Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2024

Colliers: Livrările de proiecte noi de retail în oraşele cu mai puţin de 100.000 de locuitori sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

A.F. Ştirile Zilei /

Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers

Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers

Piaţa de retail a înregistrat un nivel limitat de livrări în primul semestru din 2023, dar a doua jumătate a anului se anunţă a fi foarte activă, cu aproximativ 260.000 de metri pătraţi anunţaţi spre livrare până la finalul anului, majoritatea în oraşe mici şi mijlocii, arată raportul de piaţă al Colliers privind evoluţia pieţei imobiliare în primele şase luni din 2023, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, analizând structura consumului, după ani de inflaţie ridicată, consumatorii încep să devină mai prudenţi şi să se orienteze mai mult către achiziţii cu un raport bun calitate-preţ. Consultanţii Colliers consideră că nu va scădea neapărat consumul din punct de vedere al volumului de produse achizitionate, însă consumatorii se vor reorienta spre preţuri mai mici.

"Costurile de construcţie încep să se stabilizeze pe măsură ce scăderea preţurilor materialelor se face în sfârşit simţită, iar acest lucru va sprijini şi mai mult valul de expansiune a retailului din ultimii ani. Cel puţin până în 2024, stocul de proiecte anunţate pare destul de solid, majoritatea fiind parcuri de retail, dar sunt anunţate şi proiecte mai mari, care urmează fie să fie livrate, fie să înceapă lucrările de construcţie în curând. Observăm că cea mai mare parte a noilor proiecte vizează mai ales oraşele mici şi mijlocii, dar vedem, de asemenea, un interes crescut şi în oraşele mari. De exemplu, viitorul Promenada Mall al NEPI Rockcastle din Craiova (aproximativ 64.000 de metri pătraţi) este cel mai mare proiect livrat în România de la deschiderea ParkLake în 2016, de catre Sonae Sierra", explică Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers.

Noile proiecte sunt bine primite de piaţă şi se observă un interes puternic din partea chiriaşilor pentru deschiderea de magazine. Si in proiectele dominante mai vechi, din marile oraşe, interesul retailerilor este ridicat mai ales al celor cu concepte de magazin de dimensiuni mai mici sau al mărcilor premium, iar fiecare astfel de centru are deja demult o listă de aşteptare. În consecinţă, rata de neocupare este relativ scăzută sau practic inexistentă în proiectele stabilizate şi dominante. În ceea ce priveşte chiriile, deşi proprietarii aşteapta o creştere a chiriilor de bază pentru a acoperi costurile de dezvoltare mai mari, comercianţii sunt prudenţi în negocieri, având în vedere că indexarea şi creşterea serviciilor comune pun deja presiune pe profitabilitatea lor. Costul serviciilor pe spatiile comune reprezintă un punct de discuţii sensibil, deoarece in unele cazuri, acestea aproape s-au dublat. De exemplu, în parcurile de retail, vedem cresteri de la 1,5-2 euro/ mp la peste 2,5-3 euro/ mp, precizează comunicatul.

Raportându-se la statisticile oficiale publicate recent pentru anul 2022, consultanţii Colliers subliniază că, per ansamblu, a fost un an bun pentru discounteri şi retailerii care vând produse la preţuri accesibile. În ceea ce priveşte consumul general, există unele semne de atenuare a creşterii. Vânzările de produse nealimentare, de exemplu, au crescut cu aproximativ 4% în primul semestru al anului 2023. Cu toate acestea, o mare parte din această creştere se datorează efectelor de bază favorabile şi, de fapt, dacă ne uităm la perioada post-pandemică, primul semestru din 2023 este egal cu mai puţin de o zecime din creşterea înregistrată în 2019.

"În general, nivelul consumului din România a crescut, atât în ceea ce priveşte valoarea , cât şi cantitatea de bunuri cumpărate, iar elementul cheie în această ecuaţie este piaţa forţei de muncă solidă, care a ajutat la menţinerea creşterii salariilor în zona de două cifre (15,7% pe an în mai 2023), rata de creştere depăşind deja rata inflaţiei din primăvara lui 2023. Acest lucru înseamnă că scăderea puterii de cumpărare a avut loc pentru o perioada mai mica de e un an şi jumătate, şi chiar şi în această perioadă, creşterea salariului mediu a fost totuşi destul de robustă", clarifică Liana Dumitru.

Mai departe, în condiţiile în care creşterea salariilor în termeni reali se accelerează, iar intenţiile de angajare ale companiilor se menţin, de asemenea, ferme, consultanţii Colliers consideră că evoluţia consumului ar trebui să rămână în general favorabilă. După ani de inflaţie ridicată, este de asteptat ca şi consumatorii să devină mai prudenţi şi sa mai astepte putin ca preturile sa se stabilizeze inainte de a reveni la vechiul obicei de cumparaturi.

În perspectivă, majoritatea noilor proiecte aşteptate in urmatoarea perioada vor fi în oraşele unde nu exista alte centre de retail sau în noile suburbii ale oraşelor mari, in zone cu un numar mare de locuitori sau cu o putere de cumparare ridicata. Vânzările omnichannel vor consolida sau vor eroda poziţia unui retailer în următorii ani, întrucât combinatia offline-online ofera posibilitatea de a integrapreferinţele personale ale consumatorilor şi ofera mai multa flexibilitate acestora. c . O schimbare a generatiilor ar putea influenta, de asemenea, o serie de aspecte: generaţia Z, crescută în lumea digitală şi cu o atitudine mai conştientă faţă de consum şi ecologie si cu un mod mai atent de a cheltui isi va spune cuvantul din ce in ce mai mult . De asemenea, ne aşteptăm ca salariile în România să continue tendinta ascendenta intr-un ritm mai rapid decât media UE în următorul deceniu, ceea ce va duce probabil la un consum mai mare şi la o preferinta crescută pentru bunurile de lux, care s-ar putea apropia de 90% din media UE, de la sub 80% în prezent, menţionează comunicatul.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii

Internaţional