Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

BUCUREŞTIInvestitorii privesc cu mare interes zona Chitila

C.P. Ştirile Zilei /

Investitorii se reorientează spre cartierele Chitila şi Bucureştii Noi, atraşi de infrastructura bună, terenurile cu preţuri rezonabile, lipsa aglomeraţiei şi disponibilitatea administraţiei locale de a sprijini investiţiile private.

Experţii imobiliari care susţin această premisă au argumente tehnice solide. În primul rând, luna iulie aduce două noi staţii de metrou pe magistrala 4, respectiv Pajura şi Parc Bazilescu, care vor completa traseul Gara de Nord - 1 Mai în zona de Nord-Vest a Capitalei, oferind acces direct la metrou cartierelor Chitila şi Bucureştii Noi, în timp ce primarul general al Capitalei anunţă proiectul unei autostrăzi suspendate de 52 de kilometri, care ar urma să pornească din partea de nord a oraşului, în zona Petricani-Chitila, şi să ajungă la intersecţia cu Autostrada Bucureşti-Piteşti.

În al doilea rând, dezvoltatorii de rezidenţiale încep să profite de scăderea preţurilor la terenuri pentru a iniţia proiecte mai mici, dar de calitate, într-o zonă cu infrastructură bună şi a cărei dezirabilitate va creşte exponenţial din august, când investitorii britanici de la Nova Imobiliare se pregătesc să inagureze prima etapa a "The Colosseum", cel mai mare mall din Europa, care se construieşte de-a lungul şoselei Chitila.

"Zona Chitila - Bucureştii Noi - Dămăroaia va fi una dintre cele mai dinamice zone ale capitalei în anii următori. Această parte a oraşului va beneficia de lucrările masive de infrastructură deja finalizate sau în curs de finalizare precum inaugurarea noii porţiuni din centură ce leagă DN 7 de DN 1A, extinderea liniei de metrou M4, refacerea completă a Şoselei Chitila. Toate acestea vor facilita accesul atât către centrul oraşului, cât şi către partea de nord, ceea ce va duce la o dezvoltare puternică a segmentelor de retail şi de rezidenţial", spune Andrei Văcaru, Senior Consultant Jones Lang LaSalle România.

Potrivit lui Carmen Ravon, consultant King Sturge, cartierul Chitila este singura zonă din Bucureşti cu potenţial real de dezvoltare din punct de vedere imobiliar. "Există multe terenuri bune în zonă pe care, pe termen mediu şi lung, vor apărea noi complexe rezidenţiale. Dezvoltatorii sunt atraşi de infrastructura destul de bună, de planurile de îmbunătăţire a reţelei de transport în comun, dar şi de accesul facil la centrul oraşului şi către aeroport", spune Ravon.

Dezvoltarea zonei de nord-vest a Bucureştiului este sprijinită şi de politica investiţională a autorităţii locale, Sectorul 1 fiind, potrivit primarului Andrei Chiliman, printre puţinele administraţii publice din România care în perioada de criză 2009-2010 a dirijat resursele bugetului local în investiţii menite să salveze şi să creeze locuri de muncă.

"Politica de investiţii ne-a transformat în zona administrativă cu cea mai dinamică dezvoltare economică din România", spune Chiliman, care a cuantificat deja primele rezultate ale programului de dezvoltare urbană început în 2009: 140 de blocuri reabilitate termic, spaţii verzi extinse, infrastructură rutieră pusă la punct şi parteneriate eficiente cu marii investitori privaţi.

Această nouă zona de interes atât din punct de vedere al aspectului urbanistic, cât şi ca potenţial de dezvoltare economică, a atras deja o serie de investiţii importante: trei mall-uri anunţă deschideri în zonă, Baumax a deschis deja un nou magazin tot pe Şoseaua Chitila, iar alţi noi investitori plănuiesc proiecte de anvergură atât pe segmentul office, cât şi pe cel rezidenţial.

"Consider că firmele private sunt entităţile economice care pot scoate România din criză şi de aceea voi sprijini orice proiect de anvergură cum este Colosseum", spune Chiliman.

Mall-ul Colosseum va include, pe o suprafaţă totală de 190.000 m2, un mall cu 480 de magazine şi un parc de retail autonom, deservite de peste 10.000 locuri de parcare gratuite. Terenul destinat noului proiect, cu o suprafaţă de peste 600.000 m2, se întinde de-a lungul Şoselei Chitila. Investiţia totală, care depăşeşte 350 milioane de euro, va crea peste 5.000 de locuri de muncă. Noul mall aduce cu sine îmbunătăţiri semnificative ale infrastructurii rutiere şi de acces: lărgirea Şoselei Chitila cu încă două benzi, intersecţia semaforizată deja realizată, extinderea liniei de tramvai, acces dinspre Târgovişte şi Bucureşti prin pasaj subteran, îmbunătăţirea şoselei Godeanu.

"The Colosseum va fi singurul centru comercial de mare anvergură dintr-o zonă care concentrează o putere de cumpărare ridicată, dacă luăm în calcul apropierea de zonele de vile din Mogoşoia, Chitila, Buftea şi Corbeanca. Locaţia este excelentă pentru că se poate accesa atât din centrul capitalei, fiind la 10-15 minute din Piaţa Victoriei indiferent de ora la care parcurgi traseul, dar şi de pe şoseaua de centură, pe care se circulă în prezent pe patru benzi pe anumite porţiuni. Toate acestea vor fi ancore puternice pentru tot mai mulţi investitori, iar zona va cunoaşte o expansiune similară cu cea din anii trecuţi din Băneasa şi Pipera. Şoseaua Chitila va fi noul DN1", a declarat Carmen Ravon.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional