Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2022

AVISON YOUNG:Suprafaţa totală de birouri închiriată în primele 9 luni ale anului 2022, similară cu cea a anului anterior

S.B. Ştirile Zilei /

Suprafaţa totală de birouri închiriată în primele 9 luni ale anului 2022, similară cu cea a anului anterior

Piaţa spaţiilor de birouri este rezilientă la evenimentele geo-politice şi îşi menţine un nivel de activitate similar anului anterior, cu un total de 215.000 mp tranzacţionaţi în primele 9 luni ale anului în curs.

În prezent, stocul modern de spaţii de birouri a ajuns la 3,5 de milioane mp, în timp ce rata de neocupare s-a menţinut în jurul valorii de 11.6%. De asemenea, cca. 105.000 mp de birouri au fost finalizaţi în primele 9 luni ale anului 2022, conform raportului Avison Young. Lista cladirilor finalizate include următoarele dezvoltari: două clădiri amplasate în complexul Sema Parc, Oslo şi London, totalizând 31.400 mp, precum şi AFi Tech Park 2 (24.500 mp), amplasate în zona de centru-vest, Tandem (21.000 mp) şi H Tudor Arghezi (6.800 mp) în centru, iar în zona de nord prima faza a proiectului @Expo B1-B2 (21.000 mp). Până la sfârşitul anului mai sunt anunţate spre finalizare One Cotroceni Park 2 precum şi faza a 2-a complexului Equilibrium, cele două proiecte urmând să aducă pe piaţă în jur de 54.000 mp.

"În total, în primele 9 luni ale anului în curs, activitatea totală de închiriere se situează în jurul cifrei de 215.000 mp, înregistrând o uşoara creştere comparativ cu perioada similară a anului 2021 când au fost tranzacţionaţi aproximativ 211.700 mp. Ca să rămânem tot într-o zonă optimistă, contractele de reînchiriere au înregistrat de asemenea, o uşoară scădere din ponderea activităţii totale de închiriere, de la 36% în anul anterior la 34% în anul curent.

În următoarea perioadă, ţinând cont de pipeline-ul redus, vom asista la tranzacţii şi cereri de oferte în care se vor analiza din ce în ce mai mult una-două clădiri noi versus o serie de spaţii în clădiri mai vechi, chiriaşii fiind nevoiţi să facă o analiză temeinică între două tipuri de produse diferite. Costurile de amenajare ale spaţiilor de birouri vor înclina balanţa către un produs sau celălalt, precum şi tot ce tine de eficienţa energetică a clădirii şi costurile de exploatare ale spaţiului" a explicat Otilia Bordei, Head of Office Agency în cadrul Avison Young.

Chiria headline, contractuală, din zona centrală de afaceri (CBD) este în continuare evaluată la 19 euro/mp/lună, cu o usoara tendinţă de creştere pentru sfârşitul anului 2022, când estimăm o creştere în medie cu 1-1.5 euro/mp/lună. Pachetul stimulentelor financiare a redus chiria contractuală cu 15-20% în funcţie de suprafaţa închiriată, perioada contractuală, numărul lunilor libere de plată a chiriei sau contribuţia proprietarului la amenajarea spaţiului închiriat.

Având în vedere numărul mic de proiecte care urmează a fi finalizate în anul 2023, precum şi incertitudinea ridicată asupra proiectelor anunţate în intervalul 2024-2025, consultanţii Avison Young recomandă companiilor să înceapă procesul de evaluare a opţiunilor de mutare într-o nouă locaţie cu cel puţin 12 luni înainte de finalizarea unui ciclu de închiriere. La lipsa acută a noilor proiecte de birouri, în prezent se adaugă costurile crescute în construcţii şi timpii ridicaţi în amenajarea spaţiilor de birouri din cauza dificultăţilor privind securizarea echipamentelor si a noului mobilier.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective