Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2024

Cushman & Wakefield Echinox: Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea de spaţii de depozitare în primul trimestru

S.B. Ştirile Zilei /

Cushman & Wakefield Echinox: Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea de spaţii de depozitare în primul trimestru

Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea pe piaţa spaţiilor de depozitare din România, care a totalizat în primele trei luni peste 330.000 de metri pătraţi, în creştere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

România şi Ungaria sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est unde suprafaţa spaţiilor închiriate a crescut în primul trimestru, în timp ce în Polonia, Cehia şi în Slovacia cererea a scăzut cu 20% până la 50%.

Operatorii de logistică au contribuit cu circa 50% la volumul cererii înregistrată în România din perioada ianuarie-martie 2023, o activitate importantă venind şi din partea firmelor de producţie şi cele din domeniul FMCG.

Aproape 200.000 metri pătraţi, reprezetând 60% din tranzacţiile semnate în perioada analizată au fost pentru spaţii noi. De remarcat faptul că peste jumătate din contractele noi sunt în proiecte care urmează să fie livrate în 2024.

Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: "Cererea de spaţii industriale şi logistice rămâne relativ puternică la începutul anului, chiar şi într-un context caracterizat de inflaţie şi de rate ale dobânzilor ridicate, de decelerarea cererii de consum şi de nesiguranţa economică general. Mai mult decât atât, România rămâne o piaţă relevantă în regiune, reuşind să atragă în continuare companii care vor să-şi consolideze sau să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est, oferind printre cele mai competitive condiţii atunci când vine vorba de costuri, inclusiv cele de închiriere, dar şi de calitatea spaţiilor construite de către dezvoltatori".

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureştiului (32% din volumul total) şi Timişoara (25%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea şi pentru Piteşti şi Slatina.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat printr-o încetinire a investiţiilor, în condiţiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice şi au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, aproape 100.000 de metri pătraţi de spaţii noi au fost livraţi în primele trei luni ale anului, sub media trimestrială din ultimii doi ani, de 180.000 metri pătraţi. Stocul spaţiilor industriale şi de logistică a ajuns la 6,66 milioane de metri pătraţi. Rata de neocupare a fost de 5,1% în Bucureşti şi de 6,6% la nivel regional.

Piaţa de spaţii de depozitare din România rămâne încă la distanţă semnificativă de Cehia (11 milioane metri pătraţi), liderul incontestabil al regiunii fiind Polonia, cu un stoc de aproape 29 milioane de metri pătraţi.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii

Internaţional