativă a emisiilor de carbon, având şi flexibilitatea de a funcţiona cu hidrogen şi gaz natural în orice procent în amestecul de combustibil'', arată oficialii companiei italiene SMS Spa.

Modernizarea cuptorului permite diminuarea consumului de gaze naturale, care influenţează în mod direct reducerea amprentei de carbon a uzinei de ţevi. Procesul susţine, de asemenea, posibilitatea utilizării hidrogenului, care va contribui la neutralitatea climatică. Retehnologizarea va fi finalizată pe parcursul acestui an.

De asemenea, un alt demers al întreprinderii vizează eficientizarea şi decarbonizarea producţiei proprii de oţel folosit pentru fabricarea ţevilor, precum şi a reducerii semnificative a costurilor de producţie aferente fluxului de fabricaţie din cadrul uzinelor din Reşiţa şi Slatina. Chiar dacă tehnologia utilizată în acest sens, în prezent de Artrom, perminte ca prin reciclarea deşeurilor feroase, să se obţină oţel cu amprentă scăzută de carbon, reducerea impactului asupra mediului şi în ceea ce priveşte acest proces e considerat prioritar în strategia de dezvoltare a companiei. În acest scop, furnizorul german Badische Sthal Engeniering, care a contribuit la modernizarea oţelăriei de la Reşiţa, asigură efectuarea unui studiu tehnico-economic amplu pentru identificarea soluţiilor care vor sta la baza viitoarelor investiţii ale companiei în această direcţie. Proiectul se încadrează în termenii Greenhouse Gas Protocol (EU-2001), Scopul 1 şi 2, privind reducerea cu 25% a emisiilor de carbon.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional