Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2020
Abonament gratuit

Christine Lagarde spune că BCE nu este singurul vinovat pentru creşterea preţului la locuinţe

D.B. Ştirile Zilei /

Christine Lagarde spune că BCE nu este singurul vinovat pentru creşterea preţului la locuinţe

Christine Lagarde a reacţionat joi faţă de criticile aduse politicii monetare ultra-relaxate a Băncii Centrale Europene, subliniind că dobânzile negative practicate de BCE nu sunt singurul factor care stă la baza creşterii preţului la locuinţe şi a profitabilităţii reduse a băncilor, transmite Bloomberg.

Dobânda la depozite practicată de BCE este sub nivelul zero de peste cinci ani şi se pare că va rămâne la acest nivel pentru alţi câţiva ani, ceea ce provoacă îngrijorări cu privire la consecinţele negative.

În cursul audierii sale în Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, Lagarde a dat asigurări că oficialii BCE vor acorda o atenţie sporită acestui subiect, dar nu vor accepta să fie consideraţi singurii vinovaţi.

"Nu aş trage concluzia că politica noastră monetară a fost principalul factor care a stat la baza creşterii preţului la locuinţe şi nici principalul factor pentru scăderea profitabilităţii la unele bănci. Poate că a contribuit, dar nu cred că aceasta este o concluzie implicită", a afirmat Christine Lagarde.

În acelaşi timp, ea a admis că BCE nu este singurul responsabil pentru situaţia bună de pe piaţa muncii din zona euro.

"Continuăm să vorbim despre crearea de locuri de muncă şi nu voi utiliza argumentul celor 11 milioane de locuri de muncă create după 2013 pentru că politica monetară a fost unul din mai mulţi factori care au contribuit la acest lucru. Dar, în mod clar, politica monetară poate să fie responsabilă pentru o parte din aceste locuri de muncă", a spus Lagarde.

Preşedintele BCE a mai spus joi că se observă primele semne de stabilizare în zona euro, dar că economia are în continuare nevoie de sprijinul oferit de politica monetare relaxată a BCE.

Lagarde a explicat că o creştere continuă a consumului, scăderea şomajului, care a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, precum şi recordul la ocuparea forţei de muncă asigură economiei din zona euro o bună capacitate de rezistenţă.

"Există primele semne de stabilizare. Indicatorii sunt uşor mai optimişti", a spus Lagarde.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 6 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional