Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

Cushman & Wakefield Echinox: Sectorul imobiliar a atras investiţii străine directe de 1,2 miliarde euro în 2022

F.D. Ştirile Zilei /

Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

Sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România a atras anul trecut investiţii străine directe (ISD) de circa 1,2 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a ajuns în 2022 de 17,2%, relevă datele Băncii Naţionale a României analizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit sursei citate, în aceste condiţii, imobiliarele şi construcţiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) şi comerţul (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare şi asigurări (13,2% din sold). Anul trecut investiţiile străine directe au totalizat 10,039 miliarde de euro, urcând soldul la 107,9 miliarde de euro.

Soldul investiţiilor străine directe (ISD) din sectorul construcţii şi tranzacţii imobiliare a ajuns la finalul anului 2022 la 18,59 miliarde de euro, înregistrând a treia cea mai mare creştere în valoare absolută dintre toate sectoarele economice în 2022, după industrie (32,6 miliarde de euro în 2022 comparativ cu 29,4 miliarde de euro în 2021) şi comerţ (19,1 miliarde de euro în 2022 faţă de 17,2 miliarde de euro).

În intervalul 2013-2022, cele patru sectoare majore de activitate care domină soldul investiţiilor străine directe au contribuit cu 92,8 la sută la creşterea totală a acestuia. În valoare absolută, industria a consemnat o creştere de 13,138 miliarde euro (cu 45,3% mai mult decat la 31 decembrie 2013), comerţul 12,7 miliarde de euro (+198,8%), construcţii şi tranzacţii imobiliare, 12,3 miliarde de euro (+196,5%) şi intermedieri financiare şi asigurări, 5,7 miliarde de euro (+66,8%).

Şi din punct de vedere al repartizării soldului investiţiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activităţi economice, sectorul construcţiilor şi imobiliarelor se plasează în top, cu 18,2% din sold, după industria prelucrătoare (28,7% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) şi comerţ (23,4%), Comparativ cu anul anterior, contribuţia acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.

Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea rezidentă în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta.

Creşterea fluxului net de investiţii străine din sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare 2022 s-a reflectat şi în evoluţia stocului de spaţii imobiliare moderne, investitorii străini continuând să fie un jucător important pe toate segmentele pieţei, deţinând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spaţii.

Astfel, anul trecut au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial şi logistică în suprafaţă totală de circa 1,1 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, stocul modern de spaţii imobiliare ajungând la 14,9 milioane de metri pătraţi la final de 2022. Având în vedere proiectele finalizate anul acesta, şi cele care urmează să fie livrate până la finalul anului, stocul de spaţii moderne va depăşi nivelul de 15,5 milioane de metri pătraţi.

Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox: "Dacă luăm în calcul şi investiţiile străine directe atrase şi de retail, investiţii ce în 2022 au totalizat circa 1,9 miliarde de euro, sectorul imobiliar a beneficiat direct şi indirect de un flux de capital străin de peste 3 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel înregistrat de industria prelucrătoare (3,1 miliarde de euro). Această dinamică pozitivă subliniază încă o dată rolul important pe care sectorul imobiliar, susţinut fie de investitori autohtoni, fie de capital străin, îl are în dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei româneşti, fapt confirmat de expansiunea semnificativă a tuturor segmentelor aferente pieţei de real estate din România din ultimii 10 ani."

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional