Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2022

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Creşterea salariilor şi scumpirea energiei plasează România pe poziţia a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa

S.B. Ştirile Zilei /

Creşterea salariilor şi scumpirea energiei plasează România pe poziţia a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa

Creşterea costurilor cu forţa de muncă, a celor de real estate şi a preţului energiei plasează România pe poziţia a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după ţări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia şi pe locul 22 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield a analizat 45 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 12 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind competitivă mai ales în ceea ce priveşte costurile şi condiţiile de piaţă.

În ceea ce priveşte condiţiile de piaţă au fost analizaţi factori precum mediul de afaceri, inclusiv disponibilitatea forţei de muncă/a talentelor, accesul la piaţă, iar pentru costuri au fost luate în considerare cele cu forţa de muncă, electricitate şi de real estate. Pentru evaluare riscurilor, autorii studiului s-au uitat la situaţia politică, economică şi a mediului de business.

Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia şi Cehia, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Indonezia, India, Malaezia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia şi Filipine.

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare condiţiilor de piaţă (de 40% faţă de 20% în scenariul de bază), România ocupă de asemenea a opta poziţie în Europa, fiind depăşită de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria şi Turcia. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 17 în topul european.

Andrei Brînzea, Partner, Industrial | Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox: "Deşi anul 2022 a fost un an plin de provocări, cum ar fi inflaţia, creşterea preţului energiei electrice, o potenţială criză economică, şi conflictul din regiune, observăm creşterea masivă a interesului investitorilor străini din zona de producţie. Atât presiunea pe supply chain, cât şi relocările unităţilor de producţie din Ucraina şi Rusia au generat proiecte foarte interesante în regiune. Deşi concurăm cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, din discuţiile purtate, suntem plăcut surprinşi să observăm că România este încă o piaţă foarte atractivă pentru aceşti potenţiali investitori. Estimăm că, în anul 2023, vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de acest fel şi, deşi probabil ne aşteaptă multe provocări, considerăm că va fi un an foarte interesant."

Consultanţii Cushman & Wakefield menţionează că majorarea preţului la energie, dar şi a a costului cu forţa de muncă, a avut o influenţă semnificativă asupra costurilor de operare din Europa Centrală şi de Sud-Est, mai ales în Lituania, România, Bulgaria şi Cehia, spre deosebire de Polonia unde efectele au fost mai limitate.

"Costul energiei va rămâne o problemă cheie pe pieţele din Europa care sunt mai expuse la preţurile majorate şi la volatilitatea crescută pe fondul provocărilor legate de asigurarea de combustibil, în mod particular de gaz natural, ca urmare a războiului din Ucraina şi a limitărilor ofertei. În orice caz, pe termen lung ar putea exista oportunităţi în ceea ce priveşte securitate energetică, în conduţiile în care multe ţări încearcă să-şi reducă dependenţa energetică de combustibilii fosili şi să se îndrepte către surse de energie fiabile şi durabile, inclusiv combustibilii regenerabili, nucleari şi alternativi", se arată în raport.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective