Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2019

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Dezvoltatorii accelerează deschiderile de centre comerciale

I.I. Ştirile Zilei /

Bogdan Marcu

Bogdan Marcu

Livrările de spaţii comerciale vor accelera în a doua jumătate a anului, când aproximativ 150.000 metri pătraţi vor fi livraţi în mai multe oraşe din ţară, în Bucureşti noile livrări însumând 35,000 metri pătraţi, potrivit raportului H1 Romania Retail MarketBeat, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

În primul semestru din 2019 au fost finalizate două extensii ale unor centre comerciale existente, şi anume Sibiu Shopping City şi Tom Shopping Center din Constanţa. De asemenea, am asistat la deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA din România în Bucureşti, magazin ce ocupă o suprafaţă de circa 37.000 metri pătraţi, cel mai mare din Europa de Sud-Est.

Stocul total de spaţii de retail modern din România este de 3.74 milioane metri pătraţi, cu o densitate de 192 mp/1.000 locuitori. În ceea ce priveşte suprafaţă mallurilor, parcurilor de retail şi galeriilor comerciale din Bucureşti, acestea măsoară 1,19 milioane de metri pătraţi, având o densitate 651 mp/1.000 locuitori, de 3,5 ori mai mare faţă de media naţională.

Cel mai mare proiect ce va fi livrat anul acesta este Festival Centrum din Sibiu, centru comercial dezvoltat de NEPI Rockcastle, ce va avea o suprafaţă închiriabilă de 42.000 metri pătraţi. De asemenea, va fi livrată şi extensia Iulius Mall Timişoara, parte a proiectului mixt Iulius Town dezvoltat în parteneriat de Iulius Group şi Atterbury. Iulius Mall va deveni astfel cel mai mare proiect de retail modern din România şi va avea o suprafaţă închiriabilă de peste 100.000 mp. O parte din această extensie a fost deja inaugurată, grupul Inditex preluând spaţii cu o suprafaţă de circa 8.000 metri pătraţi într-o nouă aripă a centrului comercial.

Alte oraşe care vor beneficia de noi spaţii moderne de retail sunt Zalău, unde Prime Kapital va livra proiectul Zalău Value Center, Satu Mare (extinderea proiectului dezvoltat de Auchan) sau Buzău (extinderea Buzău Shopping City, fostul Aurora Mall).

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "În afara câtorva zone care permit în continuare construirea de proiecte dominante de centre comerciale, cele mai multe dezvoltări viitoare din Bucureşti şi din oraşele principale din România vor fi proiecte mixte cu o componentă variată de retail la parterul clădirilor de birouri şi/sau rezidenţial. O să vedem o atenţie sporită din partea dezvoltatorilor pentru a implementa ansambluri mai nişate, pentru a crea destinaţii aparte, în contextul segmentării pe diverse categorii şi profile de consumatori."

Chiria headline a unui spaţiu de 100 de metri pătraţi situat într-un centru comercial dominant din Bucureşti atinge nivelul de 80-100 euro/mp/lună, în vreme ce în proiecte similare din principalele oraşe regionale, precum Timişoara, Iaşi sau Cluj, chiria pentru astfel de spaţii atinge valori de 37-42 euro/mp/lună, respectiv 28-33 euro mp/lună în cazul aceloraşi spaţii din oraşe secundare.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

EFORT ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Bursa Construcţiilor 7 / 2019

Înainte de a mă apuca să scriu acest articol mi-am adus aminte de semnificaţia verbului a construi - verb care defineşte sinteza eforturilor celor care dau, prin imaginaţia şi eforturile lor, o nouă înfăţişare spaţiului în care trăim şi muncim.