Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2023

Costurile de administrare a clădirilor de birouri au crescut cu 8% în 2022, şi pot urca la 11% în 2023

D.T. Ştirile Zilei /

Ştefania Baldovinescu, Senior Partner, Property Management

Ştefania Baldovinescu, Senior Partner, Property Management

Costurile de administrare şi întreţinere a clădirilor de birouri administrate de Colliers România au crescut cu 8% anul trecut, aproximativ jumătate din rata inflaţiei la nivel naţional, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Creşterea costurilor cu serviciile în general (inclusiv pe fondul salariilor mai mari) şi îmbunătăţirea prezenţei angajaţilor la birou în comparaţie cu 2021 au creat această dinamică, în timp ce costul utilităţilor (care nu este inclus în toate bugetele) a crescut cu o cifră considerabil mai mare, de aproximativ 50%, pe fondul majorării substanţiale a preţurilor la energie.

Potrivit comunicatului, Colliers România administrează aproximativ 680.000 de metri pătraţi de spaţii imobiliare (din care 590.000 metri pătraţi reprezintă birouri şi restul depozite industriale), ceea ce face ca datele companiei în privinţa costurilor administrative să fie destul de reprezentative pentru întreaga piaţă. Întrucât costurile cu utilităţile nu sunt incluse în toate bugetele de costuri de administrare, ci mai degrabă plătite direct de către chiriaşi, Colliers a exclus utilităţile din această analiză pentru a păstra comparabilitatea datelor.

"Chiriaşii din România au avut de înfruntat şi costurile mult mai mari cu utilităţile, venite în contextul războiului din Ucraina şi a influenţelor pe care acest conflict le-a avut asupra pieţei globale a energiei. Probabil singura veste mai bună ar fi că guvernul a amânat până în 2025 implementarea unui nou sistem de impozitare a proprietăţilor, care ar duce la o creştere substanţială a impozitului pe proprietate, dacă ne ghidăm după informaţiile vehiculate în spaţiul public. Această categorie de costuri este foarte importantă, deoarece taxele pe proprietate reprezintă între 30% şi 40% dintr-un buget normal de administrare şi întreţinere a unui spaţiu de birouri", spune Ştefania Baldovinescu, Senior Partner, Property Management, Land Agency, Construction Services la Colliers România.

Costurile cu utilităţile (în special electricitatea şi gazul) au crescut cu peste 50% în 2022 faţă de anul precedent, dar dacă se păstrează tendinţele de scădere pe care le observăm la acest început de 2023, s-ar putea să vedem şi veşti mai bune pentru chiriaşi, precizează sursa. Ţinând cont de toţi factorii din piaţă, bugetele pentru cheltuielile de administrare şi de întreţinere au fost construite în baza unei creşteri medii de 11% în 2023, potrivit Ştefaniei Baldovinescu.

"În 2022 am crescut portofoliul de proprietăţi administrate cu 135.000 metri pătraţi în 5 noi proiecte de birouri, ajungând la un portofoliu total de 680.000 metri pătraţi. În prezent avem un total de aproximativ 400 de chiriaşi în clădirile pe care le administrăm în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Arad, iar valoarea proprietăţilor din portofoliul nostru depăşeşte un miliard de euro", menţionează Ştefania Baldovinescu.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional