Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2024

Campioni la rispirea apei

Perspective /

Campioni la rispirea apei
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Ţara noastră, alături de Bulgaria şi Italia, se află în vârful clasamentului privind pierderile de apă, cu un procent de aproximativ 40% de apă necontorizată şi nefacturată, potrivit datelor puse la dispoziţie de EurEau - Federaţia Europeană a Asociaţiilor Naţionale de Servicii de Apă, citate de o companie globală de tehnologie a apei. Conform sursei citate: "Germania, Luxemburg, Olanda şi Danemarca se numără printre cele mai performante ţări, cu pierderi minime de apă şi, implicit, un consum minim de energie şi emisii de CO2. Există, însă, şi ţări precum Bulgaria, Italia şi România, care au un procent de apă necontorizată şi nefacturată de aproximativ 40%. La nivel european, din patru pahare de apă curată extrase şi produse, unul se pierde pe traseul spre clientul final şi nu ajunge niciodată la robinet. Acest lucru are impact nu doar asupra investiţiilor companiilor de utilităţi, ci şi asupra facturilor la apă, costurile pierderilor fiind inevitabil transferate către clienţii finali, consumatorii".

  Apa necontorizată nu iroseşte doar resurse hidrice, ci şi energia utilizată sau emisiile de carbon folosite pentru extragerea şi distribuirea apei. Astfel, industria apei este responsabilă pentru 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, iar pierderile totale dintr-un an ar putea acoperi consumul mediu al populaţiilor Austriei şi Germaniei la un loc. "An de an, pierderile necontorizate de apă pe plan european ajung la o cantitate de CO2 egală cu cea produsă de peste 664 de mii de zboruri Paris - New York. Este important să luăm această informaţie în considerare, pentru că doar prin remedierea scurgerilor, spargerilor sau prin gestionarea corectă a presiunii apei putem contribui direct la acţiunile României de atingere a neutralităţii emisiilor de carbon până în 2050", a explicat Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.

  Companiile de utilităţi din România au, începând cu luna martie, la dispoziţie un "Calculator pentru pierderile de apă", o platformă gratuită, intuitivă şi interactivă, dezvoltată de către Xylem, care utilizează date independente puse la dispoziţie de către Agenţia Europeană de Mediu şi Comisia Europeană. Calculatorul identifică impactul pierderilor de apă, dar şi pierderile de energie şi emisiile de CO2 asociate acestora, simulând, totodată, economiile care pot fi rezultate din implementarea de noi tehnologii de gestionare a apei, precum contoare de apă inteligente, platforme digitale, evaluări ale conductelor şi pompe eficiente energetic, pentru prevenirea presiunii prea mari, care poate creşte riscul spargerilor în conducte. "Avem astăzi disponibile soluţii pentru a începe tranziţia către zero emisii nete şi pentru a reduce costurile de operare. Un viitor net-zero ar trebui să fie o preocupare prioritară pentru toate industriile dar, cu atât mai mult, pentru industriile puternic poluante. Din păcate, industria apei din România mai are de lucru pentru a realiza tranziţia către zero emisii nete", a completat Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem, o companie globală de tehnologie a apei, cu 23.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri consolidată pro-forma de 8,1 miliarde de dolari în 2023.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Smart City

  Fotoreportaj

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Legea

  Internaţional